Registracija Prijava preko FB
Izložba o rvanju (foto: Đorđe Đoković)
Izložba o rvanju (foto: Đorđe Đoković)
28.12.2017, 10:09

U Ogradnoj galeriji izložba o rvanju

č: | fb:

Izložba o rvanju, koju je pripremio Marko Jovanović otvorena je u ogradnoj galeriji. Izložba ima za cilj da predstavi rvanje ne samo kao sport, već kao kulturnu baštinu određenih zemalja.

 

U ogradnoj galeriji narednih mesec dana biće izložena oprema za pet tradicionalnih stilova rvanja (iransko, kazahstansko, kirgistansko, japansko, srpsko narodno rvanje), kao i dresovi iz današnjeg doba kao što su dres u kojem je Davor Štefanek postao olimpijski pobednik, a Viktor Nemeš prvak sveta.

Izložba o rvanju

Izložba o rvanju (Foto: Đorđe Đoković)

Izložba o rvanju

Izložba o rvanju (Foto: Đorđe Đoković)

Pored opreme će stajati i prateće informacije, tekst i fotografije. 

 

Rvanje predstavlja jedan od prirodnih oblika kretanja i borbe, i kao takvo oduvek je prisutno u narodu, kao mehanizam opstanka. Rvanje se prožima kroz istoriju svih civilizacija do današnjih dana, te zahvaljujući tome predstavlja kulturnu baštinu određenih nacija. Uporedo sa kulturnom i istorijskom ulogom, rvanje se razvija kao sport još od antičkih Olimpijskih igara.

 

Izložba o rvanju

Izložba o rvanju (Foto: Đorđe Đoković)

Izložba o rvanju

Izložba o rvanju (Foto: Đorđe Đoković)

Rvanje danas predstvalja moderan sport, koji se sastoji od tri olimpijske discipline (grčko-rimski stil, slobodni stil i rvanje za žene), a u cilju da se sačuva i popularizuje bogata istorija rvanja postoje i neolimpijske discipline (rvanje na pesku, kazakh kureš, košti pahlavani, rvanje u pojas – ališ…). Takav sport naročito dobro prihvatili su ljudi borbenog duha na ovim prostorima, gde se sa organizovanim rvanjem krenulo 1912. godine. Od tada, pa do danas, rvači koji su predstavljali našu zemlju na Olimpijskim igrama osvojili su 17 olimpijskih medalja, a poslednje je zlato Davora Štefaneka u Riju.

 

Ovakav rezultat u našoj zemlji nije ostvario nijedan drugi sport, te rvanje predstavlja najtrofejniji olimpijski sport u Srbiji.

 

U Valjevu se sa organizovanim rvanjem počelo 1975. godine, kada je grupa entuzijasta okupljena oko trenera Slobodana Čitakovića započela treninge u Osnovnoj školi "Milovan Glišić". Nakon godinu dana aktivnog rada, Rvački klub "Mladost" zvanično je osnovan 26. decembra 1976. godine. Prvi predsednik je bio Miladin Radošević, a sekretar kluba, i čovek koji je dugo godina "nosio" klub Vojislav Petrašević – čika Voja.

 

Marko Jovanović

Marko Jovanović (Foto: Đorđe Đoković)

"Valjevske rvače oduvek je krasila čelična volja i želja za nadmetanjem i uspehom koja je i danas prisutna. Bez svog prostora adekvatnog za rvačke treninge, menjajući sale valjevski rvači ostvarili su brojne vrhunske rezultate, koji dodatno dobijaju na težini zbog uslova u kojima su trenirali", rekao je Marko Jovanović.

 

Aktuelno

Bair (foto: Đorđe Đoković)
Za projekat "Živeti zajedno" novac obezbedili EU i Grad Pre 15 sati 15 minuta

Bair dobija kanalizaciju

Romsko naselje Bair u Valjevu će, realizacijom projekta "Živeti zajedno", dobiti kanalizaciju. Vrednost radova je oko 230.000 evra, veći deo je donacija Evropske unije, dok će Grad obezbediti oko...  · 1 komentar

Plivači Valisa (foto: PK Valis)
Na mitingu u Trebinju Pre 17 sati 38 minuta

Dvadeset medalja za plivače Valisa

Plivači Valisa su, u konkurenciji 300 takmičara, osvojili 20 medalja na međunarodnom plivačkom mitingu koji je održan proteklog vikenda u Trebinju. Najuspešniji u valjevskoj ekipi bio je Simon...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 19 sati 23 minuta

I inkvizitori su verovali da su hrišćani...

Da po nekog i nešto ne može biti tragično, bilo bi komično gledati kako neki "verujući", gledaju na ljude koji im se "ne sviđaju!". Zato što po svojim rečima, a verovatno i dubokom uverenju,...  · 1 komentar

Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Na sednici Skupštine grada o izveštaju gradonačelnika za 2018. 22.07.2019

Napad je najbolja odbrana

Nezavisni odbornik Ljubomir Radović je rekao da je Slobodan Gvozdenović nesposoban i nedostojan funkcije gradonačerlnika, ostaće zabeležen po nezapamćenim zloupotrebama javnog novca. "Vi ste herpes...  · 10 komentara