Ivan Tasovac otvara izložbu (foto: Đorđe Đoković)
Ivan Tasovac otvara izložbu (foto: Đorđe Đoković)
02.04.2015, 13:50

“Valjevo je važna moralna vertikala”

č: | fb:

Ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije Ivan Tasovac otvorio je izložbu „Valjevo 1914-1915. godine – grad bolnica”, koja je pripremljena u spomen na velika ratna stradanja tokom epidemije tifusa prvih godina Velikog rata. On je rekao da Valjevo ne predstavlja geografsku destinaciju, nego važnu moralnu vertikalu.

„Priča oko valjevske bolnice nije samo jedan od događaja iz Velikog rata. Upravo ovde u Valjevu je pre 100 godina, zajedno sa građankama i građanima i sa njihovim neprijateljima iz Evrope tokom rata, napravljena jedna vrlo važna moralna vertikala, koju nikako ne smemo da zaboravimo. Zato, jer da bi bili u skladu sa samima sobom moramo biti u skladu i sa svetom, a istovremeno da bi bili u skladu sa ovim trenutkom moramo biti i u skladu sa prošlošću i sa našom budućnošću”, kaže Tasovac.

Ministar je pre dolaska u Muzej posetio Modernu galeriju i u toj razdaljini od Galerije do Muzeja video je simboliku.

„Prolazeći od Moderne galerije do Narodnog muzeja tih 100 koraka je predstavljalo po jednu godinu kojom smo se vraćali u prošlost. Ne treba nikada da zaboravimo te svetle trenutke naše prošlosti i treba da ih prenesemo budućim generacijama”, poručio je ministar Ivan Tasovac.

Ivan Tasovac i Vladimir Krivošejev

Ivan Tasovac i Vladimir Krivošejev (Foto: Đorđe Đoković)

Najznačajniji događaj za Valjevo iz Prvog svetskog rata je vezan upravo za valjevsku ratnu bolnicu, za vreme kada su se „ulice Valjeva pretvorile u sumorne bolničke hodnike, a ceo grad je postao velika bolnica”. U vreme epidemije tifusa u Valjevu je postojalo devet bolničkih institucija koje su bile smeštene u 30 i više različitih objekata - kasarne, škole, sudove, hotele, kafane, kuće... a jedan od bolničkih objekata bila je i zgrada Narodnog muzeja.

Direktor Narodnog muzeja dr Vladimir Krivošejev kaže da je izložba posvećena svim žrtvama, kao i svima koji su pomogli da se epidemija pobedi. „Proces pretvaranja grada u bolnicu započeo je još u leto 1914. godine sa prvim ratnim danima, a svoj vrhunac dostiže u vreme nezapamćene epidemije tifusa. Za pet meseci koliko je epidemija harala u Valjevu, koje je tada imalo osam hiljada stanovnika, umrlo je 10.000 ljudi - civila, izbeglica, vojnika, ratnih zarobljenika. Pored svih njih umrli su brojni lekri i njima svima u čast Narodni muzej priređuje ovu izložbu”, rekao je na otvaranuju izložbe Krivošejev.

Ivan Tasovac

Ivan Tasovac (Foto: Đorđe Đoković)

Ministar Ivan Tasovac je izrazio zadovoljstvo što je danas u Valjevu i Narodnom muzeju, koji predstavlja jedan od najboljih primera institucija kulture koji briše granice između Beograda i onog što je van prestonice i koji je sa posetiocima od preko 100.000 uspostavio standarde i drugim muzejima. Ministar Tasovac je najavio da će od 9. maja početi akcija „umreženih muzeja”, koja će trajati deset dana od deset ujutro do deset uveče, gde će preko 50 muzeja biti otvoreno besplatno za posetioce. 

Izložba

Izložba (Foto: Đorđe Đoković)

Pored panoa, na kojima su fotografije iz perioda epidemije, zgrade i objekti u kojima je bila valjevska bolnica, vodeći eksponati, koji su izloženi, su dokumenta i arhivska građa, lekarska oprema, hirurški materijal, koji je pozajmljen iz Istorijskog muzeja Srbije, Vojnog muzeja i Muzeja nauke i tehnike. Ono što je najvrednije i najznačajnije, takođe pozajmljeno iz Muzeja savremene umetnosti samo za ovu izložbu, je slika "Valjevska bolnica" Nadežde Petrović, dobrovoljne bolničarke koja je umrla u Valjevu 3. aprila 1915. godine. To je jedna od retkih prilika da se slika, koja je simbol velikog stradanja, vidi van Beograda.

Aktuelno

Tribina ProGlas u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 1 sati

Dobar (Pro)glas se daleko čuje...

Veliki je događaj bila tribina, sa inicijatorima ProGlasa! Ne toliko zbog njih samih, dovoljno su veliki i bez nas i našeg priznavanja takvim. Ne toliko ni zbog onog što su rekli, dovoljno su to...

Suzana Radovanović Perić i Bojana Perić (foto: )
PR 29.11.2023

Kupovina uz note učenika muzičke škole

"Note nama vredne", naziv je projekta koji će tokom decembra realizovati kompanija "Europrom" i muzičke škola "Živorad Grbić". Snimci nastupa učenika muzičke škole biće emitovani u dva supermarketa...