Marija Obradović na takmičenju u Holandiji (foto: Muzička škola)
Marija Obradović na takmičenju u Holandiji (foto: Muzička škola)
29.04.2017, 07:48

Marija Obradović je ušla u istoriju Valjeva

č: | fb:

Mlada flautistkinja Marija Obradović osvojila je drugo mesto na nedavno održanom međunarodnom takmičenju flautista "Dutch international fluit competition" u Holandiji.

 

Uspeh talentovana  učenice  valjevske muzičke škole "Živorad Grbić" utoliko je veći jer se takmičila u konkurenciji učesnika od devet do devetnaest godina starosti iz 19 zemalja.

 

Marija Obradović, koja je bila najmlađa učesnica u svojoj kategoriji, predstavljala je ne samo svoju školu i grad, nego i zemlju s obzirom na to da je bila jedini takmičar iz Srbije i na to je, kako kaže izuzetno ponosna.  

 

"Bila sam presrećna već kada sam prošla prvi eliminacioni krug i ušla u finale sa još četvoro flautista. Biti u konkurenciji sa decom iz Rusije, Kine, Japana, Holandije, Francuske i mnogih drugih zemalja je za mene ogromno iskustvo. Mogu da kažem da sam zaista ponosna na sebe, što je i žiri potvrdio. ’Divno’, ’očaravajuće’, ’bravo’, bile su reči kojima je čuveni Karlos Brunel, profesor svetski poznatog flautiste Emanuela Paija, opisao moj nastup", podelila je Marija sa novinarima svoje utiske sa ovog međunarodnog takmičenja.

Marija Obradović (arhiva 2014,)

Marija Obradović (arhiva 2014,) (Foto: Đorđe Đoković)

Marija je sa pet godina počela da svira frulu, a kada je malo porasla prešla je na flautu. Tokom četiri godine sviranja tog instrumenta osvojila je brojna priznanja i nagrade, a ovaj uspeh u Holandiji je kruna njenog dosadašnjeg rada i truda.

 

Profesor flaute Aleksandar Burkert, koji od početka radi sa mladom Valjevkom, ističe da je njegova učenica potpuno posvećena muzici, a takva posvećenost i rad uz talenat, daju rezultat i uspeh.

 

"To je jedna velika ljubav. Odricanje, rad. Sve ono što je do sada uradila krunisano je ovim uspehom. Bila je to neravnopravna borba Davida i Golijata i sa nepunih jedanaest godina, Marija je uspela da uradi ono što ni malo nije lako, da se izbori sa mnogo starijom decom i postigne takav uspeh", rekao je prof. Burkert. 

 

"Marija je jedinstvena muzičku ličnost koja je ušla u istoriju Valjeva“, rekla je mr Suzana Radovanović Perić, direktorka MŠ "Živorad Grbić". Ona je dodala da je drugo mesto na međunarodnom takmičenju flautista u Holandiji, koje je osvojila njihova učenica, jedan od najvećih uspeha u istoriji valjevske muzičke škole.

 

"Učešća naših učenika na međunarodnim takmičenjima su veliki poduhvat za školu i verujem da će sve više ljudi biti spremno da podrži talentovane đake, kao što su podržali Mariju na ovom takmičenju u Holandiji", rekla je direktorka.

 

Uspešna mlada flautistkinja Marija Obradović posebno se zahvalila Gradu Valjevu i kompanijama koje su podržale njen odlazak u Holandiju, poput HK "Krušik", "Europroma", "King komerca".

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 6 sati 45 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 13 sati 42 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 13 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara