Džez fest, Veče valjevskih muzičara (foto: Đorđe Đoković)
Džez fest, Veče valjevskih muzičara (foto: Đorđe Đoković)
17.10.2014, 08:45

Počelo 30. džeziranje u Valjevu

č: | fb:

Da, da dragi moji – došlo napokon i vreme džeza! Za one koji taj muzički pravac vole svakako je to - ono Pravo Vreme! Za one koji džez baš ne ljube, može se reći da je već narečeno vreme i nekakva vrsta nevremena. No, ukusi su različiti, u tome i jeste kunst! Neko voli džezovanje, neko voli čvarkovanje... i mirna Bačka! Samo nek’ je kakav Festival u pitanju!

Sinoć je otpočela jubilarna trideseta po redu džez svetkovina u Valjevu gradu! A to, verujte na reč, nije mala stvar! Iako krajnje cenjena i poštivana (kvalitet nikad u pitanje dolazio nije), ova muzička koncepcija, nažalost, nikad nije bila nešto preterano popularna i komercijalna.  Kakva su vremena, sve što nije isplativo, sve što ne „konzumiraju“ široke narodne mase, to odma’ batali i gledaj si posla...U ta i takva vremena izdržati 30 godina negujući i ljubeći džez – to je pravi poduhvat pažnje vredan! Bar ja tako smatram... I zato dobro došli džezeri!

Kad smo već kod dobrodošlice, valja reći da su za nju uvek bili zaduženi SVI VALJEVSKI JAZZERI. Tako je naslovljen program kojim otpočinje ovaj fest. Da se kaže i to, da je prvi VA JAZZ FEST otpočeo maja 1984. godine, a već od drugog po redu održava se i ovo programsko veče. Ponajpre osmišljeno kao podsticaj valjevskim muzičarima da svoje interesovanje i neospornu veštinu usmere ka džez-izrazu, ovo veče pod višegodišnjom budnom pažnjom Voje Milutinovića, a zatim Mikice Đurića i Predraga Miloševića, prerasta u ravnopravni deo zvaničnog programa. 

Džez fest, Veče valjevskih muzičara

Džez fest, Veče valjevskih muzičara (Foto: Đorđe Đoković)

I tako, posle tolikih godina i svirki u Art holu, popeše se  SVI VALJEVSKI JAZZERI  sprat više, što bi značilo na veliku scenu Centra za kulturu! Tu im je i mesto, vele neki! Drugi kažu da se isplatilo strpljenje, treći ne kažu ništa... slušaju ABV BEND. Slušam i ja, što da ne! Četr’es  godina ih slušam u raznim izdanjima i postavama i još uživam, a sve su prilike u muziciranju  dobrano uživaju i oni... Stari majstori, prave legende kojima je sinoć uručena i spec. diploma povodom četiri decenije postojanja, mada ja sve nešto mislim, da oni i duže postoje, al’ počeli da kriju godine... Kad smo već kod jubileja i TEATAR BIZAR je na pozornici obeležio četvrt veka dobre svirke. I oni srdačno primiše diplomu, a publika dobi, kao i uvek, snažan i dinamičan muzički ugođaj. PILOT BLUES BEND, ime benda govori šta je grupa svirala sinoć. Bluz i ne samo bluz... i to sa stilom i dušom. Na osnovama džeza pridodavani  su, kako u kojoj numeri, rege, bluz ili etno začini u nastupu grupe ENA I PRIJATELJI. Bend BLUE TRAIN izveo je kompaktno nekoliko pitkih, probranih  instrumentala, a STAGE BEND, iako se pomalo odvojio od džeza približivši se fanku, zvučao je ritmično i dopadljivo.

Na veliko zadovoljstvo prisutnih zajednički imenitelj nastupa gotovo svih grupa bili su dobri ženski vokali, što je sasvim na mestu i za svaku pohvalu. I na kraju voleo bih reći ono što je sinoć bilo na početku: pre koncerta, u Art holu,  otvorena je izložba sjajnih fotografija 10 ovdašnjih autora koji su sačuvali neke važne trenutke sa prethodnih ko zna koliko festivala. Da vam prepričavam fotografije neću, idite pa vidite, a onda sutra, svi zajedno, kulturno k’o ljudi,  idemo na drugo veče VA JAZZ FESTA. To bi bio moj predlog, a vi – kako vam drago! 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 4 sati 3 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 1 komentar