Izložba Magija fotografije Jovana Horvata (foto: IUS Trnavac)
Izložba Magija fotografije Jovana Horvata (foto: IUS Trnavac)
09.08.2023, 13:31

U Internacionalnom umetničkom studiju predstavljen magični svet fotografije Jovana Horvata

č: | fb:

U okviru 36.Tešnjarskih večeri u Internacionalnom umetničkom studiju "Radovan Trnavac Mića" otvorena je izložba "Magija fotografije", autora Jovana Horvata. Reč je o svestranom umetniku, profesoru fotografije, pedagogu, muzičaru, esejisti, pesniku, prevodiocu, autoru dokumentarnih filmova, koji već više od tri decenije živi i stvara u Barseloni.

 

Izložbom "Magija fotografije", koja objedinjuje preko 80 radova iz šest ciklusa, Jovan Horvat nastavlja suživot koji je želeo da ima sa gradom svojih predaka. Osim fotografiji, Horvat je podjedanko posvećen muzici i poeziji. Upravo je u muzici i fotogafiji tačka preseka koja možda može najbolje da ga definiše kao umetnika, inače unuka našeg čuvenog profesora i kompozitora Živorada Grbića, po kojem valjevska Muzička škola nosi ime.Fotografija je za Horvata, nasuprot muzici, dosta jasna. Fotografija je predaja ideja, govor ideja na vizuelan način, pokušaj da se ne samo kroz oko, nego da se kroz sva čula umom doživi nešto. Na majstorski način uspeo je da objektivom uhvati (vizuelni) ritam, koji je od velike važnosti u fotografiji, podjedanko kao što je u muzici neizostavan.

 

U Internacionalnom umetničkom studiju u Valjevu Horvat se predstavlja radovima iz serija fotografija podeljenih u šest tematskih celina: "Poznate ličnosti", "Samoća u gradovima", "Duhovi", "Ortopedija", "Prostori moći", "Mefistofeles".

Mirjana Vojić

Mirjana Vojić (Foto: IUS Trnavac)

 

"Hvala vam svima najlepše što ste večeras sa nama. Sa ovog mesta želim posebno da pozdravim gospodina Jovana Horvata, autora fotografija koje imate priliku da vidite večeras i narednih dana. Jovanu šaljemo mu puno pozdrava i zahvalnosti. On iz objektivnih razloga nije mogao da prisustvuje svečanom otvaranju izložbe, ali u svakom slučaju, prvi put kada bude stigao u Srbiji i Valjevo, biće rado viđen gost ovog našeg prostora. Naime, Jovan Horvat je odlučio da svojih 140 fotografija iz opusa pokloni našoj Galeriji, tako da zahvaljujući njegovim radovima naša kolekcija bogatija i broji oko 400 dela umetnika iz celog sveta. Takođe, velika zahvalnost i našoj sugrađanki, našoj dragoj saradnici i koleginici, gospođi Zorici Šević, koja nas je povezala sa gospodinom Horvatom, i jer je prepoznala našu Galeriju kao jednu ozbiljnu instituciju. Nadamo se da ćemo nastaviti da sarađujemo i dalje i da ćemo imati još ovako lepih i zajedničkih projekata", rekla je otvarajući izložbu Mirjana Vojić, direktorka nternacionalnog umetničkog studija.

Poliptih - Marko Tomić i Luka Jezdić

Poliptih - Marko Tomić i Luka Jezdić (Foto: IUS Trnavac)

 

Izložba "Magija fotografije" bila je upotpunjena zvukom koji joj pripada. Urbane nemire, potmulo bilo samoće, cinizam odbačenosti u mnoštvu, zamiranje radosti i vaskrsavajuću snagu ljubavi dočarali su predstavnici grupe Poliptih - Marko Tomić (tenor) i Luka Jezdić (gitara).     

 

Izložba ćebiti otvorena narednih mesec dana!

Aktuelno