Registracija Prijava preko FB
Izložba o rvanju (foto: Đorđe Đoković)
Izložba o rvanju (foto: Đorđe Đoković)
28.12.2017, 10:09

U Ogradnoj galeriji izložba o rvanju

č: | fb:

Izložba o rvanju, koju je pripremio Marko Jovanović otvorena je u ogradnoj galeriji. Izložba ima za cilj da predstavi rvanje ne samo kao sport, već kao kulturnu baštinu određenih zemalja.

 

U ogradnoj galeriji narednih mesec dana biće izložena oprema za pet tradicionalnih stilova rvanja (iransko, kazahstansko, kirgistansko, japansko, srpsko narodno rvanje), kao i dresovi iz današnjeg doba kao što su dres u kojem je Davor Štefanek postao olimpijski pobednik, a Viktor Nemeš prvak sveta.

Izložba o rvanju

Izložba o rvanju (Foto: Đorđe Đoković)

Izložba o rvanju

Izložba o rvanju (Foto: Đorđe Đoković)

Pored opreme će stajati i prateće informacije, tekst i fotografije. 

 

Rvanje predstavlja jedan od prirodnih oblika kretanja i borbe, i kao takvo oduvek je prisutno u narodu, kao mehanizam opstanka. Rvanje se prožima kroz istoriju svih civilizacija do današnjih dana, te zahvaljujući tome predstavlja kulturnu baštinu određenih nacija. Uporedo sa kulturnom i istorijskom ulogom, rvanje se razvija kao sport još od antičkih Olimpijskih igara.

 

Izložba o rvanju

Izložba o rvanju (Foto: Đorđe Đoković)

Izložba o rvanju

Izložba o rvanju (Foto: Đorđe Đoković)

Rvanje danas predstvalja moderan sport, koji se sastoji od tri olimpijske discipline (grčko-rimski stil, slobodni stil i rvanje za žene), a u cilju da se sačuva i popularizuje bogata istorija rvanja postoje i neolimpijske discipline (rvanje na pesku, kazakh kureš, košti pahlavani, rvanje u pojas – ališ…). Takav sport naročito dobro prihvatili su ljudi borbenog duha na ovim prostorima, gde se sa organizovanim rvanjem krenulo 1912. godine. Od tada, pa do danas, rvači koji su predstavljali našu zemlju na Olimpijskim igrama osvojili su 17 olimpijskih medalja, a poslednje je zlato Davora Štefaneka u Riju.

 

Ovakav rezultat u našoj zemlji nije ostvario nijedan drugi sport, te rvanje predstavlja najtrofejniji olimpijski sport u Srbiji.

 

U Valjevu se sa organizovanim rvanjem počelo 1975. godine, kada je grupa entuzijasta okupljena oko trenera Slobodana Čitakovića započela treninge u Osnovnoj školi "Milovan Glišić". Nakon godinu dana aktivnog rada, Rvački klub "Mladost" zvanično je osnovan 26. decembra 1976. godine. Prvi predsednik je bio Miladin Radošević, a sekretar kluba, i čovek koji je dugo godina "nosio" klub Vojislav Petrašević – čika Voja.

 

Marko Jovanović

Marko Jovanović (Foto: Đorđe Đoković)

"Valjevske rvače oduvek je krasila čelična volja i želja za nadmetanjem i uspehom koja je i danas prisutna. Bez svog prostora adekvatnog za rvačke treninge, menjajući sale valjevski rvači ostvarili su brojne vrhunske rezultate, koji dodatno dobijaju na težini zbog uslova u kojima su trenirali", rekao je Marko Jovanović.

 

Aktuelno

Miting SNS i SPS u Valjevu (predsednički izbori 2017.) (foto: Đorđe Đoković)
Donatori Pre 58 minuta

Stranke finansiraju članovi, ali ne i predsednici

Novac za izbornu kampanju i redovan rad vladajućih partija uplaćuju članovi stranaka, lokalni funkcioneri, ali ne i njihovi predsednici. Izuzetak su Aleksandar Vulin, uplatio 470 hiljada, i Nenad...

Teodor Tošić (foto: MariArs.2019)
Iz redakcije Pre 16 sati 5 minuta

"Just a Moment" Teodora Tošića

Samo trenutak je bio dovoljan u subotnjoj emisiji Zorana Kesića da Srbija, a i van naše zemlje, upozna talentovanog Teodora Tošića iz Valjeva.   Dvadesetjednogodišnji Teodor Tošić je...  · 5 komentara

Aleksandar Vučić (foto: skrinšot)
Trupni portret Pre 22 sati 58 minuta

Ko koga ovde zavitlava

Poslednji, pu pu pu, javni nastup slavnog predsednika Vučića, završio se najslavnije. Izvinio se ministru doktoru Stefanoviću, što je, na RTS-u, rekao da je njegov otac Branko zaposlen u GIM-u....