Majkl Devenport i Violeta Milošević (foto: Dorđe Đoković)
Majkl Devenport i Violeta Milošević (foto: Dorđe Đoković)
16.09.2016, 09:35

Biblioteci uručena polica i održana tribina

č: | fb:

Šef Delegacije EU Majkl Devenport, prilikom jučerašnje posete Valjevu, uručio je policu valjevskoj biblioteci "Ljubomir Nenadović", u okviru projekta "Euteka – EU u vašoj biblioteci“. Tako će, kako je rekao, od sada police sa knjigama i publikacijama o Evropskoj uniji biti  na raspolaganju i korisnicima biblioteke u Valjevu.

"Evropska unija obezbedila je police za 47 biblioteka u Srbiji, na kojima će čitaoci moći da nađu publikacije u kojima će moći tačno da se informišu o Evropskoj uniji, njenim vrednostima i procesom pridruživanja Srbije", rekao je Devenport.

Uručenje police valjevskoj biblioteci

Uručenje police valjevskoj biblioteci (Foto: Dorđe Đoković)

 

"Euteka- EU u vašoj biblioteci" je projekat Evropske unije čiji je cilj pružanje konkretne podrške bibliotekama širom Srbije koje u okviru svojih aktivnosti već informišu korisnike o funkcionisanju Evropske unije, njenim institucijama, zemljama članicama, politikama i procesu evropskih integracija. Ideja je da biblioteke postanu neka vrsta informativnih centara u kojima će građani moći da pronađu različite informacije o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Srbije EU.

 

Valjevska biblioteka i EU projekat "Euteka- EU u vašoj biblioteci" organizovali su tribinu pod nazivom "Kako kultura može da pomogne razvoju jedne zajednice - saradnja Srbije i Evropske unije" koja je trajala više od dva časa, a na kojoj je bilo reči o pisanju projekata, oblastima kulture koje mogu biti fnansirane i mogućnostima saradnje ustanova kulture Valjeva sa Evropskom unijom. Na ovoj tribini nije bilo predstavnika gradske vlasti.

Tribina u biblioteci

Tribina u biblioteci (Foto: Dorđe Đoković)

Ekspertkinja za oblast kulture i evropske integracije i članica Tima Evropa Srbija, Lola Joksimović skrenula je pažnju na najveće probleme koji su identifikovani u kulturi Valjeva i koji u mnogome koče razvoj kulture u našem gradu.

To su, pre svega slaba saradnja javnog, civilnog i privatnog sektora. Jednako veliki problem je i to što se iz budžeta ustanova kulture za plate, održavanje i materijalne troškove izdvaja preko 70 posto, dok se za programe izdvaja minimalno tek pet do deset posto. Na čelu ustanova kulture nisu profesionalci i menadžeri, postoje ideje, ali izostaje podrška lokalne vlasti, malo je onih koji su vešti i koji znaju da napišu projekte, a to se lako nauči kroz treninge, samo su neke od primedbi koje je iznela Lola Joksimović na tribini "Kako kultura može da pomogne razvoju jedne zajednice - saradnja Srbije i Evropske unije", održanoj u gradskoj biblioteci.

 

Tribina u biblioteci

Tribina u biblioteci (Foto: Dorđe Đoković)

I pored toga što je član Gradskog veća Dejan Bogojević, zadužen za kulturu, pozvan na tribinu, on se nije odazvao pozivu pravdajući se da je "umoran, jer je od deset časova bio sa ambasadorima evropskih zemalja, a i u potkrovlju biblioteke je vrućina".

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 2 sati 3 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 4 sati 53 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.