Trejler za film
Trejler za film "Great" (foto: Đorđe Đoković)
07.09.2014, 15:11

Poslednje veče festivala – “Great” i “Mamula”

č: | fb:

Valjevski filmski festival Parkoskop 2.0 završava se večeras kada će valjevskoj publici biti prikazan film nemačkog reditelja Andreasa Hena „Great“ (“Veliki”) koji govori o jednoj nesvakidašnjoj i burnoj valjevskoj filmskoj premijeri iz 1942. godine, kada je u našem gradu nemačkim oficirima i vojnicima u bioskopu Central bio prikazan Čaplinov film „Veliki diktator”, zabranjeni film zbog ismevanja Hitlera. Mladi nemački reditelj Andreas Hen je čuvši ovu priču odlučio da po njoj snimi igrani film , a ulogu hrabrog mladića Nikolu Radoševića, kinooperatera, igra Miloš Biković. Film „Great“ (“Veliki”) biće prikazani u, kako su organizatori naglasili, “mestu zločina”, bioskopu Central od 20 časova. Ulaz je i večeras besplatan.

Poslednjeg dana Parkoskopa 2.0 biće prikazan i najnoviji film reditelja Milana Todorovića “Mamula”, čija je premijera  bila u okviru ovogodišnjeg Festa. “Mamula” je priča o dve američke turistkinje koje dolaze u Crnu Goru da posete svog starog prijatelja. Nakon nekoliko dana uživanja, družina odlučuje da poseti napušteno ostrvo Mamula, iako su upozoreni na čudna dešavanja i legende koje kruže o tom mestu…Pored Dragana Mićanovića, Miodraga Mikija Krstovića, Slobodana Stefanovića i Sofije Rajović, u filmu igraju i strani glumci, Kristina Klebe, Natalie Burn i  Franko Nero. Nakon projekcije publika će imati priliku da razgovara sa rediteljem filma Milanom Todorovićem.

Večeras će se pred valjevskom publikom naći i kratki film, kao rezultat rada radionice, u kojoj su za vreme trajanja festivala, učestvovali valjevski srednjoškolci koji su saznali i naučili nešto više o tome kako se pravi film.

U okviru domaćeg filmskog klasika, poslednjeg dana Parkoskopa pola časa pre ponoći, u kafani Central biće prikazan “Davitelj protiv davitelja”, film Slobodana Šijana iz 1984.godine. U isto vreme u sali, za kraj, valjevskog filmskog festival Parkoskop 2.0, sledi žurka.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 11 sati 31 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 14 sati 20 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.