Slike Ljube Popovića u Modernoj galeriji (foto: Đorđe Đoković)
Slike Ljube Popovića u Modernoj galeriji (foto: Đorđe Đoković)
07.04.2017, 12:53

Izložba sa 49 slika Ljube Popovića

č: | fb:

Izložba "Ljuba-slike" na kojoj će biti 49 dela Ljube Popovića, od kojih veći deo nikada nije izlagan u Srbiji, biće otvorena u Modernoj galeriji Valjevo u subotu u 12 časova. Kako je najavljeno, biće to najveća Ljubina izložba u Srbiji, ali i najveća izložba u Modernoj galeriji do sada.

 

"Sakupili smo 49 slika od preko 40 različitih privatnih kolekcionara i kompanija. Veći deo slika nikada nije izlagan u javnosti, a jedan deo nije ni reprodukovan u Ljubinim monografijama", kaže direktor Moderne galerije Vojislav Jovanović.

 

Slike Ljube Popovića u Modernoj galeriji

Slike Ljube Popovića u Modernoj galeriji (Foto: Đorđe Đoković)

Slike su stigle iz Francuske, Grčke, Belgije, kao i od ljubitelja i prijatelja Ljube Popovića iz Srbije. Najveći kuriozitet je slika "Vreme androida" iz 1968. godine koju je Ljuba poklonio svom velikom prijatelju, poznatom reditelju Živojinu Žiki Pavloviću.

 

Izložbu će otvoriti novinar i urednik lista "Pečat" Milorad Vučelić, koji je uvek imao privilegovan status kod Ljube i koji je veliki ljubitelj Ljubinog lika i dela. Tekst za katalog je napisao Milenko Radović, poznati valjevski književnik, često navođen kao jedini koji je umeo da rastumači Ljubu.

 

U okviru otvaranja izložbe je i promocija nove monografije "Ljuba", koja će biti predstavljena u Svečanoj sali Valjevske gimnazije u subotu u 13.30 časova. Ovo je drugo i dopunjeno izdanje monografije "Ljuba" Pariskog kruga, u kojem je i Moderna galerija Valjevo učestvovala kao suizdavač. Na promociji će govoriti urednik monografije Živojin Ivanišević, valjevska istoričarka umetnosti Nataša Kristić i Ljubin prijatelj i nekadašnji ministar kulture Bratislav Braca Petković.

 

Slike Ljube Popovića u Modernoj galeriji

Slike Ljube Popovića u Modernoj galeriji (Foto: Đorđe Đoković)

Moderna galerija Valjevo u narednom periodu planira niz aktivnosti u svojim prostorijama, a prva nakon otvarajna izložbe je koncert Tria Miss u ponedeljak u 20 časova.

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 7 sati 10 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...