Jovanka Božić (foto: Dragana Nedeljković)
Jovanka Božić (foto: Dragana Nedeljković)
19.07.2023, 10:16

Kruna višedecenijskog stvaralaštva

č: | fb:

Pesnikinja iz Valjeva, Jovanka Božić, boravila je u Rumuniji na dva međunarodna poetska festivala. Najpre je, u organizaciji Internacionalne akademije u Krajovi, od 16. do 21. juna, učestvovala na svetskom festivalu poezije "Mihaj Eminesku". Predstavila je pesmu posvećenu ovom velikom rumunskom pesniku i nekolike sonete iz nove knjige poezije "Uvek".

 

U zajedničkom Zborniku pesama i biografija 32 svetska pesnika, učesnika ovog festivala, objavljene su četiri njene pesme na rumunskom jeziku. Kao i prvi put (2019.) kada je na ovom festivalu, nagrađena zlatnom medaljom i ovoga puta je, od organizatora festivala, takođe primila medalju najblistavije plemenitosti, sa likom Mihaja Emineskua i Diplomu "Ambasador kulture" - za razumevanje različitih kultura, promociju duhovne baštine i književnu saradnju.

 

Akademija poezije "Tomitana", u rumunskom gradu Konstanci (Tomisu), u periodu od 21. juna do 1. jula organizovala je svetski Poetski simpozijum na kome je učestvovala i naša sugrađanka, sa preko dvadeset pesnika. Najpre se predstavila sa četiri lire posvećene velikom pesniku Ovidiju (koji je, u vreme Rimskog carstva izgnan u ovaj grad, gde je i završio život). A svoje kaligrafski ispisane pesme, na srpskom jeziku, poklonila je arhivi Akademije.

 

Biblioteci Akademije "Tomitana" poklonila je dva originalna dokumenta o međudržavnim odnosima Srbije i Rumunije iz 1883. i 1886. (Inače, Zbornik dokumenata srpskog diplomatskog predstavništva u Rumuniji - period od 1879. do1902. štampaće Državni arhiv Srbije, ove godine.)

 

Aktivno je učestvovala u kreativnim poetskim radionicama, napisala nekolike tekstove, pesme, posvete i imala veoma zapaženu video prezentaciju na temu "Izgnanstvo kao konstanta života". Pored obilaska grada, praćenja kulturnog programa, prisustva u Ovidijevom gradu, učesnici ovog Simpozijuma, posetili su i manastire: Sv. Andreja i Dervent, na Delti Dunava.

 

Na Petrovdan (po gregorijanskom kalendaru), nakon liturgije, Predsednik Akademije "Tomitana", Arhiepiskop Akademik profesor Univerziteta dr Teodosije Petresku uručio je Jovanki Božić zlatnu medalju sa likom Sv. Dionisija. Diplomu i zvanje punopravne članice Univerzalne akademije pesnikaza izuzetnost njene poezije (Titlul de Membru Titular Akademia Universalis Poetarum pentru eminenta poeziei sale) primila je od velikog rumunskog pisca i naučnika, Barbu Konstantina, predstavnika Akademije.

 

U Bukureštu, od Hrišćanskog univerziteta "Dimitrije Kantemir", dobila je Diplomu člana osnivača Evropske akademije nauke, umetnosti i književnosti "Dimitrije Kantemir" - Bukurešt - koja je osnovana 2023. povodom 350. godišnjice rođenja velikog naučnika.

 

Ova priznanja krunišunjeno višedecenijsko književno stvaralaštvo proisteklo iz saradnje sa mnogim obrazovnim, kulturnim i književnim institucijama u Rumuniji.

Aktuelno

Film Sunce mamino  (foto: )
Kultura Pre 1 dan 2 sati

"Sunce mamino" ovog vikenda u valjevskom bioskopu

Igrani film "Sunce mamino", u režiji Koste Đorđevića, na repertoaru valjevskog bioskopa "85" ovog i narednog vikenda od 20 časova. Priča prati zbunjenog i pomalo neprilagođenog šesnaestogodinjeg...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 2 sati

Osumnjičeni za krađe

Policija je uhapsila muškarce iz Šapca i Rume jer su, kako se sumnja, tokom januara i februara, više puta provalili u krug kamenoloma u mestu Kozličić. Vrednost ukradene robe procenjuje se na 2,8...