Slike Milića od Mačve Trnavcu (foto: IUS Trnavac)
Slike Milića od Mačve Trnavcu (foto: IUS Trnavac)
02.07.2023, 07:19

Slike Milića od Mačve u studiju "Trnavac"

č: | fb:

Izložba Milića od Mačve otvorena je u Internacionalnom umetničkom studiju "Radovan Trnavac Mića". Postavku čine 22 Milićeva dela iz bogate kolekcije koju je umetnik još za života zaveštao gradu Kruševcu, a koju baštini Legat Milića od Mačve "Kosovo prvi prag Srbije".

 

Legat je od 2008. godine u sastavu Kulturnog centra Kruševac, a vredna i značajna kolekcija Legata zbraja 120 originalnih Milićevih slika posvećenih kosovskom mitu, srpskoj istoriji i tradiciji.

 

Izložba će biti otvorena do 1. avgusta

 

Valjevska publika ima priliku da po prvi put vidi neka od Milićevih dela, a u postavku su uključeni i crni plašt i beretka koje je Milić nosio i po kojima je bio prepoznatljivu javnosti.

 

- Ova izložba nastala je u saradnji sa Kulturnim centrom iz Kruševca koji je i vlasnik Legata Milića od Mačve "Kosovo prvi prag Srbije". Želim da se zahvalim Valentini Kaplarević, direktorki Centra za kulturu Kruševac, Nebojši Lapčeviću i Mariji Stojadinović, urednicima programa u Legatu i Kulturnom centru Kruševac, na privremenom ustupanju Milićevih delai na svesrdnoj pomoći da ova izložba ugleda svetlost dana u Internacionalnom umetničkom studiju u Valjevu - kazala je Mirjana Vojić, direktorka Internacionalnog umetničkog studija.

Slike Milića od Mačve Trnavcu

Slike Milića od Mačve Trnavcu (Foto: IUS Trnavac)

 

Ona je istakla da je saradnja koja je ostvarena sa Kulturnim centrom Kruševac zvanično otpočela 26. juna ove godine, kada je u Legatu Milića od Mačve svečano otvorena izložba "Slikari sveta" iz kolekcije Internacionalnog umetničkog studija "Radovan Trnavac Mića".

 

- Izložba je otvorena u okviru vidovdanskih svečanosti koje se tradicionalno organizuju povodom Dana grada Kruševca. Imali smo zapaženo predstavljanje, a tamošnja publika ima priliku da do 12. jula pogleda 22 dela iz bogate naše poklon zbirke Studija koja broji blizu 400 dela. Svečano otvaranje naše izložbe u Kruševcu svojim prisustvom uveličali su Igor Mirović, predsednik pokrajnske Vlade Vojvodine i Miodrag Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu kulture. Ndamo se da ćemo i dalje nastaviti ovu našu uspešnu saradnju sa našim prijateljima iz Kruševca - rekla je Mirjana Vojić.

 

Među brojnim posetiocima na svečanom otvaranju izložbe Milića od Mačve bio je i naš poznati slikar i muralista, Slobodan Jeftić Pulika, ujedno Milićev prijatelj i kolega sa Arhitektonskog fakulteta.

 

U muzičkom delu programa nastupila je Valjevka Milena Pavlović uz pratnju Marka Stojkovića na gitari.

 

 

Aktuelno

Parking u Kolubari 2 (foto: Kolubarske.rs)
U Naselju Kolubara 2 Pre 20 sati 14 minuta

Samovolja na delu - zauzeta mesta na javnom parkingu

Početkom godine završeni su radovi na rekonstrukciji parkinga u Naselju Kolubara 2, koji su koštali preko 5,7 miliona dinara sa PDV-om. Ubrzo nakon završetka radova, desetak parking mesta "zauzeli"...  · 8 komentara

Humanitarna akcija na Gradskom trgu (foto: Iva Banović)
Fudbaler Nemanja Matić podržao akciju 21.02.2024

Ubljani prikupili rekordnu sumu novca za Roditeljsku kuću

Na dobrotvornom događaju priređenom na Gradskom trgu i od humanitarne aukcijske prodaje dresa proslavljenog fudbalera Nemanje Matića, Ubljani su uspeli da prikupe 376.200 dinara za izgradnju...