(foto: Marija Đurić)
(foto: Marija Đurić)
13.01.2017, 10:03

Ženska radinost osečinskog kraja u valjevskom muzeju

č: | fb:

U galeriji Narodnog muzeja u Valjevu otvorena je izložba "Tehnike tradicionalne ženske radinosti u osečinskom kraju".

 

"Raduje to što se čuva nasleđe ovog kraja i ova izložba, kao i projekat su samo deo rezultata očuvanja baštine", rekao je sinoć na otvaranju direktor Narodnog muzeja dr Valdimir Krivošejev. Dodao je da ga raduje i to što posetilaca ima u tolikom broju, naročito ako se zna da je otvaranje izložbe pomereno sa tradicionalnog petka za četvrtak, a pritom je veoma loše vreme.

"To znači da je tema interesantna mnogima i vredna pažnje", rekao je Krivošejev.

Otvaranje izložbe u Muzeju

Otvaranje izložbe u Muzeju (Foto: Marija Đurić)

Direktorka Narodne biblioteke iz Osečine, mr Ana Ivković govorila je o svim fazama projekta koji je rezultirao ovom izložbom. Pored toga što se od 2013. u Osečini organizuje tradicionalno "Prelo", gde se okupljaju starije meštanke podgorinskog i rađevačkog kraja, prošle godine je organizovana radionica veza za koju se prijavilo dvadesetak učenika OŠ "Braća Nedić" iz Osečine.

 

Etnolog u Narodnom muzeju Gordana Pajić skrenula je pažnju da su na izložbi prezentovani radovi iz etnološke zbirke Narodnog muzeja u Valjevu koji se odnosi na osečiniski kraj, ali i ono što vredne žene osečinskog kraja, u privatnim zbirkama, čuvaju i ostavljaju u nasleđe svojim potomcima. Time je istakla da je za tu vrstu baštine najbitnije očuvanje u okviru porodičnog nasleđa.

Gordana Pajić, Vladimir Krivošejev i Ana Ivković

Gordana Pajić, Vladimir Krivošejev i Ana Ivković (Foto: Marija Đurić)

 

Izložbu, pored eksponata u vidu delova narodne odeće, ćilima i materijala, prate i tekstovi sa pričom o razvoju narodne radinosti u osečinskom kraju, audio-video zapis i opširan katalog sa fotografijama zabeleženim na terenu tokom trajanja projekta.

 

Izložba "Tehnike tradicionalne ženske radinosti u osečinskom kraju" nastala je u okviru istoimenog projekta, koji je realizovala Narodna biblioteka u Osečini u saradnji sa Gordanom Pajić, etnologom i muzejskim savetnikom u Narodnom muzeju u Valjevu, a uz podršku Opštine Osečina i Ministarstva kulture Republike Srbije.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 27.04.2024

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...