23.02.2023, 10:11

Jubilarni praznik flaute u Valjevu

č: | fb:

Koncertom "Susreti u susretu" večeras u 20 časova u valjevskoj muzičkoj školi biće otvoreni jubilarni 25. Međunarodni susreti flautista "Tahir Kulenović". 

 

Ovo takmičenje, pokrenuto 1999. godine upravo inicijativom profesora Kulenovića jednog od najistaknutijih flautista i muzičkih pedagoga nekadašnje Jugoslavije, prvi je valjevski festival posvećen umetničkoj muzici i prvo takmičenje  najvećih mladih talenata na flauti u Srbiji. Od samog početka, organizatori festivala su MŠ "Živorad Grbić" i Udruženje muzičkih i baletskih pedagoga Srbije. Za 25 godina trajanja, Susreti su narasli u najveće međunarodno takmičenje posvećeno flauti koju organizuje obrazovna institucija na teritoriji Republike Srbije.

 

Ni jubilarni susret ne prekida tradiciju aktuelnosti i atraktivnosti takmičenja i ove godine kroz pet takmičarskih dana trajanja (od 22. do 26. februara) na koncertnom podijumu okuplja 155 mladih flautista svih obrazovnih nivoa iz sedam država (Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija) koji će svoju muziku i talenat interpretirati u solističkim nastupima, ali i kroz izvođenja u kamernim ansamblima. 

 

Manifestacija je kroz dve i po decenije izgradila respektabilan imidž, zahvaljujući sjajnoj organizaciji domaćina, valjevske muzičke škole, ali i prisustvu najeminentnijih muzičkih pedagoga koji godinama čine žiri takmičenja. Ove godine najbolje mlade flautiste u regionu ocenjivaće sedam akademskih profesora muzičkih akademija Beograda, Niša, Zagreba, Ljubljane, Skoplja i Sofije i najeminentniji profesori flaute srednjih škola Beograda, Novog Sada i škole domaćina predvođeni umetničkim direktorom Susreta, profesorom FMU iz Beograda, mr Miomirom Simonovićem.

 

U skladu sa jubilejom i koncert povodom svečanog otvaranja 25. međunarodnih Susreta flautista, simbolično predstavlja  "muzikalni susret" mladih i nešto starijih umetnika koji su svojim talentom, radom, profesionalnim kvalitetom i umetničkom harizmom, godinama kreirali lice međunarodnih Susreta flautista "Tahir Kulenović" i na njima sazrevali u vrhunske profesionalce.

 

Na koncertu "Susreti u Susretu" u četvrtak, 23. februara u 20 časova, publici će se predstaviti Ansamb "Grbić" sačinjen od najboljih flautista i profesora flaute MŠ "Živorad Grbić", zatim  tri izuzetne mlade umetnice, apsolutne pobednice takmičenja 2020.2021. i 2022. godine, Marija Obradović, Andrijana Pantić i Jana Stojaković, uz klavirsku saradnju profesora Nikole Todorovića, Biserke Marović i Filipa Milisavljevića, a zajedno sa njima u samom finalu koncerta, najuspešniji pedagozi i umetnici na flauti u balkanskom regionu: Ljubiša Jovanović, Dejan Gavrić, Strašo Temkov, Miomir Simonović, Matej Zupan, Georgi Spasov, Renata Penezić, Ana Veličković Igić, Jasna Marković Vujanović, Aleksandar Burkert, Slobodanka Vasiljević Ljujić, Mina Čkojić, Radica Đedović i Zorana Belušević.

 

Susreti će biti zaokruženi u nedelju, 26. februara u 20 časova, koncertom laureata i proglašenjem apsolutnog pobednika, najuspešnijeg pedagoga i najboljeg klavirskog saradnika takmičenja. Prateći program takmičenja čini masterklas namenjen takmičarima u realizaciji profesora Visoke muzičke škole u Majncu, našeg proslavljenog flautiste, Dejana Gavrića i izložbu flauta u realizaciji muzičke radionice "Flavtelje – Pietro Daminelli" iz Ljubljane i Music Media Centra iz Beograda.

 

I ove godine, generalni pokrovitelj Festivala je Grad Valjevo, a takmičenje su pomogli Narodni Muzej, Turistička organizacija Valjevo, King Komerc, Iggi Percept, Europrom Valjevo, Pansion "Bubica", Restoran "Zdravljak Park Inn", Foto Media, X brend, Knjižara "Una".  

 

Zahvaljujući muzičkoj kući "Flavtelje – Pietro Daminelli" iz Slovenije i Music Media Centru iz Beograda, najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade, a apsolutnog pobednika i novčana nagrada koju daruje porodica Kulenović.

Aktuelno

Viktor Mićić (foto: Kolubarski okrug)
Nepoštovanje zakona Pre 3 sati

Čovek sa dve funkcije – nezamenljivi zamenik

Viktor Mićić imenovan za načelnika Kolubarskog okruga, a nije razrešen funkcije zamenika predsednika Skupštine grada. Obavlja dve funkcije, a Zakonom o sprečavanju korupcije zabranjeno je vršenje...  · 5 komentara

Sneg u aprilu u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Aprilski sneg Pre 2 sati 8 minuta

Vejalo kao usred zime

Jak talas zahlađenja stigao je u Srbiju i drastično je oborio temperature, negde i preko 20 stepeni, a padao je i sneg. U Valjevu je jutros vejalo skoro jedan čas, sneg se nije zadržao, dok se na...

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 1 dan 3 sati

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 6 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 22 sati 29 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...  · 1 komentar