Izloža Lazar Vozarević: Slike i crteži (foto: Kolubarske.rs)
Izloža Lazar Vozarević: Slike i crteži (foto: Kolubarske.rs)
04.06.2023, 10:15

Otvorena izložba "Lazar Vozarević: Slike i crteži"

č: | fb:

U Modernoj galeriji Valjevo otvorena je izložba "Lazar Vozarević: Slike i crteži". Pred publikom je 41 slika i crtež poznatog umetnika, nastale u periodu od 1951. do 1967. godine, iz kolekcije sremskomitrovačke galerije "Lazar Vozarević" i privatne kolekcije Zorana Popovića.

 

Na svečanom otvaranju izložbe u Modernoj galeriji, Marija Vukajlović, istoričarka umetnosti, kustos Galerije "Lazar Vozarević" podsetila je da je čitavu deceniju trajala priprema ove postavke u "glavnom gradu carstva nadrealističkog slikarstva" i dodala da odgovorno tvrdi da Lazar Vozarević i njegova dela zaslužuju da se nađu u valjevskom "hramu umetnosti koji je posvećen nadrealizmu, odnosno magičnom slikarstvu".

 

Prema njenim rečima Lazar Vozarević je jedan od najznačajnijih predstavnika modernizma, jedan od onih koji je utirao puteve modernizma, a često je isticao da umetnik ne može biti umetnik ako nema svoj svet.

 

- On je svoj svet izgradio sačinivši ga od elemenata koji su činili naše etničko poreklo i to je ono što je prenosio i svojim studentima, da ako želimo da budemo zaista punopravni članovi sveta, moramo da govorimo vlastitim dijalektom u umetnosti, moramo da se obraćamo našoj tradiciji i da je uklapamo u moderne tokove - navela je Marija Vukajlović i dodala:

 

- Posle pedesetih godina prošlog veka, koje su bile u kubističkom stilu, Vozarević kreće u novu slikarsku avanturu, slikarstvo enformela i postenformela, dolazi do velike promene u stilskom izrazu, ali on i dalje ne može da opstane bez tradicije koju uklapa u svoju umetnost šezdesetih.

 

Izložba "Lazar Vozarević: Slike i crteži", koju je otvorio Milan Marinković, direktor sremskomitrovačke galerije, traje do 20. avgusta ove godine.

 

Marija Đurić, v. d. direktorka Moderne galerije Valjevo, najavila je da će 5. juna u Galeriji "Lazar Vozarević" u Sremskoj Mitrovici biti otvorena izložba slika i crteža Ljube Popovića iz stalne postavke valjevske galerije, čiji je Popović osnivač. Tom postavkom će Galerija "Lazar Vozarević" obeležiti jubilarnu 50. godišnjicu svog postojanja.

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 15 sati 31 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 5 komentara