Danijel Erik Šer (foto: Đorđe Đoković)
Danijel Erik Šer (foto: Đorđe Đoković)
19.07.2017, 09:06

"Umetnost pomaže u građenju jačih veza naše dve zemlje"

č: | fb:

Ambasador Republike Estonije u Srbiji Danijel Erik Šer sinoć je i zvanično otvorio izložbu fotografija "Pravoslavne crkve i kapele u Estoniji" u Narodnom muzeju.

 

Poseta Valjevu je jedna od prvih dilomatskih aktivnosti njegove ekselencije od kada je Estonija preuzela predsedavanje Evropskom Unijom.

- Ovo je značajno vreme za Estoniju jer mi predsedavamo Evropskom unijom, a ova izložba i umetnost pomažu u građenju jačih veza naše dve zemlje - poručio je Danijel Erik Šer.

 

Valjevo je drugi grad u Srbiji u kome ambasador Estonije otvara izložbu fotografija, čiju su autori Janus Plat, Lele Valje, Arne Masik i Marge Parvik Kal.

- Nakon uspešne izložbe u Beogradu zaključili smo da bi bilo dobro da fotografije pokažemo i u drugim gradovima Srbije. U Estoniji nema mnogo vernika, a među njima su polovina pravoslavci, a druga polovina su luteranci. Pravoslavna crkva u Estoniji postoji nekoliko stotina godina, počeci su bili vezani za istočnu obalu zemlje. Imamo preko 140 pravoslavnih crkava i kapela, a ono što je specifično jeste da je veliki broj njih napravljen od drveta, što se vidi i na fotografijama - rekao je ambasador.

 

Episkop valjevski Milutin, Vladimir Krivošejev i Danijel Erik Šer

Episkop valjevski Milutin, Vladimir Krivošejev i Danijel Erik Šer (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor Narodnog muzeja dr Vladimir Krivošejev je podsetio na ono "što je opšte poznato" da je kultura most među državama, narodima, ljudima i nacijama.

- Nije neobično da se prvo uspostavljaju kulturne veze, i one grade mostove preko kojih kasnije prelazi privreda, politika i mnoge druge delatnosti - rekao je direktor Muzeja sinoć na otvaranju izložbe fotografija "Pravoslavne crkve i kapele u Estoniji".

Otvaranje izložbe fotografija

Otvaranje izložbe fotografija (Foto: Đorđe Đoković)

Otvaranju izložbe estonskih fotografa, koja će publici biti dostupna do kraja jula u Narodnom muzeju, prisustvovao je episkop valjevski Milutin sa sveštenstvom eparhije valjevske.

Aktuelno

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara