Gradski mešoviti hor Abrašević sa gostima (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Gradski mešoviti hor Abrašević sa gostima (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
20.11.2014, 15:18

Koncert posvećen Stevanu Mokranjcu

č: | fb:

U okviru programa obeležavanja 144 godine Valjevske gimnazije, u Centru za kulturu u 19 časova, biće održan koncert posvećen Strevanu Mokranjcu. Muzičko veče su pripremili Muzikološko društvo Srbije i valjevski horovi, pod dirigentskom palicom Dragana Vasiljevića.

„Stevan Mokranjac je autor koga svi srpski, ali ne samo srpski, dirigenti gotovo uredno imaju na svom programu. Otuda večerašnji koncert nije toliko izuzetan, međutim, jeste zbog toga što će, na inicijativu Valjevske gimnazije, u toku jedne večeri pet naših horova nastupiti isključivo sa delima Mokranjca”, kaže dirigent Dragan Vasiljević. Mokranjčeva dela izvešće dečji i hor odraslih valjevske crlve „Hadži Ruvim”, osnovni i srednjoškolski horovi Muzičke škole i gradski mešoviti hor „Abrašević”.

Vasiljević najavljuje da će večerašnji koncert sadržati duhovna i svetovna dela raznolika po sadržaju, ali velika i značajna u svakom svom segmentu, od  kopmozicija pisanih za dvoglasni ili troglasni dečiji hor do odlomaka iz Mokranjčeve liturgije, opela i rukoveti.

Dirigent izražava zadovoljstvo što smo uspeli, kako reče, zahvaljujući pre svega Valjevskoj gimnaziji, da organizujemo ovakav koncert. „Ne verujem da će bilo koji grad stogodišnjicu smrti velikog srpskog kompozitora obeležiti nastupom čak pet horova u jednoj večeri. Mi smo smatrali da je večerašnji koncert pravi način obeležavanja ovakovog datuma”, kaže Dragan Vasiljević.

Četvrtak veče će biti svojevrsni omaž Mokranjcu, jer će nakon koncerta. u Galeriju znamenitih u Valjevskoj gimnaziji biti pridodat i portret Stevana Mokranjca.

Aktuelno

Borba vitezova (foto: Nemanja Jovanović)
Nova manifestacija Kulturnog centra Pre 18 sati 36 minuta

Prvi ubski "Viteški dan"

U subotu od 11 do 19 časova na Opštinskom brdu Šepkovac biće održan prvi "Viteški dan". Reč je o manifestaciji koja će posetiocima dočarati duh, tradiciju i kulturu srednjovekovne Srbije,  · 3 komentara

Smeće u Ljubostinji (foto: iRevolucija)
"Čisto iz ljubavi – River CleanUp Collective" Pre 18 sati 36 minuta

Očistimo Ljubostinju

U subotu, 23. septembra sa početkom u 10 časova iRevolucija u saradnji sa Lidl Srbija održaće akciju čišćenja reke Ljubostinje. iRevolucija učestvuje u projektu kompanije Lidl "Čisto iz ljubavi –...  · 3 komentara

Plakat (foto: )
Druga predstava 22.09.2023

"San letnje noći" na "Abro festu"

U nastavku Abro festa, u petak, 22. septembra na programu je predstava "San letnje noći" Viljema Šekspira u izvodjenju apsolvenata Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, klasa profesora Marije...