Veče posvećeno Zoranu Joksimoviću (foto: Đorđe Đoković)
Veče posvećeno Zoranu Joksimoviću (foto: Đorđe Đoković)
09.05.2015, 09:24

Veče posvećeno Zoranu Joksimoviću

č: | fb:

Zoran Joksimović bio je i ostao novinar, koji je služio istini kao osnovnom načelu novinarstva. Joksimović je zauzimao značajno mesto među književnicima i istoriografima, bio je pasionirani čitač, poznavalac događaja, ljudi i prilika, bio je izvor informacija i znanja. Bio je slojevita ličnost sa mnogo dimenzija, poseban i čudnovat. Zoran Jokisimović bio je simbol Valjeva. Govorili su o neponovljivoj ličnosti na valjevskoj medijskoj sceni i na širokom književnom polju, na sinoćnoj večeri “Odlazak legende'', koja je održana u Biblioteci, posvećene nedavno preminulom valjevskom novinaru, istoriografu i piscu Zoranu Joksimoviću.

Profesor dr Slobodan Ž. Marković

Profesor dr Slobodan Ž. Marković (Foto: Đorđe Đoković)

Profesor dr Slobodan Ž. Marković, koji je Joksimovića upoznao u doba Gimnazije, kaže da su ih spojili ljubav prema čitanju i sklonost ka pisanju. Profesor Marković veličinu Zorana Joksimovića vidi u njegovim izgovorenim i napisanim rečima. „Zoran Joksimović je živeo za reč, kroz koju je čovek mogao da se iskaže i bude ne samo svedok svog vremena, nego i da sagleda to vreme u nekom drugom vremenu. Reči Zorana Joksimovića, koje su i večeras sa nama, imaju sadržaj, viđenje sveta u istorijskom i emotivnom životnom luku. Njegove reči su isijavale na razne načine. Dokazao se kao novinar, pisac priča, reportaže, istoriograf proze”, rekao je dr Slobodan Ž. Marković. On poručuje da će reči Zorana Joksimovića biti most među generacijama i ljudima.

Radovan Beli Marković

Radovan Beli Marković (Foto: Đorđe Đoković)

Od "velikog gospodina i dobrog duha Belog Valjeva, Zorana Joksimovića", mnogo toga je naučio književnik Radovan Beli Marković. Kao novinar „Napreda” naučio je da čovek prema onome što piše mora brižljivo da se odnosi, da pred urednika ne istupa sa loše i pravopismno pogrešno napisanim tekstom. Beli Marković reče da je Joksimović bio prvi pisac koji ga je uveo preko svog kućnog praga načinivši mu veliku čast. „Zoran Joksimović je kulturna i kulturološka pojava u Valjevu. Sa njim se moglo razgovarati o mnogo čemu, a najviše o srpskoj i ruskoj književnosti. Mi mlađi novinari i književnici zvali smo ga Čičom. Danas neki mladi mene oslovljavaju sa Čiča”, rekao je književnik Radovan Beli Marković na večeri posvećenoj Zoranu Joksimoviću.

Novinar i publicista Miloš Jevtić se u svom tekstu o Zoranu Joksimoviću, koji je pročitan sinoć, prisetio godina kada je ugledna „Mlada kultura“ objavila prvu Zoranovu priču, na šta su svi bili ponosni, i sledili ga, objavljujući svoje radove u „Mladoj kulturi“ i „Našem vesniku”.

“Sećam se dobro njegovog zauzimanja za mlade pisce iz Valjeva... Recimo, upravo najviše njegovom zalaganju Valjevska štamparija je objavila knjigu Radovana Belog Markovića, kao i još nekih mladih pisaca. Verujem da bi Napred mogao da pripremi izbor tekstova iz višegodišnje saradnje Zorana Joksimovića u tom listu. Mislim da bi i Valjevska gimnazija, koja ambiciozno pamti i prati svoje ranije učenike, mogla da ustanovi nagradu sa Zoranovim imenom koja bi se dodeljivala najdarovitijim đacima koji se ogledaju u književnosti”, predlaže Miloš Jevtić. On poručuje da Zorana Joksimovića treba pamtiti, a "to se najbolje može učiniti ako se njegove knjige budu čitale!”

 

Stevan Ćirić

Stevan Ćirić (Foto: Đorđe Đoković)

Novinar, dugogodišnji direktor i urednik ”Napreda” Stevan Ćirić, kome je Zoran Joksimović bio urednik, priseća se da je bio strog urednik, koji je tražio od novinara “Napreda” vrhunski kvalitet. “Zoran Joksimović se nikada nije odrekao svoje ideologije, za razliku od mnogih, u okviru koje je tražio i našao svoj prostor slobode”, rekao je Stevan Ćirić.

Istoriograf Milorad Radojčić je podsetio da je istoriografija bila posebna tema kojom se jednako predano bavio Zoran Joksimović. „Zoran Joksimović je ostavio dubok trag, dosta nas je zadužio i zato treba da pronađemo način da mu se odužimo”, predložio je Milorad Radojčić na večeri posvećenoj Zoranu Joksimoviću, koja je održana sinoć u Biblioteci.

Veče posvećeno Zoranu Joksimoviću

Veče posvećeno Zoranu Joksimoviću (Foto: Đorđe Đoković)

Novinar, istoriograf i pisac Zoran Joksimović je objavi zbirku priča ''Senke vetrovima odnesene'', ''Dragojlo Dudić'',  potom 1966. godine ''Selo Dragojla Dudića'', dve godine kasnije objavljuje roman ''Poslednje leto'', 1971. godine povest ''Poruka ispod vešala'' i ''Jači od vatre''. Kasnije objavljuje roman ''Petljarević i ostali'' i zbirku pripovedaka ''Sunce u visokom luku''.

Profesor dr Slobodan Ž. Marković smatra da je jedno od najvećih i najznačajnijih dela Zorana Joksimovića Biografski leksikon, koji je uradio zajedno sa Zdravkom Rankovićem.

 

Aktuelno