Izloža Lazar Vozarević: Slike i crteži (foto: Kolubarske.rs)
Izloža Lazar Vozarević: Slike i crteži (foto: Kolubarske.rs)
04.06.2023, 10:15

Otvorena izložba "Lazar Vozarević: Slike i crteži"

č: | fb:

U Modernoj galeriji Valjevo otvorena je izložba "Lazar Vozarević: Slike i crteži". Pred publikom je 41 slika i crtež poznatog umetnika, nastale u periodu od 1951. do 1967. godine, iz kolekcije sremskomitrovačke galerije "Lazar Vozarević" i privatne kolekcije Zorana Popovića.

 

Na svečanom otvaranju izložbe u Modernoj galeriji, Marija Vukajlović, istoričarka umetnosti, kustos Galerije "Lazar Vozarević" podsetila je da je čitavu deceniju trajala priprema ove postavke u "glavnom gradu carstva nadrealističkog slikarstva" i dodala da odgovorno tvrdi da Lazar Vozarević i njegova dela zaslužuju da se nađu u valjevskom "hramu umetnosti koji je posvećen nadrealizmu, odnosno magičnom slikarstvu".

 

Prema njenim rečima Lazar Vozarević je jedan od najznačajnijih predstavnika modernizma, jedan od onih koji je utirao puteve modernizma, a često je isticao da umetnik ne može biti umetnik ako nema svoj svet.

 

- On je svoj svet izgradio sačinivši ga od elemenata koji su činili naše etničko poreklo i to je ono što je prenosio i svojim studentima, da ako želimo da budemo zaista punopravni članovi sveta, moramo da govorimo vlastitim dijalektom u umetnosti, moramo da se obraćamo našoj tradiciji i da je uklapamo u moderne tokove - navela je Marija Vukajlović i dodala:

 

- Posle pedesetih godina prošlog veka, koje su bile u kubističkom stilu, Vozarević kreće u novu slikarsku avanturu, slikarstvo enformela i postenformela, dolazi do velike promene u stilskom izrazu, ali on i dalje ne može da opstane bez tradicije koju uklapa u svoju umetnost šezdesetih.

 

Izložba "Lazar Vozarević: Slike i crteži", koju je otvorio Milan Marinković, direktor sremskomitrovačke galerije, traje do 20. avgusta ove godine.

 

Marija Đurić, v. d. direktorka Moderne galerije Valjevo, najavila je da će 5. juna u Galeriji "Lazar Vozarević" u Sremskoj Mitrovici biti otvorena izložba slika i crteža Ljube Popovića iz stalne postavke valjevske galerije, čiji je Popović osnivač. Tom postavkom će Galerija "Lazar Vozarević" obeležiti jubilarnu 50. godišnjicu svog postojanja.

Aktuelno

Tribina ProGlas u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 sati 54 minuta

Dobar (Pro)glas se daleko čuje...

Veliki je događaj bila tribina, sa inicijatorima ProGlasa! Ne toliko zbog njih samih, dovoljno su veliki i bez nas i našeg priznavanja takvim. Ne toliko ni zbog onog što su rekli, dovoljno su to...

Suzana Radovanović Perić i Bojana Perić (foto: )
PR Pre 21 sati 23 minuta

Kupovina uz note učenika muzičke škole

"Note nama vredne", naziv je projekta koji će tokom decembra realizovati kompanija "Europrom" i muzičke škola "Živorad Grbić". Snimci nastupa učenika muzičke škole biće emitovani u dva supermarketa...