IUS Trnavac (foto: Kolubarske.rs)
IUS Trnavac (foto: Kolubarske.rs)
23.06.2023, 08:08

Izložba slika Milića od Mačve

č: | fb:

U Internacionalnom umetničkom studiju "Radovan Trnavac Mića" u Valjevu, u petak, 30. juna 2023. godine, u 19 časovabiće otvorena izložba slika Milića od Mačve, jednog od najpoznatijih srpskih slikara XX veka.

 

Sva dela koja će biti izložena deo su bogate kolekcije Legata Milića od Mačve "Kosovo prvi prag Srbije" u Kruševcu, koji je od 2008. godine u sastavu Kulturnog centra Kruševac. Vrednu i značajnu kolekciju čini 120 originalnih Milićevih slika posvećenih kosovskom mitu, srpskoj istoriji i tradiciji.

 

Likovna kritika, kao i srpska kulturna javnost, videla je u delu akademskog slikara Milića Stankovića, poznatog pod pseudonimom Milić od Mačve, moćne istorijske inspiracije, deo svesti svoga vremena, u ravnoteži estetičke, etičke i nacionalne umetnosti.Slikarstvo Milića od Mačveopisuje se kao svojstvena mešavina figurativnog nadrealizma i naivne umetnosti.

 

Delo Milića od Mačve

Delo Milića od Mačve

Imao je preko 1200 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a dela ovog, po mišljenju dr Miodraga Kolarića "najvećeg srpskog istorijskog slikara", nalaze se u Narodnom muzeju u Beogradu, Muzeju savremene umetnosti, palati Ufici u Firenci, Vatikanskom muzeju, Muzeju Gugenhajm u Njujorku, Muzeju umetnosti i istorije u Ženevi itd.

 

"On je sklon simbolima, to je očigledno, ali nema ničega od stravične misterije jednog Hijeronimusa Boša, on osuđuje ratna pustošenja i zločine, ali ne tako beznadežno kao Francisko Goja, on je istinski zabrinut za budućnost čovečanstva, ali bez opore ironije jednog Salvadora Dalija. On će sigurno biti proglašen za najvećeg istorijskog slikara naše savremene umetnosti",govorio je o Miliću od Mačve dr Miodrag Kolarić 1991. godine.

 

Milić od Mačve rođen je 1934. godine u Belotiću kod Šapca, a umro 2000. godine u Beogradu. Nakon završene Šabačke gimnazije upisao je studije arhitekture u Beogradu, a potom Akademiju likovnih umetnosti, gde je diplomirao 1959. godine. Po završetku studija bio je na studijskom boravku u Parizu. Prvu samostalnu izložbu imao je 1959. u Beogradu, dok je prvo samostalno predstavljanje u inostranstvu imao 1964. godine u Ženevi. Osnivač je grupe Šabačkih slikara, bio je član Medijale, Udruženja "Fantazmaži", ULUS-a, Srpskog društva "Lada".

 

Internacionalni umetnički studio "Radovan Trnavac Mića" posebno se zahvaljuje vodećim ljudima Kulturnog centra Kruševac što su privremeno ustupili dela iz svoje bogate kolekcije i na svesrdnoj pomoći da, u izložbenom prostoru u Valjevu bude  otvorena ova izložba.

Aktuelno

Tribina ProGlas u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 3 sati 17 minuta

Dobar (Pro)glas se daleko čuje...

Veliki je događaj bila tribina, sa inicijatorima ProGlasa! Ne toliko zbog njih samih, dovoljno su veliki i bez nas i našeg priznavanja takvim. Ne toliko ni zbog onog što su rekli, dovoljno su to...

Suzana Radovanović Perić i Bojana Perić (foto: )
PR Pre 22 sati 46 minuta

Kupovina uz note učenika muzičke škole

"Note nama vredne", naziv je projekta koji će tokom decembra realizovati kompanija "Europrom" i muzičke škola "Živorad Grbić". Snimci nastupa učenika muzičke škole biće emitovani u dva supermarketa...