Topao prolećni dan na Vračaru
Topao prolećni dan na Vračaru
07.06.2022, 09:03

Izložba crteža i slika Momčila Mome Antonovića

č: | fb:

U Internacionalnom umetničkom studiju "Radovan Trnavac Mića", u utorak, 7. juna u 19 časova biće otvorena samostalna izložba crteža i slika akademskog slikara Momčila Mome Antonovića, nekadašnjeg dugogodišnjeg profesora i dekana Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, koji decenijama unazad zauzima istaknuto mesto na našoj savremenoj likovnoj sceni.

 

Postavka broji 28 dela, 10 crteža i 18 slika, rađenih uljem i akrilikom na platnu, nastalih u periodu od 1972. do 2016. godine, koja su deo bogate kolekcije porodice Antonović. Izložba crteža i slika Mome Antonovića u Galeriji Studija samo je delić obimnog opusa ovog značajnog srpskog slikara, koji je iza sebe imao izuzetno plodonosan umetnički život. Izložena dela svedoče o stvaralaštvu jednog pravog umetnika posvećenika, koji je, kako je sam autor govorio, celog života slikao sliku koju je sanjao.

Bez naziva

Bez naziva

Na svakom Mominom crtežu koji je deo ove postavke, vidljivi su snažna likovnost i virtuoznost, sa daškom svežine iskazane kroz boju. Predmet njegovih crtačkih opservacija uvek je bio čovek, predstavljen kao usamljena, ogoljena, naga i suštinski rezignirana individua. Težio je da na papir prenese ljudski doživljaj i sve ono što ga je ljudski i umetnički provociralo. Na izloženim slikama, posmatrač može videti kako izgleda Beograd iz Antonovićeve vizure. Reč je o kompozicijama snažnog kolorita, na kojima su istaknuti simboli grada koji ga je opčinio i u kojem je stasao kao umetnik.

 

Izložba "Momčilo Moma Antonović – crteži i slike" bi ćeotvorena do 7. jula 2022. godine.Momčilo Moma Antonović, rođen je 1938. godine u Kruševcu, preminuo je 2019. u Beogradu. Akademiju likovnih umetnosti i postdiplomske studije završio je u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića, u Beogradu. Na Fakultetu likovnih umetnosti radio je od 1973. godine, prošavši sva univerzitetska zvanja. Bio je redovni profesor predmeta Slikarstvo i crtanje i u tri mandata dekan FLU. Usavršavao se u Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Grčkoj, SAD, Engleskoj, Škotskoj, Belgiji, Holandiji, Španiji i Mađarskoj. Antonović je bio i gostujući profesor na fakultetima u Budimpešti i Edinburgu. Imao je preko stotinu samostalnih izložba, uz učešće na mnogobrojim kolektivnim izložbama širom sveta.

 

Internacionalni umetnički studio "Radovan Trnavac Mića" se zahvaljuje porodici Antonović, na privremeno ustupanju dela iz svoje bogate kolekcije za potrebe ove izložbe.
Aktuelno

Humanitarna akcija na Gradskom trgu (foto: Iva Banović)
Fudbaler Nemanja Matić podržao akciju 21.02.2024

Ubljani prikupili rekordnu sumu novca za Roditeljsku kuću

Na dobrotvornom događaju priređenom na Gradskom trgu i od humanitarne aukcijske prodaje dresa proslavljenog fudbalera Nemanje Matića, Ubljani su uspeli da prikupe 376.200 dinara za izgradnju...