Izložba fotografija Jovana Horvata u Trnavcu (foto: IUS Trnavac)
Izložba fotografija Jovana Horvata u Trnavcu (foto: IUS Trnavac)
07.08.2023, 10:51

"Magija fotografije" izložba u studiju "Radovan Trnavac Mića"

č: | fb:

U okviru letnjeg festivala "Tešnjarske večeri", u ponedeljak, 7. avgusta u 19.30 časova u Internacionalnom umetničkom studiju "Radovan Trnavac Mića" biće otvorena izložba fotografija Jovana Horvata pod nazivom "Magija fotografije".

 

Svestrani umetnik Jovan Horvat (rođen 1967. u Beogradu) nastavlja suživot koji je želeo da ima sa gradom svojih predaka kroz izložbe, ali i večeri posvećene muzici i poeziji, kojima se podjednako bavi i koje ga podjednako kao fotografije zaokupljaju. Upravo u muzici i fotogafiji je tačka preseka koja možda može najbolje da definiše umetnika Jovana Horvata, inače unuka našeg čuvenog profesora i kompozitora Živorada Grbića, po kojem valjevska Muzička škola nosi ime.

 

U Internacionalnom umetničkom studiju u Valjevu predstavlja se radovima iz serija fotografija podeljenih u šest tematskih celina: Poznate ličnosti, Samoća u gradovima, Duhovi, Ortopedija, Prostori moći i Mefistofeles.

(Foto: Jovan Horvat)

 

Jovan Horvat radio je kao profesionalni muzičar u Narodnom pozorištu u Beogradu, bio član Opere, svirao u simfonijskom orkestru, ansamblima za savremenu i srednjevekovnu muziku, te bio i solista. Potom je otišao u Barselonu, gde živi i radi više od tri decenije. Na tamošnjem Konzevatorijumu magistrirao je udaraljke. Istovremeno je završio i Katalonski institut za fotografske studije u Barseloni. Pored uspešnog bavljenja renesansnom muzikom, pisanjem poezije i eseja, prevođenjem i snimanjem dokumentarnih filmova, fotografija je zapravo ta koja objednjuje Horvatove umetničke težnje i definiše njegovu umetničku poetiku. Predaje u tri škole fotografije u Barseloni.

 

Izlagao je u Srbiji, Španiji, Francuskoj, Švajcarskoj. Njegove fotografije objavljivane su i objavljuju se u eminentnim časopisima i magazinima. 

Aktuelno