Parkoskop - Projekcija u Centralu (foto: Dejana  Ješić)
Parkoskop - Projekcija u Centralu (foto: Dejana Ješić)
07.09.2014, 09:10

Oživeti bioskop!

č: | fb:

I treće veče festivala Parkoskop 2.0 je zbog lošeg vremena održano u Centralu, što nije smetalo brojnoj publici koja se poželela ovog prostora i bioskopa, mada je među njima dosta i onih koji draž Centrala zbog svoje mladosti nisu imali priliku ranije da osete. Ovo veče je obeležila projekcija filma „Neposlušni“, debitantsko ostvarenje Mine Đukić, koje je svetsku premijeru imalo na Filmskom festivalu „Sundance“.

To je priča o Leni i Lazaru, prijateljima iz ranog detinjstva, koji se nakon Lazarovog dužeg boravka u inostranstvu ponovo sreću. U glavnim ulogama su mladi glumci Hana Selimović i Mladen Sovilj, a interesantno je da njihovu priču u filmu prati Minja Subota. Šta se dešava nakon susreta Leni i Lazara vredi pogledati, jer je ovaj film ostavio jak utisak na valjevsku publiku, čime je i ostvaren cilj rediteljke, koja je rekla da za nju nije bitan uspeh, već „komunikacija i ideja da emocije koje prenosi dopiru do što većeg broja ljudi“. Nakon projekcije je i publika imala priliku da postavi pitanje Mini Đukić i Hani Selimović, a na kratko su mogli čuti i Mladena Sovilja, koji nije bio u Valjevu, ali su prijatelji uspeli da ga telefonom pronađu, kako bi i on osetio deo sjajne atmosfere koja je vladala u Centralu. Ovaj ambijent nije prijao samo publici, već i gostima.

 

Mina Đukić gost Parkoskopa

Mina Đukić gost Parkoskopa (Foto: Dejana Ješić)

- Mislim da je jako važno da se oživi kult odlaska u bioskop, pogotovo da se ljudi povežu sa tim šta se dešava u kinematografiji i šta ova nova generacija mladih misli i ima da kaže, tako da se  uvek rado odazivam pozivu da učestvujem u nečemu ovakvom, pogotovo ako je posledica čistog entuzijazma i inicijative mladih, kao što je u ovom slučaju. Divna koincidencija je da se nalazim ovde u bioskopu koji je oživljen specijalno za festival, jer mi je ideja da moj film tokom distribucije ima takav pristup, da se ti mrtvi prostori koji su nekada služili bioskopskoj magiji bar privremeno ožive i podsete šta je nekada značio ritual odlaska u bioskop, koji nije nužno vezan za konzumerizam, tržni centar i ostalo – kazala je rediteljka Mina Đukić.

Slično su poručili i reditelj Danilo Bećković i glumac Petar Strugar, koji su prisustvovali trećoj večeri Parkoskopa, u okviru koje je prikazan i trejler za film „Mali Budo“ koji će publika uskoro moći da gleda u bioskopima. Komentar na festival u par reči Petra Strugara je bio „Sve je genijalno“, a Danilo Bećković je dodao: „Nadam se da Valjevo ume da ceni ljude kao što su Bojana Andrić i Vladimir Petrović, koji su sa svojim prijateljima pokrenuli ovaj festival“. Uz obećanje da će novi film Valjevcima prikazati na sledećem „Parkoskopu“, kazali su da će se i oni potruditi da ovaj festival nastavi da živi.

Danilo Bećković i Petar Strugar gosti Parkoskopa

Danilo Bećković i Petar Strugar gosti Parkoskopa (Foto: Dejana Ješić)

U filmu „Mali Budo“, direktorka fotografije je naša Valjevka Bojana Andrić, kojoj je ovo prvi dugometražni film, za koji kaže da je „snimljen iz čistog entuzijazma jedne mlade ekipe, koja ima želju da uradi i nastavak“, što je na neki način zajedničko sa Parkoskopom. Reditelj filma je Danilo Bećković, a, pored Petra Strugara, igraju Sergej Trifunović, Tihomir Stanić, Petar Božović i još mnogo drugih.

Uz film „Neposlušni“, publika je imala priliku da iz selekcije kratkog filma pogleda film „Izgledaš do jaja kad sam odvaljen“, ali i domaći klasik „Mlad i zdrav kao ruža“. Ovo veče obeležilo je i prikazivanje dva nema filma uz muzičku pratnju grupe Iskaz.

Parkoskop - Nemi film uz pratnju grupe Iskaz

Parkoskop - Nemi film uz pratnju grupe Iskaz (Foto: Dejana Ješić)

Aktuelno