Feniks (foto: Mutap Damir)
Feniks (foto: Mutap Damir)
21.06.2022, 12:21

Koncert orkestra "Feniks"

č: | fb:

Povodom svetskog Dana muzike, kamerni gudački orkestar "Feniks" će pod dirigentskom palicom tvorca i mentora orkestra, mr Snežane Stevanović, u koncertnoj sali MŠ "Živorad Grbić" večeras u 19 časova, održati celovečernji koncert.

 

Program koncerta posvećen je najlepšim kompozitorskim ostvarenjima celog sveta iz domena klasike,tanga, filmske muzike ali i nacionalnog melosa, te će Valjevci uživati u delima Hendla, Bramsa, Šostakoviča, Pjacole i u ponekom iznenađenju. Solisti na koncertu su učenice prvog razreda srednje muzičke škole, Anđelka Dragić (gitara) i  Marija Malidzan (klavir), kao i prof. Slavica Rajevac (klavir), a gost koncerta gudački orkestar OMŠ "Živorad Grbić".

 

Kamerni gudački orkestar "Feniks" je nastao 2010. godine u okviru realizacije umetničko scenskog projekta "4 godišnja doba" u partnerstvu UG "Dobri ljudi", MŠ "Živorad Grbić" i Centra za kulturu, i od samog nastanka je jedno od najsnažnijih i vrlo omiljenih simbola valjevske muzičke škole. Kroz više od decenije  postojanjau sastavu orkestra je učestvovalo preko 30 učenika, najuspešnijih gudača škole, a trenutno u njemu svira 16 najkvalitetnijih učenika gudačkog odseka, potvrđenih sjajnim rezultatima i na koncertnom i na takmičarskom podijumu.

 

"Feniks" je na svim koncertima škole, valjevskoj publici poklanjao muziku posle koje je tražen bis, a ujedno je prvi ansambl škole koji je predstavljao školu i na podijumima u inostranstvu (Slovenija, Nemačka), i u međunarodnim projektima visokog kvaliteta za koje je inagrađivan prestižnim nagradama (Opera Didona i Enej – zajednički projekat sa Gimnazijom Širen iz Pfafenhofena realizovan 2018. godine). I ova godina je u valjevskoj muzičkoj školi, svakako bila godina orkestra Feniks, jer je na međunarodnom takmičenju "Zlatne stepenice", održanom ove godine u organizaciji MŠ "Živorad Grbić", u konkurenciji od preko 150 učesnika svih nivoa muzičkog obrazovanja, sa celog područja nekadašnje Jugoslavije, izabran za apsolutnog pobednika takmičenja i dobitnika nagrade prof. Dejan Mihailović.

 

Koncert orkestra "Feniks" za svetski Dan muzike jeste želja valjevske muzičke škole da ustanovi još jednu lepu koncertnu tradiciju u svom godišnjem koncertnom repertoaru, ali prvenstveno u kulutrnom životu Valjeva, i potreba da se valjevskoj javnosti predstavi talenat, profesionalizam i kvalitet ansambla "Feniks" koji je po rečima vodećih akademskih profesora u zemlji, orkestar koji zaslužuje tretman i poziciju gradskog a ne školskog orkestra.

Aktuelno

Dan maline u Brankovini (foto: Milena Kuzmanović)
U nedelju Pre 13 sati 21 minuta

U Brankovini održan jubilarni 60. Dan maline

Jubilarna 60. privredno-turistička manifestacija "Dan maline" održana je u nedelju 26. juna u Brankovini. Za najboljeg malinara proglašen je Miroslav Savić iz Donjih Leskovica. Ovo je trenutak da...

Kuća u Ulici kneza Miloša (foto: Kolubarske.rs)
Prvi i poslednji susret sa Miloradom Miškovićem Pre 18 sati 39 minuta

Čežnja za rodnom kućom

Prvi i poslednji susret u Valjevu sa Miloradom Miškovićem opisala je novinarka Ljiljana Kecojević u tekstu "Čežnja za rodnom kućom", koji je objavljen u avgustu 2013. godine u mesečniku "Revija...  · 1 komentar