Cubismo, Jazz fest 2013. (foto: Đorđe Đoković)
Cubismo, Jazz fest 2013. (foto: Đorđe Đoković)
15.10.2014, 14:35

30. jubilarni Džez fest

č: | fb:

Da nije bilo ljubavi, ne bi bilo ni 30 godina "Valjevskog džez festa". Ovom rečenicom najavljen je jubilarni džez fest, koji je uprkos brojnim teškoćama opstao svih ovih godina na radost i ponos ljubitelja džeza. „Bilo je teško, ali smo uspeli da bez prekida održimo džez fest tri decenije, što nije pošlo za rukom ni zvučnijem i većem Beogradskom džez festivalu, koji je imao pauzu od 10 godina”, s ponosom naglašava jedan od osnivača i umetnički direktor festivala Jovan Maljoković. On podseća da je džez fest pokrenula generacija koja je tada imala dvadesetak godina sa ciljem da napravi nešto lepo za svoj grad. „Uradili smo to čista srca i iz ljubavi prema Valjevu i zato ‘Valjevski džez fest’ tako uporno i kvalitetno traje", kaže Maljoković i dodaje da je za jubilej želeo da dovede elitu iz regiona.

Jovan Maljoković

Jovan Maljoković (Foto: Đorđe Đoković)

Jubilarni 30. Džez festival biće održan od 16. do 18. oktobra uz nastup najboljih i najpoznatijih džezera. Prvo veče, tradicionalno, rezervisano je za Valjevske džezere, s tim što će se po prvi put „popeti” na veliku scenu Centra za kulturu, gde im je i bilo mesto svih ovih godina.

U petak od 20 časova nastupa Big bend RTS i Bubiša Simić, Duo Bojan Z i francuski džez muzičar Julien Lourau, kao i gosti iz Slovenije Artbeaters i Peter Ugrin kvartet.

Trećeg dana džez festa od 20 časova nastupaće Stjepko Gut kvintet, hrvatski trio Matije Dedića i makedonski Tavitjan brothers.

U okviru pratećeg programa, prve večeri u četvrtak, biće otvorena izložba „30 džez fotografija za 30 godina džeza” deset valjevskih autora, među kojima je Đorđe Đoković, urednika fotografije Kolubarskih.rs. U petak će biti prikazano 16 džez plakata, koje je u najvećem broju dizajnirao Dušan Arsenić, koji je autor plakata i dizajner promo materijala 30. jubilarnog džez festa. Ni ove godine neće izostati tradicionalni džem sešni u holu Centra za kulturu, najavili su organizatori.

Konferencija za novinare

Konferencija za novinare (Foto: Đorđe Đoković)

30. Džez fest održava se zahvaljujući finansijskoj podršci grada iz čije kase je izdvojeno 1,7 miliona dinara, kao i pomoći brojnih sponzora, pre svih Valjevske pivare, GP Gate, štamparije Bosis. Ove godine Ministarstvo kulture nije izdvojilo ni dinar za jubilarni Valjevski džez fest. Organizatori žale zbog takvog odnosa Ministarstva, ali ne očajavaju. „Valjevski džez fest je dokazao kvalitetom da zavređuje posebno mesto među manifestacijama koje pomaže država i verujem da će sledeće godine u državnoj kasi biti novca i za ovaj festival”, kaže umetnički direktor Jovan Maljoković.

Za jubilej je otvorena i Ulica džez junaka u hodniku Centra za kulturu, na potezu od kluba „Abraš” do ulaza u veliku salu. Među desetak džez junaka je i, naš najveći, Jovan Maljoković. 

"Ulica Jazz junaka" (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno