Izložba Slavka Krunića u Modernoj galeriji (foto: Kolubarske.rs)
Izložba Slavka Krunića u Modernoj galeriji (foto: Kolubarske.rs)
26.03.2023, 11:10

"Dvojnost portreta" izložba Slavka Krunića

č: | fb:

U Modernoj galeriji Valjevo otvorena je izložba akademskog slikara Slavka Krunića pod nazivom "Dvojnost portreta". Ovo je njegova treća samostalna izložba u Modernoj galeriji Valjevo.

 

Predstavljeno je tridesetak dela, nastalih u periodu od 2012. do 2022. godine, za ovu priliku prikupljenih iz privatnih kolekcija, koja do sada nikada nisu izlagana.

 

Reč je o galeriji portreta koju čine dva segmenta: objekti konzerve i ulja na platnu. "U opusu Slavka Krunića portret kao tema je polažište za ispitivanje mogućnosti slike kao satire čije konotacije počinju imenovanjem i referencama na slikarstvo renesanse i baroka".

 

Izložba Slavka Krunića u Modernoj galeriji

Izložba Slavka Krunića u Modernoj galeriji (Foto: Kolubarske.rs)

"Ova izložba možda nudi priliku da mi kroz tuđi portret sagledavamo sebe. Otvara se jedno novo polje istraživanja, jer se portret može posmatrati iz više uglova. I nas neko gleda iz svog ugla, mi sebe sagledavamo iz našeg ugla...", rekao Slavko Krunić u razgovoru sa novinarima.

 

Prema njegovim rečima, ovom postavkom se nadovezuje na svoju prvu izložbu u Modernoj galeriji priređenu 2011. godine čija tema su takođe bili portreti, dok je drugi put gostovao 2013. u sklopu programa "Jedan autor, jedna slika", kada je bilo izloženo delo "Uprava neukaljanih časti".

Izložba Slavka Krunića u Modernoj galeriji

Izložba Slavka Krunića u Modernoj galeriji (Foto: Kolubarske.rs)

 

Na otvaranju izložbe Slavka Krunića u Modernoj galeriji Valjevo izostao je uobičajeni govor likovnog kritičara, nego je uz kratku najavu i biografske podatke o autoru, to zamenjeno muzikom gitariste i lautiste Edina Karamazova.

 

"Pošto moje slike nisu toliko zvučne kao Ljubine, pritekao je u pomoć prijatelj iz Zagreba koji je jedna neverovatna renesansna ličnost i on će da učini da ove slike budu zvučnije", rekao je Krunić.

 

Izložba Slavka Krunića u Modernoj galeriji

Izložba Slavka Krunića u Modernoj galeriji (Foto: Kolubarske.rs)

"Portreti Slavka Krunića svojim ćutanjem govore o tome da sve što se rodi mora i da umre. Drugim rečima, ako ne mora, ono svakako može da umre. Posle upozorenja da je došao kraj velikih ličnosti, Krunić kao da se pridružuje taboru onih koji nas upozoravaju na mogućnost iščezavanja ličnosti kao takve… Krunićevi portreti su satirični po tome što u njima takođe vrvi od različitih karaktera kojima je zajednička izvesna manjkavost, nepodnošljiva lakoća nesavršenosti", naveo je prof. dr Dragan Prole, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, u katalogu izložbe.

 

U drugom tekstu za katalog izložbe, pisac David Albahari ispričao je zanimljivu priču o "tajnom planu nekih srpskih umetnika da preuzmu vlast u svoje ruke". Glavni akteri tog plana bili su Slavko Krunić, slikar i David Albahari, pisac.

 

Izložba "Dvojnost portreta" u Modernoj galeriji Valjevo biće otvorena do 20. maja ove godine.

 

Biografija

 

Slavko Krunić (Beograd, 1974.) je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu u klasi profesora Radomira Reljića 1998. godine. Magistarske studije završio je na istom fakultetu u klasi profesorke Anđelke Bojović. Samostalno izlaže od 1999. godine.

 

Član je ULUS-a od 2000. i ULUPUDS-a od 2011. godine. Priredio je više od trideset samostalnih izložbi i učestvovao je na brojnim grupnim. Pored slikarstva bavi se i ilustracijom. Autor je i koautor knjiga: Lažne bajke, Satirikone, Antilogika slike, Nesnica za dvoje, Mauzolej, Mausoleum of Imperfection, Male boginje, Uprava neukaljanih časti.

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 11 sati 56 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 14 sati 32 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara