Skulptura (Eugenio Rinaldo)
Skulptura (Eugenio Rinaldo)
23.11.2022, 10:45

Izložba "Terra - Skulpture"

č: | fb:

U Internacionalnom umetničkom studiju "Radovan Trnavac Mića" večeras u 19 časova biće otvorena izložba "Terra - Skulpture". Postavku čini 20 skulptura rađenih u terakoti, izabranih iz bogate, vredne i jedinstvene kolekcije Centra za likovnu i primenjenu umetnost "Terra" iz Kikinde.

 

Izložba predstavlja prikaz umetničkih dela rađenih na Interanacionalnom simpozijumu skulpture u terakoti velikog formata "Terra", čiji su autori eminentni akademski vajari iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske, Holandije, Turske, Južne Koreje i Japana. Pred publikom su dela Slobodana i Miroslave Kojić, Ane Bešlić, Mrđana Bajića, Dragane Ilić Kažić, Igora Smiljanića, Branka Ružića, Ivana Kožarića, Koste Angeli Radovanija, Mojice Smerdu, Francesca Roviella, Antonia Di Tommasa, Eugenia Rinalda, Paole Gasparotto, Zlatka Glamočaka, Jeroena Meijera, Seme Okan Topač, Chung Bowon, Yuko Hihare i Kohta Sakaia.

 

Izložba skulptura iz kolekcije "Terra" biće otvorena do kraja godine.

 

Verica Nemet, istoričarka umetnosti Centra za likovnu i primenjenu umetnost "Terra", istakla je u uvodnom tekstu pisanom za katalog koji prati ovu izložbu, da je na odabranim radovima prisutna svedenost likovnog izraza, odsustvo boje, odnosno poštovanje svih vrednosti primarnog materijala - gline - terakote, lagana struktura, geometrijska apstrakcija, simbolički realizam, kao i analitički tretman figuracije.

 

"Izloženi zajedno ostavljaju utisak težnje ka nematerijalnom, ali u isti mah ka monumentalnom. Za jedan deo radova karakterističan je pogled unazad, osvrt na sopstvenu ili kolektivnu prošlost u cilju rešavanja pitanja identiteta, u kome je vidljivo istaknut konflikt pojedinac - društvo, pojedinčno - kolektivno. Takva vrsta razmatranja iziskuje određenu kreativnu slobodu, koja je svakako umetnicima učešćem na Simpozijumu "Terra" bila omogućena. Istraživanje odnosa tradicionalno shvaćenog pristupa terakoti, kao i eksperimentisanje sa istom, takođe jeste osobenost izloženih radova", napisala je istoričarka umetnosti Verica Nemet.

Skulptura (Branko Ružić)

Skulptura (Branko Ružić)

 

Internacionalni umetnički studio "Radovan Trnavac Mića" zahvaljuje se Centru za likovnu i primenjenu umetnost "Terra" iz Kikinde, koji predstavlja važnu tačku na svetskoj umetničkoj mapi podsticaja i podrške razvoju skulpture u terakoti, na izuzetnoj saradnji, koja je tek započeta i neće se okončati samo na ovoj izložbi. Već, 2. decembra 2022. godine, u Galeriji "Terra" u Kikindi, biće svečano otvorena izložba selektovanih dela iz kolekcije Internacionalnog umetničkog studija.   

           

Aktuelno

Borba vitezova (foto: Nemanja Jovanović)
Nova manifestacija Kulturnog centra Pre 8 sati 50 minuta

Prvi ubski "Viteški dan"

U subotu od 11 do 19 časova na Opštinskom brdu Šepkovac biće održan prvi "Viteški dan". Reč je o manifestaciji koja će posetiocima dočarati duh, tradiciju i kulturu srednjovekovne Srbije,  · 1 komentar

Smeće u Ljubostinji (foto: iRevolucija)
"Čisto iz ljubavi – River CleanUp Collective" Pre 8 sati 49 minuta

Očistimo Ljubostinju

U subotu, 23. septembra sa početkom u 10 časova iRevolucija u saradnji sa Lidl Srbija održaće akciju čišćenja reke Ljubostinje. iRevolucija učestvuje u projektu kompanije Lidl "Čisto iz ljubavi –...  · 3 komentara

Plakat (foto: )
Druga predstava Pre 1 dan 5 sati

"San letnje noći" na "Abro festu"

U nastavku Abro festa, u petak, 22. septembra na programu je predstava "San letnje noći" Viljema Šekspira u izvodjenju apsolvenata Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, klasa profesora Marije...