Izložba u Trnavcu (foto: IUS Trnavac)
Izložba u Trnavcu (foto: IUS Trnavac)
09.03.2024, 08:04

Otvorena izložba "Egzistencijalna pitanja u savremenoj skulptorskoj praksi"

č: | fb:

"Egzistencijalna pitanja u savremenoj skulptorskoj praksi" naziv je izložbe koja je otvorena u Internacionalnom umetničkom studiju "Radovan Trnavac Mića" u Valjevu.

 

Izložba je organizovana u saradnji sa Galerijom savaremene likovne umetnosti iz Niša, a u okviru programa obeležavanja Dana grada Valjeva. Pred valjevskom publikom su dela deset vajara, čiji su radovi deo Zbirke savremene skulpture u fondu Galerije savaremene likovne umetnosti Niš, koja dominantno počiva na delima umetnika iz Srbije, ali i autora iz svih bivših jugoslovenskih republika.

 

Postavku čine skulpture Zlatka Glamočaka, Mirka Marića, Rajka Popivode, Zdravka Joksimovića, Dragana Jelenkovića, Marka Crnobrnje, Mrđana Bajića, Gabriela Glida, Radoša Antonijevića i Rada Mutapovića. Galerija savremene likovne umetnosti Niš svoju kolekciju obogatila je izloženim delima zahvaljujući učestvovanju pomenutih autora u radu Likovne kolonije "Sićevo", ili otkupima sa njihovih samostalnih i kolektivnih izložbi realizovanih u Nišu. Izložbu je otvorila Milica Todorović, muzejska savetnica, koja je i autor ove izložba.

 

Saradnja Internacionalnog umetničkog studija i Galerije savremene likovne umetnosti Niš kontinuirano se odvija od 2018. godine. Do sada su uspešno relizovane izložbe slika, grafika i crteža iz bogate kolekcije niške Galerije koja broji skoro 2.000 eksponata. Ovoga puta, pred valjevskom publikom su dela iz Zbirke savremene skulpture, ustanovljene 1970. godine, koja na prilično adekvatan način svedoči o kretanjima u okviru skulpturskog izražvanja od 60-ih godina prošlog veka.

Milica Todorović

Milica Todorović (Foto: IUS Trnavac)

 

"Opredelili smo se za deset skulptura novijeg datuma, želeći da apostrofiramo jednu od promena unutar skulpture kao medija i to promenu koja je sadržinsko-saznajnog karaktera, a manifestuje se pre svega u domenu proširenja tematskog repertoara vajarskih dela onim temama koje sadrže jasnu aluziju na egzistencijalna pitanja života savremenog čoveka. Upravo je osvešćivanje savremene humanističko-etičke problematike zajednički imenitelj svih zastupljenih radova. Desetoro umetnika, čija dela čine izložbu, na simboličan i metaforičan način tretira potpuno različite fenomene stvarnosti, preko narativa čija izvorišta pripadaju oblastima ljudske psihologije, etike ili su iz domena ekologije, socijalne i društvene politike. Aktivna komunikacija sa postojećim društvenim i socijalnim fenomenima, misaona poruka likovno uobličena na metaforičan način i vizuelna definisanost zasnivana na novoj koncepciji likovne forme čije građenje izmiče uobičajnoj stilističkoj kodifikaciji, su zajedničke komponente zastupljenih dela međusobno različitih individualnih skulptorskih izraza njihovih autora. Umetnici čija su dela pred vama, izuzetno su značajni akteri recentne skulptorske scene, neguju autentične pristupe skulpturi, imaju razvijene opuse i bogatu izložbenu aktivnost na nacionalnoj i međunarodnoj sceni. Zadovoljstvo je niške Galerije što poseduje njihova dela i što je u prilici  da ih predstavi u Valjevu", kazala je otvarajući izložbu muzejska savetnica Milica Todorović, autorka izložbe.

Radoš Antonijević

Radoš Antonijević (Foto: IUS Trnavac)

 

Kao jedan od izlagača, na svečanosti otvaranja izložbe, prisutnima se obratio i Radoš Antonijević, dekan Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Antonijević je istakao da su skulptura i skulptorska praksa doživeli transformaciju u poslednih pola veka i krenuli nekim drugačijim putem.

 

"Ovde se zapravo vide neke individualne prakse i individualni narativi, individualna umetnička i likovna istraživanja, takođe potkrepljena različitim specifičnim temama, koje svako od nas kao umetnik istražuje i pokušava da kroz slike ili oblike o njima saopšti. To su sve umetnici srednje i starije generacije, sa iskustvom iz ovih naših proteklih nekoliko decenija, burnih perioda, društvenih peviranja, nekih novih iskustava, promena, tehnologija, načina i brzine života, tako da mislim da je jako lepo uočena ta egzistencija koja se pokazala kao veza između pitanja koje povezuje sve nas i koja istinitio svedoči o tome šta smo živeli i kako smo radili. Fantastična je stvar što postoji jedna institucija kao što je Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu, koja je na sebe preuzela misiju da skuplja, čuva i prikazuje dela savremene skulptorske prakse i da time na neki način da jedan široki uvid u nešto čime se mi kao individualci bavimo, ali nikad nemamo tu jednu širu sliku stvari. Ovo je zapravo prilika da se vidi sa jedne distance šta to pojedinci rade i šta oni u celini kao deo društva čine, i da li postoji neka poveznica koja njih veže kao čionice jednog vremena ili jednog društva. Takođe, bitna je i ova institucija, Internacionalni umetnički studio u Valjevu, koja to prikazuje", kazao je Radoš Antonijević.

Mirjana Vojić

Mirjana Vojić (Foto: IUS Trnavac)

 

Direktorka Internacionlanog umetničkog studija Mirjana Vojić zahvalila se vodećim ljudima i kolegama iz Galerije savremene likovne umetnosti iz Niša na svesrdnoj saradnji i pomoći pri organizovanju izložbe "Egzistencijalna pitanja u savremenoj skulptorskoj praksi" i na ustupljenim delima iz svoje bogate kolekcije.

 

U muzičkom delu programa nastupila je Natalija Vuković, učenica 4. razreda OMŠ "Živorad Grbić", odsek gitara u klasi profesora Miloša Popovića.

Natalija Vuković

Natalija Vuković (Foto: IUS Trnavac)

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 14 sati 39 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 14 sati 40 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...