IUS Radovan Trnavac Mića
IUS Radovan Trnavac Mića
26.09.2022, 11:32

Jubilej 25 godina biće obeležen izložbom slika Radovana Trnavca Miće

č: | fb:

U Internacionalnom umetničkom studiju večeras u 19 časova svečano će biti otvorena retrospektivna izložba slika i objekata akademskog slikara Radovana Trnavca Miće pod nazivom "Realno Nadrealno".

 

Internacionalni studio retrospektivnom izložbom svog idejnog tvorca sa ponosom proslavlja i obeležava jubilej 25 godina uspešnog rada na spajanju različitih kultura i nacija. Dve i po decenije postojanja je i 25 godina međunarodne reputacije, afirmisanog, priznatog i u svetu prepoznatljivog naziva Studija kao renomirane kulturne ustanove i galerije. Na izložbi će biti prezentovano 15 Mićinih dela, nastalih u periodu od 1976. do 2017. godine .

Maza (Radovan Trnavac Mića)

Maza (Radovan Trnavac Mića)

 

U likovnoj kritici posvećenoj Radovanu Trnavcu Mići, likovnom stavraocu koji kaže da je misao najvažniji momenat njegove kreacije, istoričarka umetnosti Marina Cvetanović ističe da Mića pravi likovnu dokumentaciju o prolaznosti, o važnosti i neophodnosti pojedinih socioloških momenata. Ona napominje da retrospektiva koja je pred nama lista strane čudesne enciklopedije, da mnoge arhetipske simbole civilizacije otkrivamo od platna do platna, od godine do godine, od decenije do decenije...

 

Kultura i Umetnost za Miću Trnavca nemaju granice i nemaju nacionalnost. Govore univerzalnim, najrazumljivijim jezikom na celoj planeti. To je uspešno kao klicu usadio i u Internacionalno umetnički studio, koji sa ponosom od 1997. godine nosi njegovo ime. Za protekle dve i po decenije Studio je opravdao svoju misiju spajanja ljudi i nacija, upravo posredstvom Kulture i Umetnosti, koje treba da istraju, uprkos svim poteškoćama, i da vrate veru i nadu u svetlu budućnost civilizacije.

Radovan Mića Trnavac

Radovan Mića Trnavac (Foto: Đorđe Đoković)

 

U Internacionalnom studiju do sada je radove izlagalo preko 500 umetnika sa svih šest kontinenata. Prikupljena je vrlo značajna kolekcija od 245 umetničkih dela, koja danas čini jednu od najznačajnijih zbirki savremene internacionalne umetnosti s kraja 20. i početka 21. veka na Balkanu. Sva dela iz zbirke pripadaju kulturno-umetničkoj baštini Valjeva, što znači i Srbije. Kako ta dela ne mogu biti poklonjena, niti prodata, zaveštana su da zauvek ostanu naše umetničko blago.

 

Studio četvrt veka uspešno ostvaruje kulturne veze sa inostranim ambasadama, ministarstvima kulture, institucijama i ustanovama kulture, spajajući tako različite narode i negujući prijateljske odnose. Zavidna saradnja ostvarena je i sa brojnim galerijama i muzejima širom Srbije na razmeni izložbi i prezentaciji srpskih slikarskih velikana koji su obeležili 20. vek.

 

Internacionalni umetnički studio dobitnik je Povelje za izuzetan doprinos razvoju likovnog stvaralaštva i kulture 2015. godine, koju dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije. Od Ambasade Belorusije u Srbiji, Internacionalni studio je 2012. godine dobio Zahvalnicu za aktivnu saradnju i predstavljanje savremene beloruske umetnosti u Srbiji i uspostavljanje međuljudskih odnosa među dobrim narodima širom sveta, posredstvom umetnosti.

 

Za svoje aktivnosti i izložbe u 1998. godini Internacionalni studio dobio je nagradu RTS-a za Kulturni događaj godine. Osvedočen i u humanitarnom radu, Studio je u više navrata, svojim donatorskim akcijama, pomagao deci bez roditeljskog staranja u valjevskom kraju i inicirao i učestvovao u prikupaljanju značajnih sredstava za opremanje Dečjeg odeljenja Opšte bolnice Valjevo.

Izložba u Trnavcu (ilustracija)

Izložba u Trnavcu (ilustracija) (Foto: Đorđe Đoković)

 

"Značajan jubilej 25 godina postojanja poslužio nam je da se nostalgično osvrnemo na prošlost i podsetimo na sve realizovane ideje, izložbe i aktivnosti. Ujedno nam je i podstrek za ostvarivanje novih, još daljih dometa koje smo pred sebe zacrtali. Kako smatramo da Kultura i Umetnost i dalje igraju glavnu ulogu u razvoju i budućnosti civilizacije, predstojeća misija Internacionalnog studija, svojevrsnog umetničkog svetskog putnika dobronamernika, nikada nije bila jasnija - vraćenje Kulture i Umetnosti na pijedestal. Prvo u čoveku!", ističu iz Internaciopnalnog umetničkog studija "Radovan Trnavac Mića".

Aktuelno

Skupština grada (foto: https://leparecvaljeva.rs/)
Skupština grada Pre 1 sati 57 minuta

Gradonačelnik o prvom rebalansu budżeta Valjeva

Skupština grada usvojila je predlog prvog rebalansa budžeta Valjeva za 2024. godinu kojim su budžetska sredstva, u odnosu na osnovnu Odluku o budžetu, uvećana za 1,76 posto. Gradonačelnik Lazar...

 (foto: )
Festival "Znanjem za budućnost" Pre 1 sati 57 minuta

Okružno takmičenje u korišćenju dronova i mbot robota

U osnovnoj školi u Divcima će u utorak 19.03.2024. godine biti održano 9. Okružno takmičenje u korišćenju dronova i mBot robota dve generacije. Najbolje plasirane ekipe sa okružnih takmičenja će se...

Divčibare (otpadne vode) (foto: Kolubarske.rs)
U eko fondu manje novca nego lane Pre 1 dan 1 sati

Za ekologiju 72,7 miliona dinara

Ovogodišnji Budžetski fond za zaštitu životne sredine Valjeva iznosi oko 72,7 miliona dinara, dok je prošle godine za eko fond bilo planirano oko 208,5 miliona dinara. Značajno manje novca ove...  · 2 komentara