Republički festival literaraca osuđenika (foto: Kolubarske.rs)
Republički festival literaraca osuđenika (foto: Kolubarske.rs)
18.05.2015, 14:22

Pobednici Dragoslav Radanov Radičev i Davor Marinković

č: | fb:

Na 10. Republičkom festivalu literarnog stvaralaštva osuđenika sa temom “Put ljubavi”, čija se završna smotra po tradiciji održava u KPZ za malletnike u Valjevu, učestvovala su 123 autora iz 20 zatvorskih ustanova u Srbiji sa 273 rada. Ove godine predsednik tročlanog žirija bila je Julija Marjanović Jovičić iz Beograda.

Prvu nagradu za prozni rad “Bluz za 13 godina” dobio je Dragoslav Radanov Radičev iz zatvora u Padinskoj Skeli, kod Beograda. Drugu nagradu osvojio je Radoslav Galko za “Broj” iz Okružnog zatvora u Novom Sadu, a treću Vladan Cvetković za “Cveće iz blata” iz KPZ Niš. Njima su pripale novčane nagrade u iznosu 15.000 dinara, 10.000 dinara, odnosno 8.000 dinara.

Vladan Cvetković iz KPZ Niš ove godine dobio je treću, dok je prošle godine osvojio drugu nagradu. Kaže - inspiracija je život, pre zatvora nije pisao i tek sada je uvideo da voli da piše. “Cveće iz blata” je namenski napisao za ovaj ferstival. Kontaktirao je neke izdavače i veruje da će mu neko pomoći da objavi svoj rad.

Pohvaljeni su “Put ljubavi” Slobodana Vitomirovića iz Okružnog zatvora u Zaječaru, “Bekstvo” Nikole Soldatovića iz istog zatvora, “Put ljubavi 1,2,3” Darka Savića iz Okružnog zatvora u Subotici i “Tako je govorila Azra” Vladana Cvetkovića iz KPZ Niš.

Najbolji pesnik je Davor Marinković iz Okružnog zatvora u Zaječaru sa “Samantom”. Drugi je Đorđe Vasiljević iz Okružnog zatvora u Beogradu sa “Kalidoskopom”, a treći Stanko Raketić iz KPZ Niš za “Put ljubavi”. I njima su pripale novčane nagrade.

Među zatvorenicima pesnicima, pohvaljeni su Ivan Kovijanić iz Okružnog zatvora u Subotici za pesme “I slepe oči plaču”, Sestra svome bratu” i “Majka sinu Milanu”, te Mirko Đorđević iz KPZ Niš za “Pismo bez markice”, Vladimir Jojkić iz KPZ Sremska Mitrovica za “Laž” i Klara Pakai iz Ženskog zatvora u Zabeli, kod Požarevca, za pesmu “Nesanica”. Svi pohvaljeni autori nagrađeni su knjigom.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 8 sati 39 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 5 sati 49 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 8 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara