Skulptura (Eugenio Rinaldo)
Skulptura (Eugenio Rinaldo)
23.11.2022, 10:45

Izložba "Terra - Skulpture"

č: | fb:

U Internacionalnom umetničkom studiju "Radovan Trnavac Mića" večeras u 19 časova biće otvorena izložba "Terra - Skulpture". Postavku čini 20 skulptura rađenih u terakoti, izabranih iz bogate, vredne i jedinstvene kolekcije Centra za likovnu i primenjenu umetnost "Terra" iz Kikinde.

 

Izložba predstavlja prikaz umetničkih dela rađenih na Interanacionalnom simpozijumu skulpture u terakoti velikog formata "Terra", čiji su autori eminentni akademski vajari iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske, Holandije, Turske, Južne Koreje i Japana. Pred publikom su dela Slobodana i Miroslave Kojić, Ane Bešlić, Mrđana Bajića, Dragane Ilić Kažić, Igora Smiljanića, Branka Ružića, Ivana Kožarića, Koste Angeli Radovanija, Mojice Smerdu, Francesca Roviella, Antonia Di Tommasa, Eugenia Rinalda, Paole Gasparotto, Zlatka Glamočaka, Jeroena Meijera, Seme Okan Topač, Chung Bowon, Yuko Hihare i Kohta Sakaia.

 

Izložba skulptura iz kolekcije "Terra" biće otvorena do kraja godine.

 

Verica Nemet, istoričarka umetnosti Centra za likovnu i primenjenu umetnost "Terra", istakla je u uvodnom tekstu pisanom za katalog koji prati ovu izložbu, da je na odabranim radovima prisutna svedenost likovnog izraza, odsustvo boje, odnosno poštovanje svih vrednosti primarnog materijala - gline - terakote, lagana struktura, geometrijska apstrakcija, simbolički realizam, kao i analitički tretman figuracije.

 

"Izloženi zajedno ostavljaju utisak težnje ka nematerijalnom, ali u isti mah ka monumentalnom. Za jedan deo radova karakterističan je pogled unazad, osvrt na sopstvenu ili kolektivnu prošlost u cilju rešavanja pitanja identiteta, u kome je vidljivo istaknut konflikt pojedinac - društvo, pojedinčno - kolektivno. Takva vrsta razmatranja iziskuje određenu kreativnu slobodu, koja je svakako umetnicima učešćem na Simpozijumu "Terra" bila omogućena. Istraživanje odnosa tradicionalno shvaćenog pristupa terakoti, kao i eksperimentisanje sa istom, takođe jeste osobenost izloženih radova", napisala je istoričarka umetnosti Verica Nemet.

Skulptura (Branko Ružić)

Skulptura (Branko Ružić)

 

Internacionalni umetnički studio "Radovan Trnavac Mića" zahvaljuje se Centru za likovnu i primenjenu umetnost "Terra" iz Kikinde, koji predstavlja važnu tačku na svetskoj umetničkoj mapi podsticaja i podrške razvoju skulpture u terakoti, na izuzetnoj saradnji, koja je tek započeta i neće se okončati samo na ovoj izložbi. Već, 2. decembra 2022. godine, u Galeriji "Terra" u Kikindi, biće svečano otvorena izložba selektovanih dela iz kolekcije Internacionalnog umetničkog studija.   

           

Aktuelno

Izložba u Trnavcu (foto: IUS Trnavac)
U Internacionalnom umetničkom studiju Pre 1 sati 51 minuta

Otvorena izložba "Terra – Skulpture"

U Internacionalnom umetničkom studiju "Radovan Trnavac Mića" otvorena je izložba pod nazivom "Terra -Skulpture". "Čast nam je da imamo priliku da ovde u Interancionalnom umetničkom studiju...

 (foto: )
Ponosni na ovaj jubilej Pre 1 sati 50 minuta

Škola u Brežđu obeležila 130 godina postojanja

Škola u Brežđu, koja nosi ime čuvenog vojvode Živojina Mišića, proslavila je sto trideset godina postojanja. Škola "Vojvoda Živojn Mišić" osnovana je 1892. godine, a jubilej je proslavljen uz...  · 1 komentar

Opštinska uprava Ub (foto: Dragana Nedeljković)
Podrška akademcima Pre 22 sati 51 minuta

Konkurs opštine Ub za studentske stipendije

Do 2. decembra otvoren je konkurs za dodelu stipendija studentima koji žive na teritoriji opštine Ub. Uslovi za sticanje ove vrste podrške u studijskoj 2022/23. godini  nisu menjani u odnosu na...