Muzička škola (foto: Kolubarske.rs)
Muzička škola (foto: Kolubarske.rs)
22.05.2024, 09:57

Sedmo međunarodno takmičenje gudača "Zlatne stepenice"

č: | fb:

Va­ljevska muzička škola realizovaće sedmo me­đunarodno takmičenje gudača "Zlatne stepenice" u koncertnim salama Muzičke škole "Živorad Grbić" i Valjevske gimnazije od 22. do 26. maja.

 

Od ove godine "Zlatne stepenice" se, kao kategorizovano takmičenje 3. ranga, nalaze i u Kalendaru takmičenja i smotri za osnovnu školu Ministarstva prosvete, i pored Republičkog takmičenja i Festivala muzičkih i baletskih škola Srbije, jedino su takmičenje gudača u našoj zemlji koje ispunjava kriterijume neophodne za kategorizaciju resornog Ministarstva.

 

Ovogodišnje takmičenje iznedrilo je izuzetan odziv 163 talentovanih mladih ljudi sa prostora celog balkan­skog regiona, pokazalo izuzetnu posvećenost i kva­litet pedagoga i potvrdilo prisustvo plemenite, pro­fesionalne i duboko posvećene svesti u ličnosti da­našnjeg profesora muzičkog instrumenta i njego­vog učenika, što upravo jeste glavna misija valjev­skog takmičenja gudača.

 

Ovogodišnje takmičarsko muziciranje je prošireno sa dve takmičarske discipline, kamernom muzikom i orkestrima što će u budućnosti motivisati pedagoge na još angažovaniji rad na polju grupnog muzi­ciranja, a što će bez sumnje značajno uticati na profesionalni kvalitet i širinu iz­vođaštva mladih muzičara.

 

I ove godine, žiri takmičenja će činiti profesori FMU u Beogradu, prof. Maja Jokanović i prof. Srđan Sretenović, profesori muzičkih škola Beogra­da i Novog Sada: prof. Vladimir Vasiljević, prof. Danijela Milutinović Nenić, prof. Ivana Topalović, prof. Dejan Mitrović, prof. Milan Čizmić ali i profesori  iz regiona, prof. Ivan Otašević (Muzička Akademija – Banja Luka, BiH), Tim Ska­lar Demšar (Simfonijski orkestar RTV Slovenija – Ljubljana, Slovenija), prof. Smiljan Mrčela (Muzička Akademija – Zagreb, Hrvatska), Orfej Simić (Klagen­furt – Austrija), Božidar Pejović (Bivša jugoslovenska republika – Makedonija).

 

Na sedmim Zlatnim stepenicama, tradicionalno će biti izabrani najbolji pe­dagog i najbolji klavirski saradnik, a imajući u vidu ličnost istaknutog violinskog pedagoga, profesora Dejana Mi­hailovića, koji je pored profesorke valjevske muzičke škole, mr Snežane Steva­nović bio jedan od glavnih inicijatora ovog takmičenja, a na prvim "Zlatnim Stepenicama" i predsednik žirija i ove godine će najuspešniji takmičar biti na­gradjen priznanjem predviđenim za apsolutnog pobednika takmičenja koje nosi naziv: "Nagrada prof. Dejan Mihailović".

 

Takmičenje  će biti upotpunjeno i pratećim programima edukativnog i koncertnog karaktera. Istaknuti umetnici, Marko Josifoski (Koncertni violinista i profesor violine na FMU u Beogradu) i Smiljan Mrčela (solo violončelista Zagrebačke filharmonije i profesor na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu) će realizovati masterclass za zaintere­sovane violiniste, violiste i violončeliste a prof. Miodrag Bogić i sa­mostalnu umetničku radionicu za izradu gudačkih instrumenata i edukaciju, "Tarisio" koja je od samog početka realizacije "Zlatnih stepenica" sponzor takmičenja i koji će i ove godine imati svoj izložbeni i radni prostor u muzičkoj školi.

 

U godini u kojoj MŠ "Živorad Grbić" slavi svoj 70. rođendan, svečano otva­ranje takmičenja zakazano je za četvrtak, 23. maj u 19 časova i posvećeno je muzici gudača škole (najbolji solisti i kamerni gudački orkestar "Feniks"), a takmičenje će biti zaokruženo izvo­đenjima najboljih mladih umetnika, takmičara 7. "Zlatnih stepenica", proglašenjem pobednika kategorije i apsolutnog pobednika takmičenja, u nedelju, 26. maja, s početkom u 18.30 časova.

 

Generalni pokrovitelj takmičenja je Grad Valjevo.

Aktuelno

Bilbord ispred Gradske uprave (bajata Čvarkijada) (foto: Kolubarske.rs)
Gost-post: Mirjana Đorđević Pre 13 sati 51 minuta

Plakatiranje – izgubljeni u vremenu i prostoru

Dugo, dugo vremena je Valjevo galerija plakata prošlih i davno prošlih događaja. Tako ispred zgrade Gradske uprave Valjeva, na bilbordu stoji 17. Čvarkijada (2023.) sa jedne strane, a sa druge...  · 4 komentara

Skupština grada (foto: Kolubarske.rs)
Izabrani odlukom Skupštine grada Pre 1 dan 14 sati

Upoznajte članove novog Gradskog veća

Na sednici novoformirane Skupštine grada održane u ponedeljak izabrano je devet članova Gradskog veća, od ukupno 11. Ovo su biografije gradonačelnika i njegovog zamenika, kao i biografije čalnova...  · 35 komentara

Fabrika vode na Pećini (foto: Đorđe Đoković)
JKP Vodovod Pre 1 dan 14 sati

Apel za racionalnu potrošnju vode

JKP "Vodovod Valjevo" poziva sve sugrađane da racionalno koriste vodu za piće kako bi se na taj način izbegle restrikcije i obezbedilo uredno vodosnabdevanje svih potrošača. Na distributivnom...  · 4 komentara