Izložba fotografija u Muzeju zavičajnih pisaca (foto: Đorđe Đoković)
Izložba fotografija u Muzeju zavičajnih pisaca (foto: Đorđe Đoković)
10.04.2022, 11:14

"Slike grada 365"

č: | fb:

"Slike grada 365” simboličan je naziv projekta koji je Matična biblioteka "Ljubomir Nenadović" pokrenula krajem prošle godine, a rezultat tog poduhvata je istoimena izložba fotografija u Muzeju zavičajnih pisaca.

 

Biblioteka je krajem 2021. godine raspisala konkurs i pozvala valjevske fotografe, profesionalce i amatere, da dostave svoje fotografije koje dokumentuju dešavanja koja su obeležila tu godinu. Na konkurs su stigle prijave pet autora i od pristiglih fotografija napravljena je uža selekcija za izložbu i katalog koji su se našli pred očima valjevske javnosti, 17 panoa i mini katalog sa 68 fotografija.

Izložba fotografija u Muzeju zavičajnih pisaca

Izložba fotografija u Muzeju zavičajnih pisaca (Foto: Đorđe Đoković)

 

Direktorka biblioteke Violeta Milošević je najvila da je u pripremi i veliki katalog sa svim odabranim fotografijama uz koje će biti i detaljniji opisi događaja na koje se odnose. Osim toga, svi zainteresovani će fotografije moći da pogledaju i u digitalnom obliku, a Biblioteka će trajno čuvati fotografije u albumima za sve buduće generacije.

 

– Biblioteka je projekat nazvala "Slike grada 365" sa željom da taj naziv asocira na naš grad, na godinu koja je za nama, sa pretpostavkom da izložba treba da podseti simbolično na 365 događaja, onoliko koliko je dana u godini. Nadam se da će u budućnosti taj broj fotografija u otkupu dosegnuti 365 i da ćemo zaista biti reprezentatnivni kada su u pitanju događaji iz godine koja bude za nama. Biblioteka je oformila žiri koji su pored predstavnika ustanove, činili i novinari. Na konkurs su stigle prijave pet autora, ni malo, ni mnogo, svaki početak je težak i ono što smo sada postigli treba da bude zamajac za sve buduće konkurse koji će prizvati i druge fotografe da nam dostave svoj materijal, te da naš zadatak bude teži, a rezultati još bolji – poručila je Violeta Milošević.

Izložba fotografija u Muzeju zavičajnih pisaca

Izložba fotografija u Muzeju zavičajnih pisaca (Foto: Đorđe Đoković)

Izložba fotografija u Muzeju zavičajnih pisaca

Izložba fotografija u Muzeju zavičajnih pisaca (Foto: Đorđe Đoković)

 

Fotografije su poslate pod šifrom, a nakon odabira radova, otkriveni su i njihovi autori. Na ovogodišnjoj izložbi predstavljeni su radovi Đorđa Đokovića, Dragana Krunića, Jelene Nikolić, Jelene Vitorović i Gorana Mirosavića, a kako bi se kolekcija upotpunila, svoje fotografije su Biblioteci poklonili Josip Gračanin i Slobodan Ćirić. Svi oni ispričali su jednu dokumentovanu priču o gradu Valjevu u 2021. godini, a fotografija je, smatra član žirija novinar Slobodan Ćiri, bogom dana da priču ispriča autentično.

 

– Potrudili smo se da na jedan ili drugi način, otkupom ili poklonom, pripremimo fotografije koje će nam dočarati godinu koja je za nama i koju su obeležili brojni događaji. Nažalost, neki su izostavljeni, neki zaboravljeni, i nadamo se da takvih propusta neće biti u narednim godinama, ali ono što je pred vama je deo te priče koju smo želeli da predstvimo, priče koja obuhvata mnogo toga interesantnog, od izgradnje brze saobraćajnice Valjevo – Lajkovac, raznih protesta, Bajaginog koncerta, do vežbe vatrogasaca, festivala osuđeničkog stvaralaštva i mnogih drugih. Ovo je svojevrsna kompilacija različitih tema koje su predstavljene fotografijom, ovoga puta fotografijom kao dokumentom, a mi novinari rekli bimso kao oblikom novinarskog izražavanja – rekao je član žirija, novinar Slobodan Ćirić.

Izložba fotografija u Muzeju zavičajnih pisaca

Izložba fotografija u Muzeju zavičajnih pisaca (Foto: Đorđe Đoković)

 

Magistar fotografske umetnosti Vojislav Jovanović uputio je veliku pohvalu Valjevskoj biblioteci za, kako je rekao, nešto što sigurno ima svoju duboku istoriju za budućnost jer, kako kaže, fotografija je trenutak sadašnjnosti ukraden za budućnost.

 

– Direktorka biblioteke mi je unela veliki optimizam da Valjevo kao fotografski grad živi punim plućima i da ima svoju budućnost. Za istoriju koju je Valjevo pisalo od 1945. godine do danas, najveći arhivski dokument bio je valjevski "Napred" i lokalni mediji su osnivani da bi čuvali tragove tadašnjosti za nas danas. Nažalost, arhiva valjevskog "Napreda" i Radio Valjeva su doživele "valjevsku podvalu". Jednog velikog dela fotografske istorije Valjeva danas nema i zato ovo što danas imamo pred sobom i ovo što je uradila Biblioteka i ljudi koji su u ovome učestvovali, zaslužuju jedno veliko hvala za njih, zarad naše budućnosti. Mislim da je fenomenalna ideja da Biblioteka bude banka fotografskih podataka života grada Valjeva, a taj život nisu samo javni događaji, to su i porodice, dvorišta, objekti i sve to treba da čuvamo za našu decu, unuke, sve one koji dolaze posle nas, jer ovo je i svojevrstan dokaz da smo i mi u nekom vremenu u ovom gradu postojali – poručio je Vojislav Jovanović.

 

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 9 sati 9 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 11 sati 58 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.