Plakat Ljubinko i Desanka (foto: Abra fest)
Plakat Ljubinko i Desanka (foto: Abra fest)
23.09.2015, 10:24

Premijera predstave „Ljubinko i Desanka”

č: | fb:

Večerašnjom premijerom predstave "Ljubinko i Desanka" počinje deseti "Abro fest“. Ova pozorišna manifestacija koju Gradsko pozorište "Abrašević" priprema u saradnji sa Centrom za kulturu i pod pokroviteljstvom Grada Valjeva trajaće do 28. septembra, kada će biti odigrana tri nova ostvarenja.

Najpre će ovdašnja publika moći da pogleda komediju "Ljubinko i Desanka" u režiji Miroslava Trifunovića. Uvek aktuelna farsa velikog pisca Aleksandra Popovića govori o vremenu u kome su normalni ljudi svedeni na autsajdere i kojima jedino preostaje da izmišljaju sopstveni život, jer je onaj stvarni u rukama drugih.

U predstavi igraju Katarina Korša, Stefan Trifunović, Nikola Jezdić i Nikola Ilić. Scenografiju potpisuje Dušan Arsenić, a kostimograf je Branka Šišinački Obradović. Ova “abrofestovska” premijera počinje u 20 časova u velikoj sali Centra za kulturu.

Zanimljivo je to da je komad Aleksandra Popovića „Ljubinko i Desanka” igran pre 30 godina, na prvom „Abro festu” i tada je to bila hit predstava. Glavni junaci su bili Goranka Kalember, Branko Antonić, Zoran Božić i Miroslav Mandić. 

Plakat Abro festa

Plakat Abro festa (Foto: Abra fest)

O  “ABRO FESTU”

Gradsko pozorište „Abrašević“ je pre tri decenije (1985-1989) podarilo Valjevu, kao i kulturnoj sceni tadašnje Jugoslavije, svojevrsni festival, koji je promovisao plejadu, tada mladih, danas zrelih stvaralaca. U želji da se ovaj izuzetni „proizvodni“ festival obnovi i tako pruži šansa kreativnog izražavanja mladim stvaraocima, te da se na pravi način tretira podvig – preko 80 diplomaca umetničkih akademija je poteklo iz Valjeva – „Abrašević“ je iznašao način da se u leto 2009. godine ponovo upusti u ovu lepu umetničku avanturu.

Veoma uspešan nastavak “Abro festa” usledio je 2010. godine kada su ponovo za samo četiri dana premijerno izvedene čak četiri pozorišne predstave. Na jesen 2012. godine održan je i sedmi po redu “Abro fest”.

U sezoni 2013 . ova značajna manifestacija je realizovana i to na veoma upečatljiv način. Valjevci su imali priliku da polovinom septembra odgledaju četiri predstave: “Slučajevi”, “Stradija” , “Audijencija i vernisaž”, kao i koreo-dramu “Moj život”. 

Prošle (2014.) godine, “Abro fest” je publici podario još tri ostvarenja: “Mandragolu”(Makijaveli), “Policajce” (Mrožek) i “Sad sam sam “(autorski master projekat Marka Mak Pantelića).

Predstave sa “Abro festa” gostovale su tokom predhodnih godina i na renomiranim scenama poput “Zvezdara teatra” ili  Narodnog pozorišta u Beogradu, osvajane su nagrade na Međunarodnom festivalu profesionalnih pozorišta, “Abro fest” je bio i laureat nagrade “Kulturni događaj godine” u našem gradu. “Abrašević” je ovog proleća dobio Godišnju nagradu grada Valjeva u oblasti umetnosti, u dobroj meri zahvaljujući i uspešnosti “Abro festa”.

 

Aktuelno

Nelegalni objekat na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
Nelegalni objekat se pojačao baštom Pre 21 sati 22 minuta

Moć investitora ili nemoć Grada?

Umesto da bude uklonjen, prema Rešenju građevinskog inspektora od 17. januara, ugostiteljski objekat u centru Divčibara radi "punom parom" i to pojačan baštom. U Gradskoj upravi pre dva meseca...  · 11 komentara

 (foto: )
Organizator Ujedinjeno Valjevo može Pre 19 sati 18 minuta

Tribina "Za zdrav vazduh i bez rudnika"

Koalicija "Svanuće - Ujedinjeno Valjevo može" organizuje tribinu na temu zaštite životne sredine "Za zdrav vazduh i bez rudnika". Tribina će biti održana u Holu Centra za kulturu u 19 časova.  · 4 komentara