Republički festival literaraca osuđenika (foto: Kolubarske.rs)
Republički festival literaraca osuđenika (foto: Kolubarske.rs)
18.05.2015, 14:22

Pobednici Dragoslav Radanov Radičev i Davor Marinković

č: | fb:

Na 10. Republičkom festivalu literarnog stvaralaštva osuđenika sa temom “Put ljubavi”, čija se završna smotra po tradiciji održava u KPZ za malletnike u Valjevu, učestvovala su 123 autora iz 20 zatvorskih ustanova u Srbiji sa 273 rada. Ove godine predsednik tročlanog žirija bila je Julija Marjanović Jovičić iz Beograda.

Prvu nagradu za prozni rad “Bluz za 13 godina” dobio je Dragoslav Radanov Radičev iz zatvora u Padinskoj Skeli, kod Beograda. Drugu nagradu osvojio je Radoslav Galko za “Broj” iz Okružnog zatvora u Novom Sadu, a treću Vladan Cvetković za “Cveće iz blata” iz KPZ Niš. Njima su pripale novčane nagrade u iznosu 15.000 dinara, 10.000 dinara, odnosno 8.000 dinara.

Vladan Cvetković iz KPZ Niš ove godine dobio je treću, dok je prošle godine osvojio drugu nagradu. Kaže - inspiracija je život, pre zatvora nije pisao i tek sada je uvideo da voli da piše. “Cveće iz blata” je namenski napisao za ovaj ferstival. Kontaktirao je neke izdavače i veruje da će mu neko pomoći da objavi svoj rad.

Pohvaljeni su “Put ljubavi” Slobodana Vitomirovića iz Okružnog zatvora u Zaječaru, “Bekstvo” Nikole Soldatovića iz istog zatvora, “Put ljubavi 1,2,3” Darka Savića iz Okružnog zatvora u Subotici i “Tako je govorila Azra” Vladana Cvetkovića iz KPZ Niš.

Najbolji pesnik je Davor Marinković iz Okružnog zatvora u Zaječaru sa “Samantom”. Drugi je Đorđe Vasiljević iz Okružnog zatvora u Beogradu sa “Kalidoskopom”, a treći Stanko Raketić iz KPZ Niš za “Put ljubavi”. I njima su pripale novčane nagrade.

Među zatvorenicima pesnicima, pohvaljeni su Ivan Kovijanić iz Okružnog zatvora u Subotici za pesme “I slepe oči plaču”, Sestra svome bratu” i “Majka sinu Milanu”, te Mirko Đorđević iz KPZ Niš za “Pismo bez markice”, Vladimir Jojkić iz KPZ Sremska Mitrovica za “Laž” i Klara Pakai iz Ženskog zatvora u Zabeli, kod Požarevca, za pesmu “Nesanica”. Svi pohvaljeni autori nagrađeni su knjigom.

 

Aktuelno

Digitalni mamograf (ilustracija) (foto: Kolubarske.rs)
Značaj preventivnih pregleda Pre 44 minuta

Nаciоnаlni dаn bоrbе prоtiv rака dојке

U Opštoj bolnici Valjevo, analize pokazuju da je kod žena najveća brojnost oboljevanja od karcinoma dojke, u 2022. godini bilo je 111 obolelih, a u 2019. novootkrivenih slučajeva bilo je 101,...

Prostorije SNS u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Oglasili se potpredsednici GrO SNS, ali ne i predsednik Pre 1 dan 1 sati

Da li orkestar zvuči raštimovano?

U danu kada se obeležava Dan Valjeva, saopštenjem za javnost oglasilo se troje potpredsednika valjevskih naprednjaka, ali ne i predsednik. U saopštenju navode rezultate SNS u Valjevu i kritikuju...  · 12 komentara