23.02.2023, 10:11

Jubilarni praznik flaute u Valjevu

č: | fb:

Koncertom "Susreti u susretu" večeras u 20 časova u valjevskoj muzičkoj školi biće otvoreni jubilarni 25. Međunarodni susreti flautista "Tahir Kulenović". 

 

Ovo takmičenje, pokrenuto 1999. godine upravo inicijativom profesora Kulenovića jednog od najistaknutijih flautista i muzičkih pedagoga nekadašnje Jugoslavije, prvi je valjevski festival posvećen umetničkoj muzici i prvo takmičenje  najvećih mladih talenata na flauti u Srbiji. Od samog početka, organizatori festivala su MŠ "Živorad Grbić" i Udruženje muzičkih i baletskih pedagoga Srbije. Za 25 godina trajanja, Susreti su narasli u najveće međunarodno takmičenje posvećeno flauti koju organizuje obrazovna institucija na teritoriji Republike Srbije.

 

Ni jubilarni susret ne prekida tradiciju aktuelnosti i atraktivnosti takmičenja i ove godine kroz pet takmičarskih dana trajanja (od 22. do 26. februara) na koncertnom podijumu okuplja 155 mladih flautista svih obrazovnih nivoa iz sedam država (Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija) koji će svoju muziku i talenat interpretirati u solističkim nastupima, ali i kroz izvođenja u kamernim ansamblima. 

 

Manifestacija je kroz dve i po decenije izgradila respektabilan imidž, zahvaljujući sjajnoj organizaciji domaćina, valjevske muzičke škole, ali i prisustvu najeminentnijih muzičkih pedagoga koji godinama čine žiri takmičenja. Ove godine najbolje mlade flautiste u regionu ocenjivaće sedam akademskih profesora muzičkih akademija Beograda, Niša, Zagreba, Ljubljane, Skoplja i Sofije i najeminentniji profesori flaute srednjih škola Beograda, Novog Sada i škole domaćina predvođeni umetničkim direktorom Susreta, profesorom FMU iz Beograda, mr Miomirom Simonovićem.

 

U skladu sa jubilejom i koncert povodom svečanog otvaranja 25. međunarodnih Susreta flautista, simbolično predstavlja  "muzikalni susret" mladih i nešto starijih umetnika koji su svojim talentom, radom, profesionalnim kvalitetom i umetničkom harizmom, godinama kreirali lice međunarodnih Susreta flautista "Tahir Kulenović" i na njima sazrevali u vrhunske profesionalce.

 

Na koncertu "Susreti u Susretu" u četvrtak, 23. februara u 20 časova, publici će se predstaviti Ansamb "Grbić" sačinjen od najboljih flautista i profesora flaute MŠ "Živorad Grbić", zatim  tri izuzetne mlade umetnice, apsolutne pobednice takmičenja 2020.2021. i 2022. godine, Marija Obradović, Andrijana Pantić i Jana Stojaković, uz klavirsku saradnju profesora Nikole Todorovića, Biserke Marović i Filipa Milisavljevića, a zajedno sa njima u samom finalu koncerta, najuspešniji pedagozi i umetnici na flauti u balkanskom regionu: Ljubiša Jovanović, Dejan Gavrić, Strašo Temkov, Miomir Simonović, Matej Zupan, Georgi Spasov, Renata Penezić, Ana Veličković Igić, Jasna Marković Vujanović, Aleksandar Burkert, Slobodanka Vasiljević Ljujić, Mina Čkojić, Radica Đedović i Zorana Belušević.

 

Susreti će biti zaokruženi u nedelju, 26. februara u 20 časova, koncertom laureata i proglašenjem apsolutnog pobednika, najuspešnijeg pedagoga i najboljeg klavirskog saradnika takmičenja. Prateći program takmičenja čini masterklas namenjen takmičarima u realizaciji profesora Visoke muzičke škole u Majncu, našeg proslavljenog flautiste, Dejana Gavrića i izložbu flauta u realizaciji muzičke radionice "Flavtelje – Pietro Daminelli" iz Ljubljane i Music Media Centra iz Beograda.

 

I ove godine, generalni pokrovitelj Festivala je Grad Valjevo, a takmičenje su pomogli Narodni Muzej, Turistička organizacija Valjevo, King Komerc, Iggi Percept, Europrom Valjevo, Pansion "Bubica", Restoran "Zdravljak Park Inn", Foto Media, X brend, Knjižara "Una".  

 

Zahvaljujući muzičkoj kući "Flavtelje – Pietro Daminelli" iz Slovenije i Music Media Centru iz Beograda, najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade, a apsolutnog pobednika i novčana nagrada koju daruje porodica Kulenović.

Aktuelno

Apoteka Vegafarma (foto: Kolubarske.rs)
Nakon trogodišnje pauze Pre 17 sati 27 minuta

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku zahvaljujući privatnoj apotekarskoj ustanovi "Vegafarma". U saopštenju za javnost RFZO navedeno je da će apoteka u neposrednoj blizini Doma zdravlja biti...  · 4 komentara

HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
Za manje od godinu dana četiri "događaja" Pre 21 sati 23 minuta

Ćuti se o odgovornosti i uzrocima nesreća u Krušiku

U Krušiku su se, za manje od godinu dana, dogodile četiri nesreće u kojima su povređeni radnici. Svaki put rukovodstvo je saopštavalo da je "formirana Komisija za utvrđivanje svih okolnosti ovog...  · 12 komentara

Apelacioni sud (foto: www.bg.ap.sud.rs)
Piše Danas 29.05.2023

Istoričari o rehabilitaciji Nikole Kalabića

Kalabić nikada nije bio osuđen da bi bio rehabilitovan; najgora stvar u rehabilitaciji Kalabića je zapravo neumesna primena pravnih formalnosti; po Ustavu i zakonu je taj proces završen..., kažu za...  · 9 komentara