21.02.2024, 09:39

Međunarodni Susreti flautista

č: | fb:

Međunarodni Susreti flautista "Tahir Kulenović", ove godine pod sloganom "Uvek u modi", biće održani od 21. do 25. februara u MŠ "Živorad Grbić" u Valjevu.

 

Ovo takmičenje, pokrenuto  1999. godine upravo inicijativom profesora Kulenovića jednog od najistaknutijih flautista i muzičkih pedagoga nekadašnje Jugoslavije, prvi je valjevski festival posvećen umetničkoj muzici i prvo takmičenje  najvećih mladih talenata na flauti u Srbiji. Od samog početka organizatori festivala su MŠ "Živorad Grbić" i Udruženje muzičkih i baletskih pedagoga Srbije. Za 26 godina trajanja Susreti su narasli u najveće međunarodno takmičenje posvećeno flauti u regionu bivše SFRJ.

 

"Ni ovogodišnji susret ne prekida tradiciju aktuelnosti i atraktivnosti takmičenja i ove godine kroz pet takmičarskih dana trajanja koncertni podijum okuplja 164 mladih flautista svih obrazovnih nivoa iz sedam država - Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija, koji će svoju muziku i talenat interpretirati u solističkim nastupima, ali i kroz izvođenja u čak dvadeset kamernih ansambala. Manifestacija je kroz više od dve i po decenije izgradila respektabilan imidž, zahvaljujući sjajnoj organizaciji domaćina, valjevske muzičke škole, ali i prisustvu najeminentnijih muzičkih pedagoga koji godinama čine žiri takmičenja", navode iz valjevske muzičke škole.

 

Ove godine najbolje mlade flautiste u regionu ocenjivaće sedam akademskih profesora muzičkih akademija Beograda, Novog Sada, Zagreba, Ljubljane, Skoplja i Sofije i najeminentniji profesori flaute srednjih škola Beograda, Novog Sada, Banja Luke, Šapca  i škole domaćina, predvođeni umetničkim direktorom Susreta, profesorom FMU iz Beograda, mr Miomirom Simonovićem.

 

Koncert povodom svečanog otvaranja 26. međunarodnih Susreta flautista, zakazan za četvrtak, 22. februar u 20 časova, ove godine je programskog karaktera i sastavljen od dela romantičnih autora. Koncertni program pod nazivom "Očaravajuća Romantika" obuhvatiće  dela Šuberta, Rajnikea, Mejera-Olber Slebena i slovenačkog autora Srebotnjaka, a izvešće ga renomirani slovenački flautista Matej Zupan, redovni profesor na Akademiji za Glasbo u Ljubljani i pijanista Filip Milisavljević, angažovan kao samostalni stručni saradnik na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu.

 

Susreti će biti zaokruženi u nedelju, 25. februara u 20 časova, koncertom laureata i proglašenjem apsolutnog pobednika, najuspešnijeg pedagoga i najboljeg klavirskog saradnika takmičenja. Prateći program takmičenja čini masterklas namenjen takmičarima, u realizaciji profesorke Muzičke Akademije u Zagrebu, prof. Renate Penezić i izložba flauta u realizaciji Centra za flautu "Flute Tuning" iz Beograda.

 

I ove godine, generalni pokrovitelj Festivala je Grad Valjevo, a takmičenje su pomogli Narodni Muzej, Turistička organizacija Valjevo, Europrom Valjevo, Pansion "Bubica", Restoran "Plavi Cvet". Zahvaljujući Centru za flautu "Flute-Tuning" iz Beograda, najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade, a apsolutnog pobednika i novčana nagrada koju daruje porodica Kulenović.

 

Aktuelno

Gradska izborna komisija (foto: Kolubarske.rs)
Lokalni izbori 2024 Pre 8 sati 40 minuta

GIK proglasila sedam izbornih lista

Rok za predaju izbornih lista za lokalne izbore koji se održavaju 2. juna, istekao je u ponoć. Gradska izborna komisija proglasila je sedam izbornih lista za izbore za Skupštinu grada Valjeva.  · 4 komentara

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Hronika Pre 10 sati 5 minuta

Sekirom naneo teške povrede bivšoj partnerki

Valjevska policija je uhapsila S.M. (33) iz Kotešice kod Valjeva zbog sumnje da je bivšoj partnerki M.B. (36) iz Valjeva sekirom zadao više udaraca u glavu i naneo joj teške telesne povrede,...