Narodni muzej Valjevo (ilistracija) (foto: Đorđe Đoković)
Narodni muzej Valjevo (ilistracija) (foto: Đorđe Đoković)
24.10.2016, 10:58

"Ana Frank – istorija za sadašnjost"

č: | fb:

"Ana Frank – istorija za sadašnjost", naziv je izložbe koja će biti otvorena večeras u 19.00 časova u Narodnom muzeju. Ova putujuća izložba do sada je obišla više od 300 lokacija u celom svetu, a u Srbiju je došla u sklopu projekta "Historija, Istorija, Povijest – lekcije za sadašnjost", koji Otvorena komunikacija realizuje pod pokroviteljstvom Kuće Ane Frank iz Holandije, a u saradnji sa partnerima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije i lokalnim sponzorima.

Prvo predstavljanje imala je u aprilu u Beogradu, sada će biti prikazana i pred publikom u Valjevu u Narodnom muzeju, gde će gostovati do 11. novembra.

 

Kroz 32 panoa, izložba donosi priču o sudbini Ane Frank, jevrejske devojčice koja je život izgubila u logoru u Drugom svetskom ratu. Izložba je opremljena retkim fotografijama zabeleženim tokom Aninog života i isečcima iz njenog dnevnika koji je pisala tokom dve godine skrivanja u tajnom skrovištu  u Amsterdamu.

 

Originalnoj postavci pridruženo je sedam lokalnih panoa, kreiranih u okviru HIP projekta po originalnoj metodologiji koju je patentirala Kuća Ane Frank. Oni prikazuju istorijska dešavanja iz proteklih 70 godina u Srbiji i regionu, obeleženih brojnim konfliktima i podelama. Mladi posetioci će kroz ovaj deo izložbe moći da se upoznaju sa ličnostima i događajima o kojima ne mogu saznati iz školskih udžbenika.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 17 sati 34 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 6 komentara