Moderna galerija (foto: Đorđe Đoković)
Moderna galerija (foto: Đorđe Đoković)
15.01.2022, 07:44

Prvo bijenale fantastike u Srbiji u Modernoj galeriji

č: | fb:

Prvo bijenale fantastike u Srbiji - festival umetnosti nadrealnog, magičnog, vanpojavnog i metafizičkog, nakon Beograda i Novog Sada dolazi i u Valjevo. Publici će biti predstavljeno danas u podne u Modernoj galeriji. Izložba, u organizaciji Fondacije Mihajlović – Feniks, biće otvorena do 15. februara 2022. godine. 

 

Moderna galerija će prikazati izbor od 18 slika sa prvog Bijenala fantastike. Legat Ljube Popovića u kojem se tradicionalno neguje slikarstvo fantastike predstavlja reper kvaliteta ovog, u Srbiji sve popularnijeg, žanra. Iskoristite priliku da na jednom mestu uživate u delima ovog velikana Mediale i njenih savremenih naslednika.

 

"Ne upinjući se da budu originalni, umetnici koji izlažu na ovom Bijenalu umesto toga su sa lakoćom autentični, što znači izvorni i iskreni. Oni slede sopstvene snove, zamisli i maštu, te svojim u slike pretočenim vizijama suštinski obogaćuju već postojeći svet. A posmatrači gladni smisla naći će na tim slikama pitanja koja su žudeli da postave, kao i moguće odgovore na njih...", napisa je pored ostalog prof. dr Oliver Tomić, istoričar umetnosti u katalogu.

 

Vizionarski projekat Fondacije Mihajlović – Feniks omogućio je publici da u Beogradu i Novom Sadu vidi slike 36 umetnika, koje je odabrao stručni žiri (od preko 500 radova pristiglih na javni konkurs). Žiri su činili: profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu - dr umetnosti Katarina Zarić, likovni kritičar Dejan Đorić i direktor Moderne galerije Valjevo - Vojislav Jovanović.

 

Na otvaranju beogradskog Bijenala proglašeni su i dobitnici tri značajne nagrade: Nagrada "Gran pri" 1. Bijenala fantastike u Srbiji, odlukom žirija, pripala je prof. Željku Đuroviću za delo "Zlatokrila" iz 2021.godine. Nagrada "Perspektiva", za najboljeg mladog stvaraoca, pripala je Veljku Valjareviću, za sliku "Pad", iz 2021. godine. Nagrada za životno delo dodeljena je slikaru i profesoru - Ljubodragu Jankoviću Jaletu, za višedecenijsku uspešnu i plodonosnu umetničku i pedagošku karijeru. Otkupne nagrade su dobili Jasna Opavski i Đorđe Savić.

 

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 11 sati 43 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 14 sati 32 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.