Emocija muzičara (foto: Đorđe Đoković)
Emocija muzičara (foto: Đorđe Đoković)
29.05.2015, 14:28

Izložba fotografija Đorđa Đokovića

č: | fb:

Samostalna izložba fotografija Đorđa Đokovića, urednika fotografije internet novina Kolubarske.rs, biće otvorena večeras u 20.20 u holu Centra za kulturu, u okviru programa 31. Džez festa. Na večerašnjoj izložbi biće prikazano 40 fotografija „Emocija muzičara”, nastalih u prethodne četiri godine.

„Jedan sam od mnogo onih koji zaista vole fotografije Đorđa Đokovića. Iznikao iz specifičnog fotografskog miljea valjevskih majstora ove umetnosti, Đorđe se razvio u fotografa suptilnog i prefinjenog stila. To važi za sve njegove fotografije. I kada slika prirodu, tražeći sićušne eksplozivne i atraktivne segmente života, i kada slika ljude na svečanostima i slavljima, i kada beleži trenutke ekspresije na daskama koje život znače i kada beleži ushićenje i katarzične momente sa jazz nastupa, uvek njegove fotografije donose i proizvode emocije”, zapisao je scenograf i arhitekta Dušan Arsenić, koji će otvoriti večerašnju izložbu.

Selekciju fotografija za večerašnju izložbu uradili su Dušan Jovanović, Vladimir Pecikoza i autor Đorđe Đoković i kako reče „nisam siguran da smo se u svemu usaglasili, to ćemo videti večeras po reakciji publike”. Ideja je da to budu fotografije sa muzičarima, koji pokazuju svoje emocije dok sviraju, jer džez upravo to i jeste - emocija.

Među fotografijama neće biti crno-belih. „Svetlo na bini je deo atmosfere Džez festivala i to svetlo, koje je uočljivo na kolor fotografiji, ističe detalje i daje potpuniju sliku džez muzičara na sceni”, objašnjava razlog izostanka sa večerašnje izložbe crno-belih fotografija Đoković.

Đorđe Đoković

Đorđe Đoković (Foto: Dragan Krunić)

Đoković ne zna tačan broj fotografija napravljenih za poslednje četiri godine, ali navodi da u svojoj džez arhivi sa Džez festa 2014. godine ima preko 2.000 fotografija. On objašnjava da je fotografisanje džeza specifično, jer zahteva, „ne baš rafalno škljocanje”, ali više fotografisanja kako bi bio uhvaćen trenutak ili ono što fotograf želi. „Kad se fotografišu muzičari, nije ih moguće namestiti uz sugestiju kakav izraz lica treba da naprave jer je to je spontano i to je trenutak. Često se dešava da ‘uhvatim’ odličnu emociju na licu, ali mi je u kadar ‘upao’ muzičar koga nisam hteo ili mikrofon... Dosta je zahtevno fotografisanje džeza, pre svega muzičara, ali ako to radite, važno je da volite džez, da slušate muziku i posmatrate džez muzičare”, poručuje Đoković.

Kroz Džez festival u Valjevu, koji traje 31 godinu, prošli su vrsni muzičari, ali i fotografi, i više od tri decenije fotografija je pratila muzičare i Džez festival.

Emocija muzičara

Emocija muzičara (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 11 sati 59 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 3 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 7 sati 24 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...