Narodni muzej Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Narodni muzej Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
31.05.2014, 11:11

Svadbe i venčanja u muzejskoj noći

č: | fb:

Manifestacija Noć muzeja biće održana večeras, od 18 do 02 časa. Ove godine u Valjevu je pripremljen niz sadržaja koje objedinjuje ista tema - svadbe i venčanja.

Noć muzeja će biti otvorena u 18 časova folklornim performansom Kulturno-umetničkog društva „Izvor“ na platou ispred Narodnog muzeja. Potom će u galeriji Muzeja biti otvorena izložba „Venčani i svadbeni običaji u Valjevskom kraju“, autora Gordane Pajić, muzejskog savetnika etnologa. U okviru stalne postavke u sali srednjeg veka će od 19 do 21 sat biti prezentovana replika čuvenog srednjovekovnog Srpskog mača, čiji je autor kovač Slobodan Marinić, uz prikaz viteških veština udruženja „Beli orlovi“. U 20.30 će u klubu Muzeja biti otvorena izložba „Ne ukras dokolice“ autora Dejana Bogojevića, koja se održava u okviru VI festivala „Interkulturalni dijalog kroz srpski i međunarodni umetnički izraz – Valjevo, 2014“.

U Noći muzeja Kula Nenadovića će za posetioce biti otvorena do ponoći, Muselimov konak do 01 sat, a Internacionalni umetnički studio Radovan Travac Mića i Moderna galerija do 02 časa. U Modernoj galeriji posetioci mogu videti izložbu Marine Nakićenović „Crteži 1982-98“, koja se otvara u podne, a u 21 sat i koncert tria Amorozo. Učenici i profesori Tehničke škole večeras priređuju izložbu „Kolekcije i kolekcionarstvo“.

Cena ulaznice za sve programe u pretplati je 100 dinara, a u Noći muzeja 150, ili 100 dinara i dokaz o slanju SMS poruke za pomoć postradalima u poplavi na 1003.

Noć muzeja je trebalo da se u celoj Srbiji održi 17. maja, ali su zbog poplava i vanredne situacije programi bili odloženi, pa su organizatori ove manifestacije pokrenuli akciju prikupljanja humanitarne pomoći u gradovima širom zemlje.

Aktuelno

Tamara Jokić (foto: Đorđe Đoković)
Nakon Tešnjarskih Herceg Novi… 16.08.2022

Sjajna Tamara Jokić preko celog sveta do Valjeva

"U Valjevu uvek imam tremu i određenu odgovornost. Kada uporedim sa svim skorašnjim nastupima kao što su Njujork, Lisabon, Beograd, Smederevo i tako dalje, u Valjevu uvek postoji dodatan osećaj...  · 7 komentara