Parisa Šad Gazvini
Parisa Šad Gazvini
16.10.2023, 09:29

Izložba iranske umetnice Parise Šad Gazvini

č: | fb:

U Internacionalnom umetničkom studiju "Radovan Trnavac Mića" u ponedeljak, 16. oktobra, biće otvorena izložba iranske akademske umetnice Parise Šad Gazvini pod nazivom "Moja prelepa zemlja Iran".

 

Program počinje u 18 časova prezentacijom "Upoznajmo Iran", koju će održati Aleksandar Dragović ured­nik iz­da­va­štva u Iran­skom kul­tur­nom cen­tru u Be­o­gra­du, nakon čega u 19 časova počinje ceremonija otvaranja izložbe Parise Šad Gazvini.

 

Profesionalna umetnička karijera Parise Šad Gazvini (1962) počela je nakon što je diplomirala na Odseku za slikarstvo Fakulteta likovnih umetnosti na Teheranskom univerzitetu. Potom je završila magistarske studije na Fakultetu umetnosti Univerziteta Modares u Teheranu. Doktorirala je na Univerzitetu Esener u Nemačkoj. Po sticanju doktorata, vratila se u otadžbinu gde radi kao profesor na Fakultetu umetnosti Univerziteta Alzahra u Teheranu.

 

"Umetnosti nema kraja. Umetnost je večna i nepresušna. Ona je poput okeana koji je sve dublji kako mu se primičemo. Uz umetnost, čovek može biti miran i spokojan u ovom svetu. Umetnost je jedna od najvrednijih stvari. Moramo je razumeti kako bismo živeli bolje i onako bezbedno kako smo živeli u prošlosti" - tako misli i o umetnosti govori iranska slikarka prof. Parisa Šad Gazvini, koja nam svoju prelepu zemlju Iran predstavlja pejzažima.

(Foto: Parisa Šad Gazvini)

Na Parisinim pejzažima dočarani su brojni predeli Persije - Kaspijsko more, slana pustinja Kavir, brana Manjil, Damaš, Masuleh, okrug Kuhin, provincije Zandžan i Lorestan, pokrajana Fars, istorijska domovina persijskog naroda itd.

 

Stil i tematika Parisinih slika odražavaju njen um, misli i shvatanje sveta. Gradeći svoju umetničku karijeru, Parisa je u likovnom izražavanju koristila čitav niz različitih medija. Uživala je u eksperimentisanju sa različitim materijalima, što ju je sačuvalo od ograničenja koja mogu nametnuti određeni stilovi. Pored slikanja, bavi i se izučavanjem istorije umetnosti, umetničke kritike, filozofije umetnosti i estetike.

 

Kroz umetničko sazrevanje posvetila se daljem i dubljem istraživanju omiljenih tema, te tako došla i do svog autentičnog stila - improvizacije. Njena ljubav prema improvizaciji ohrabrila ju je da nastavi sa brušenjem svog autentičnog stila. Kao što se sa njenih slika da videti, tom stilu Parisa je ostala verna do danas.

 

Parisa ima preko dvadeset godina slikarskog iskustva i profesorskog staža na dva polja - teoretskog i praktičnog slikarstva na univerzitetu. Za to vreme, pod njenim nadzorom, preko dvesta studenata steklo je diplome osnovnih i magistarskih studija i doktorata. Učestvovala na preko pedeset grupnih i samostalnih izložbi u Iranu i drugim zemljama.

 

Internacionalni umetnički studio "Radovan Trnavac Mića" zahvalnost za organizaciju izložbe "Moja prelepa zemlja Iran" Parise Šad Gazvini duguje Kulturnom centru ambasade Irana u Beogradu i Univerzitetu Alzahra u Teheranu.

 

(Foto: Parisa Šad Gazvini)

Otvaranju izložbe iranske umetnice Parise Šad Gazvini "Moja prelepa zemlja Iran" prisustvovaće ambasadora Irana u Beogradu Rašid Hasan Pur Baei.

 

Pre toga, ambasadora Irana i njegove saradnike ugostiće gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković. U Gradskoj upravi biće održan sastanak kome će prisustvovati predstavnici Valjeva iz oblasti kulture, privrede, sporta i turizma.

Aktuelno

Tribina ProGlas u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 2 sati 30 minuta

Dobar (Pro)glas se daleko čuje...

Veliki je događaj bila tribina, sa inicijatorima ProGlasa! Ne toliko zbog njih samih, dovoljno su veliki i bez nas i našeg priznavanja takvim. Ne toliko ni zbog onog što su rekli, dovoljno su to...

Suzana Radovanović Perić i Bojana Perić (foto: )
PR Pre 21 sati 59 minuta

Kupovina uz note učenika muzičke škole

"Note nama vredne", naziv je projekta koji će tokom decembra realizovati kompanija "Europrom" i muzičke škola "Živorad Grbić". Snimci nastupa učenika muzičke škole biće emitovani u dva supermarketa...