Internacionalni umetnički studio (foto: Kolubarske.rs)
Internacionalni umetnički studio (foto: Kolubarske.rs)
07.03.2024, 12:24

"Egzistencijalna pitanja u savremenoj skulptorskoj praksi"

č: | fb:

U Internacionalnom umetničkom studiju "Radovan Tranavac Mića", u četvrtak, 7. marta 2024. godine u 19 časova, biće otvorena izložba "Egzistencijalna pitanja u savremenoj skulptorskoj praksi". Izložba se organizuje u saradnji sa Galerijom savaremene likovne umetnosti iz Niša, a u okviru programa obeležavanja Dana grada Valjeva. Autor izložbe je muzejska savetnica Milica Todorović.

 

Izložbu čine dela deset vajara, čiji su radovi deo Zbirke savremene skulpture u fondu Galerije savaremene likovne umetnosti Niš, koja dominantno počiva na delima umetnika iz Srbije, ali i autora iz svih bivših jugoslovenskih republika. Pred publikom su skulpture Zlatka Glamočaka, Mirka Marića, Rajka Popivode, Zdravka Joksimovića, Dragana Jelenkovića, Marka Crnobrnje, Mrđana Bajića, Gabriela Glida, Radoša Antonijevića i Rada Mutapovića. Galerija savremene likovne umetnosti Niš je svoju kolekciju obogatila izloženim delima zahvaljujući učestvovanju pomenutih autora u radu Likovne kolonije "Sićevo", ili otkupima sa njihovih samostalnih i kolektivnih izložbi realizovanih u Nišu.

Marko Crnobrnja - WIRELESS

Marko Crnobrnja - WIRELESS

 

Desetoro umetnika, čija dela čine izložbu, na simboličan i metaforičan način tretira potpuno različite fenomene stvarnosti, preko narativa čija izvorišta pripadaju oblastima ljudske psihologije, etike ili su iz domena ekologije, socijalne i društvene politike.

 

      Izložba će biti otvorena do 1. aprila 2024. godine

 

Povodom prezentacije u Valjevu sačinjen je izbor od deset skulptura nastalih tokom poslednjih dvadesetak godina. Izložba je koncepcijski osmišljena tako da akcentuje dve karakteristike tipične za noviju skulptorsku praksu. Prva je likovno-vizuelnog karaktera i podrazumeva fenomen probijanja i proširenja ustaljenog pojma skulpturalnog, što je praćeno procesom relativizacije definicija skulpture.

 

Druga promena je sadržinsko-saznajnog karaktera, a manifestuje se pre svega u domenu proširenja tematskog repertoara vajarskih dela onim temama koje sadrže jasnu aluziju na egzistencijalna pitanja života čoveka zatečenog u lavirintu postojećih društvenih prilika.

 

"Moramo naglasiti da je proces uzdrmavanja 'sigurnosti' modernizma koji se zadovoljavao takozvanim neutralnim temama i uglavnom larpurlartističkim istraživanjima, započet pojavom nove generacije skulptora uglavnom beogradske likovne scene, krajem osamdesetih godina XX veka, ali je svoj ozbiljan zamajac doživeo tek u ovom veku, odnosno poslednjih dvadesetak godina. Upravo je osvešćivanje savremene humanističko-etičke problematike zajednički imenitelj dela koja čine izložbu u Valjevu, upućujući nas na postojanje različitih aspekata likovne angažovanosti", rekla je autorka izložba Milica Todorović.

          

Aktuelno

Viktor Mićić (foto: Kolubarski okrug)
Nepoštovanje zakona Pre 2 sati 13 minuta

Čovek sa dve funkcije – nezamenljivi zamenik

Viktor Mićić imenovan za načelnika Kolubarskog okruga, a nije razrešen funkcije zamenika predsednika Skupštine grada. Obavlja dve funkcije, a Zakonom o sprečavanju korupcije zabranjeno je vršenje...  · 5 komentara

Sneg u aprilu u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Aprilski sneg Pre 1 sati 21 minuta

Vejalo kao usred zime

Jak talas zahlađenja stigao je u Srbiju i drastično je oborio temperature, negde i preko 20 stepeni, a padao je i sneg. U Valjevu je jutros vejalo skoro jedan čas, sneg se nije zadržao, dok se na...

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 1 dan 2 sati

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 6 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 21 sati 42 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...  · 1 komentar