Internacionalni umetnički studio (foto: Kolubarske.rs)
Internacionalni umetnički studio (foto: Kolubarske.rs)
07.03.2024, 12:24

"Egzistencijalna pitanja u savremenoj skulptorskoj praksi"

č: | fb:

U Internacionalnom umetničkom studiju "Radovan Tranavac Mića", u četvrtak, 7. marta 2024. godine u 19 časova, biće otvorena izložba "Egzistencijalna pitanja u savremenoj skulptorskoj praksi". Izložba se organizuje u saradnji sa Galerijom savaremene likovne umetnosti iz Niša, a u okviru programa obeležavanja Dana grada Valjeva. Autor izložbe je muzejska savetnica Milica Todorović.

 

Izložbu čine dela deset vajara, čiji su radovi deo Zbirke savremene skulpture u fondu Galerije savaremene likovne umetnosti Niš, koja dominantno počiva na delima umetnika iz Srbije, ali i autora iz svih bivših jugoslovenskih republika. Pred publikom su skulpture Zlatka Glamočaka, Mirka Marića, Rajka Popivode, Zdravka Joksimovića, Dragana Jelenkovića, Marka Crnobrnje, Mrđana Bajića, Gabriela Glida, Radoša Antonijevića i Rada Mutapovića. Galerija savremene likovne umetnosti Niš je svoju kolekciju obogatila izloženim delima zahvaljujući učestvovanju pomenutih autora u radu Likovne kolonije "Sićevo", ili otkupima sa njihovih samostalnih i kolektivnih izložbi realizovanih u Nišu.

Marko Crnobrnja - WIRELESS

Marko Crnobrnja - WIRELESS

 

Desetoro umetnika, čija dela čine izložbu, na simboličan i metaforičan način tretira potpuno različite fenomene stvarnosti, preko narativa čija izvorišta pripadaju oblastima ljudske psihologije, etike ili su iz domena ekologije, socijalne i društvene politike.

 

      Izložba će biti otvorena do 1. aprila 2024. godine

 

Povodom prezentacije u Valjevu sačinjen je izbor od deset skulptura nastalih tokom poslednjih dvadesetak godina. Izložba je koncepcijski osmišljena tako da akcentuje dve karakteristike tipične za noviju skulptorsku praksu. Prva je likovno-vizuelnog karaktera i podrazumeva fenomen probijanja i proširenja ustaljenog pojma skulpturalnog, što je praćeno procesom relativizacije definicija skulpture.

 

Druga promena je sadržinsko-saznajnog karaktera, a manifestuje se pre svega u domenu proširenja tematskog repertoara vajarskih dela onim temama koje sadrže jasnu aluziju na egzistencijalna pitanja života čoveka zatečenog u lavirintu postojećih društvenih prilika.

 

"Moramo naglasiti da je proces uzdrmavanja 'sigurnosti' modernizma koji se zadovoljavao takozvanim neutralnim temama i uglavnom larpurlartističkim istraživanjima, započet pojavom nove generacije skulptora uglavnom beogradske likovne scene, krajem osamdesetih godina XX veka, ali je svoj ozbiljan zamajac doživeo tek u ovom veku, odnosno poslednjih dvadesetak godina. Upravo je osvešćivanje savremene humanističko-etičke problematike zajednički imenitelj dela koja čine izložbu u Valjevu, upućujući nas na postojanje različitih aspekata likovne angažovanosti", rekla je autorka izložba Milica Todorović.

          

Aktuelno

Inspekcija zatvorila gradilište (foto: Kolubarske.rs)
Tokom prepodneva Pre 2 sati 33 minuta

Inspekcija zatvorila nelegalno gradilište u Tešnjaru

U Tešnjaru, koji je proglašen za spomenik kulture od izuzetnog značaja, porušena je istorijska građevina i započeta nelegalna izgradnja spratnog objekta. Prepodne je gradilište zatvoreno i naložena...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 7 sati 56 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 7 sati 57 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 18 sati 18 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...