21.02.2024, 09:39

Međunarodni Susreti flautista

č: | fb:

Međunarodni Susreti flautista "Tahir Kulenović", ove godine pod sloganom "Uvek u modi", biće održani od 21. do 25. februara u MŠ "Živorad Grbić" u Valjevu.

 

Ovo takmičenje, pokrenuto  1999. godine upravo inicijativom profesora Kulenovića jednog od najistaknutijih flautista i muzičkih pedagoga nekadašnje Jugoslavije, prvi je valjevski festival posvećen umetničkoj muzici i prvo takmičenje  najvećih mladih talenata na flauti u Srbiji. Od samog početka organizatori festivala su MŠ "Živorad Grbić" i Udruženje muzičkih i baletskih pedagoga Srbije. Za 26 godina trajanja Susreti su narasli u najveće međunarodno takmičenje posvećeno flauti u regionu bivše SFRJ.

 

"Ni ovogodišnji susret ne prekida tradiciju aktuelnosti i atraktivnosti takmičenja i ove godine kroz pet takmičarskih dana trajanja koncertni podijum okuplja 164 mladih flautista svih obrazovnih nivoa iz sedam država - Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija, koji će svoju muziku i talenat interpretirati u solističkim nastupima, ali i kroz izvođenja u čak dvadeset kamernih ansambala. Manifestacija je kroz više od dve i po decenije izgradila respektabilan imidž, zahvaljujući sjajnoj organizaciji domaćina, valjevske muzičke škole, ali i prisustvu najeminentnijih muzičkih pedagoga koji godinama čine žiri takmičenja", navode iz valjevske muzičke škole.

 

Ove godine najbolje mlade flautiste u regionu ocenjivaće sedam akademskih profesora muzičkih akademija Beograda, Novog Sada, Zagreba, Ljubljane, Skoplja i Sofije i najeminentniji profesori flaute srednjih škola Beograda, Novog Sada, Banja Luke, Šapca  i škole domaćina, predvođeni umetničkim direktorom Susreta, profesorom FMU iz Beograda, mr Miomirom Simonovićem.

 

Koncert povodom svečanog otvaranja 26. međunarodnih Susreta flautista, zakazan za četvrtak, 22. februar u 20 časova, ove godine je programskog karaktera i sastavljen od dela romantičnih autora. Koncertni program pod nazivom "Očaravajuća Romantika" obuhvatiće  dela Šuberta, Rajnikea, Mejera-Olber Slebena i slovenačkog autora Srebotnjaka, a izvešće ga renomirani slovenački flautista Matej Zupan, redovni profesor na Akademiji za Glasbo u Ljubljani i pijanista Filip Milisavljević, angažovan kao samostalni stručni saradnik na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu.

 

Susreti će biti zaokruženi u nedelju, 25. februara u 20 časova, koncertom laureata i proglašenjem apsolutnog pobednika, najuspešnijeg pedagoga i najboljeg klavirskog saradnika takmičenja. Prateći program takmičenja čini masterklas namenjen takmičarima, u realizaciji profesorke Muzičke Akademije u Zagrebu, prof. Renate Penezić i izložba flauta u realizaciji Centra za flautu "Flute Tuning" iz Beograda.

 

I ove godine, generalni pokrovitelj Festivala je Grad Valjevo, a takmičenje su pomogli Narodni Muzej, Turistička organizacija Valjevo, Europrom Valjevo, Pansion "Bubica", Restoran "Plavi Cvet". Zahvaljujući Centru za flautu "Flute-Tuning" iz Beograda, najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade, a apsolutnog pobednika i novčana nagrada koju daruje porodica Kulenović.

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 7 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...