Manastir Pustinja (foto: Kolubarske.rs)
Manastir Pustinja (foto: Kolubarske.rs)
25.10.2022, 06:59

Obeleženo četiri veka freskopisa u manastiru Pustinja

č: | fb:

U manastiru Pustinja život je stalno pulsirao, a on ceo, zajedno sa ovim visokim borovima, stremi ka nebu... Svako ko dođe u jedan ovakav manastir mora da zna da je postojanje ovakvih svetinja, njihovo stremljenje ka nebu ustvari zavet koji ne smemo da izneverimo... Pogled u nebo sa ovog mesta gde vekovima bije jedno ogromno i strašno snažno hrišćansko srce, ustvari je poučan za sve nas... - rekao je dr Darko Tanasković, ugledni profesor i diplomata, u nedelju u besedi na velikoj svečanosti povodom značajnog jubileja - 400 godina izrade živopisa u manastiru Pustinja kod Valjeva.

 

Prethodno, svetu arhijerejsku liturgiju u ovoj svetinji služio je episkop valjevski gospodin Isihije u prisustvu brojnih vernika. U čast jubileja, u subotu u Narodnom muzeju Valjevo otvorena je izložba fotografija manastirskih fresaka.

Svečanost u Pustinji

Svečanost u Pustinji (Foto: Kolubarske.rs)

 

Manastir Pustinja pod Jablanikom, u kanjonu reke Jablanice, nedaleko od Valjeva, najstarija svetinja Eparhije valjevske, dugoveka je monaška obitelj, a freske na zidovima njegove crkve Bogorodičinog Vavedenja upravo beleže 400. godišnjicu svog postojanja. Izgradnja crkve, po jednoj verziji, vezuje se za kralja Dragutina i 14. vek, a po drugoj, o Pustinji se govori kao o rudarskoj crkvi Nemanjića. Jeromonah Joakim bio je ktitor crkve koja je podignuta oko 1600. godine.

 

Iguman manastira Janićije Bitojević angažovao je zoografe, čiju slikarsku radionicu su predvodili grčki majstori Nikola i Jovan, koji su unutrašnjost crkve, zapadnu fasadu i nišu na severnoj fasadi oslikali u periodu od 15. marta do 25. juna 1622. Među brojnim freskama posebnu pažnju privlači ona na kojoj je Sveti Jovan Krstitelj, poznata i po nazivu "Sveti Jovan Krilati", koju odlikuju tačne proporcije, izuzetan kolorit, lakoća i prozračnost i koju po lepoti upoređuju sa mileševskim Belim Anđelom.

Darko Tanasković

Darko Tanasković (Foto: Kolubarske.rs)

 

Profesor Darko Tanasković, koji je Pustinju prvi put pohodio 1994. godine, neposredno pred odlazak u diplomatsku službu, na mesto ambasadora u Tursku, istakao je da mu je ta poseta bila ohrabrenje, podstrek, oslonac tokom ne lakih godina diplomatskog službovanja, u vreme ratovanja u Bosni i Hercegovini, u vreme krize na Kosovu i agresije NATO saveza.

 

- Danas smo ovde u trenutku kada se ponovo nadvijaju tamni oblaci i zato mislim da je dragoceno upravo ponovo se osloniti o ovaj oslonac koji predstavlja manastir Pustinja - rekao je Tanasković. On je ukazao i na svevremenu i simboličku lekciju koju ovaj manastir daje čoveku. Rekao je da kada u manastirskoj crkvi vidi lik Svetog Jovana Krstitelja sa krilima često se seti Svetog Jovana Lestvičnika i njegove lestvice, odnosno uspinjanja, podvizivanja stepenicama vrline... Ta lestvica je, zapravo, istovremeno otpor i prevazilaženje svakog greha, između ostalog i greha zavisti koji je u lestvici pomenut među najtežim ogrešenjima. Zaista, vrlina je nešto suštinsko kada je reč o ovom manastiru - istakao je profesor Tanasković.

Episkop valjevski gospodin Isihije

Episkop valjevski gospodin Isihije (Foto: Kolubarske.rs)

 

Episkop valjevski gospodin Isihije, u obraćanju prisutnima, podsetio je da narodna legenda kaže da je najmlađi od trojice braće Nemanjića najviše truda prineo i sagradio ovu svetinju čiji freskopis puni četiri veka svog postojanja.

 

- Ova svetinja je ne samo neoborivo svedočanstvo ne samo našeg istorijskog postojanja, već i nepokolebljive naše vezanosti za buduće carstvo Hrista boga - poručio je vladika Isihije.


Podsetnik i svetionik

 

- U godini jubileja živopisa manastira Pustinja, kao duhovni otac svih u bogom čuvanoj Eparhiji valjevskoj, iskreno se radujem i blagodarim Gospodu na daru proslavljanja ovog jubileja, moleći Presvetu Bogorodicu i sve svete ugodnike čija lica osmišljavaju i ulepšavaju naš molitveni doživljaj, da nas iz godine u godinu svojim molitvama sabiraju na ovom svetome mestu i da ovo duhovno i kulturno blago čuvamo i unapređujemo i, nalik blagočestivim nam precima, predamo dolazećim generacijama, da podsećamo na korene i osvetlimo put i sebi i od nas izniklima, imajući pred sobom našu Pustinju kao podsetnik i svetionik - rekao je episkop valjevski Isihije na otvaranju izložbe fotografija fresaka manastira Pustinja u Narodnom muzeju Valjevo.

 

Svedočenje istine

 

Manastir Pustinja je naš najstariji i najlepši manastir, u njemu je preko 370 kvadratnih metara prekriveno freskama koje imaju samo jedan zadatak - da utvrde da je reč Božja pisana u Svetom pismu istinita, navodi Nataša Kristić, istoričarka umetnosti iz Valjeva.

 

- Manastir je posvećen Bogorodici i u to ime oslikan je slikama vezanim za žitije samog Hrista, a od praktično donjih zona u kojima se nalaze stojeće figure svetitelja, pa sve do samih kupola u kojima su obličja Hristova, svedoči se istina koja se čita i nalazi u jevanđeljima i uvek prolazi u liturgijskim procesima - istakla je Kristićeva. Dodala je da same freske koje su nastale u vreme kada je bilo jako važno braniti Srbiju, predstavljaju posebnu vrstu rariteta, jer su nastale upravo u vreme neposredno nakon obnavljanja Pećke patrijaršije i tražile su svoje mesto u utemeljenju srpskog nacionalnog bića.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 15 sati 16 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 17 sati 53 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara