Veče valjevskih džezera (foto: Đorđe Đoković)
Veče valjevskih džezera (foto: Đorđe Đoković)
17.10.2014, 16:31

Big bend, Bojan Z i Julien Lourau i “Artbeaters"

č: | fb:

Druge večeri Valjevskog džez festa od 20 časova nastupa Big bend RTS i Bubiša Simić, Duo Bojan Z i francuski džez muzičar Julien Lourau, kao i gosti iz Slovenije Artbeaters i Peter Ugrin kvartet. U foajeu Centra za kulturu od 19.30 biće otvorena izložba 16 džez plakata, koje je u najvećem broju dizajnirao Dušan Arsenić, koji je autor plakata i dizajner promo materijala 30. jubilarnog džez festa. I večeras tradicionalni džem sešni u holu Centra za kulturu.

Reč – dve o izvođačima

Big Bend RTS

Džez orkestar RTSa osnovan je 1948. godine. Tokom više od 60 godina rada, dobio je mnoge nagrade i priznanja, a sa orkestrom su nastupale najveće svetske zvezde džez muzike, kao što su: Klark Teri, Rej Čarls, Džoni Grifin, Mejnard Ferguson, Leri Vučković, Erni Vilkins, Džo Miković, Duško Gojković, Stjepko Gut. Ovaj orkestar je bio kolevka svim domaćim džez muzičarima, koji su danas poznati kod nas i u svetu. Big Bend RTS tradicionalno svoj nastup na Jazz Festu u Valjevu započinje izvođenjem numere ’’Valjevska podvala’’. Na ovogodišnjem festivalu izvešće program pripreman u saradnji sa pet izvrsnih mladih gošća solistkinja: Irenom Blagojević, Ksenijom Kočetovom, Lejlom Hot, Bojanom Stamenov i Nidiom Rosom Despot. Big Bendom RTS danas diriguje Ivan Ilić.

Bojan Z 

Bojan Zulfikarpašić je rođeni Beograđanin, koji od 1988. godine živi i radi u Parizu, gde je vrlo brzo postao jedno od najznačajnijih imena francuske jazz scene. Bojan je počeo da svira klavir sa samo 5 godina, a sa 20 godina dobija nagradu najboljeg mladog jazz muzičara bivše Jugoslavije. Francuska vlada je 2002. godine dodelila Bojanu Zulfikarpašiću titulu Viteza reda umetnosti i književnosti, a te iste godine dobija nagradu Django Reinhardt za Muzičara godine, koju mu dodeljuje Francuska Jazz Akademija.

“Artbeaters"

Priča o kvartetu “Artbeaters” počinje 2011. godine kada se violinista Peter Ugrin (sin legendarnog slovenačkog i ex-YU trubača i violiniste Petra Ugrina, 1944-2001), vratio iz Njujorka sa studija džez violine na New School for Jazz and Contemporary music, i okupio ekipu koju čine Aleš Ogrin – klavijature, Jan Gregorka – bas i Anže Žurbi– bubnjevi. „Artbeaters” su pripadnici “worldjazz” pravca koji objedinjuje žanrove žirokog raspona: reggae, funk, house, bluesa, afro beats, jazz-rock i drum’n'bass – uz raznolike aranžmane – od jazz dance obrazaca do emotivnih jazz balada, objavljeno je na sajtu Va jazz fest.

 

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 sati 15 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...