Registracija Prijava preko FB
Žiri i pobednici festivala (foto: Dragan Krunić)
Žiri i pobednici festivala (foto: Dragan Krunić)
25.02.2019, 13:23

Trijumf Valjevaca na susretima flautista "Tahir Kulenović"

č: | fb:

Valjevska škola flaute ubedljivo je trijumfovala na Međunarodnom susretu flautista "Tahir Kulenović", koji je prethodnog vikenda održan u Valjevu. Na ovom festivalu su svojili 27 prvih nagrada, pet drugih i tri treće nagrade. Apsolutni pobednik festival je Anica Mićić, učenica drugog razreda srednje škole "Živorad Grbić" u klasi prof. Tijane Radović.

 

Muzička škola "Živorad Grbić" je 21. put bila domaćin, najstarijeg i najvećeg balkanskog festivala flaute, Međunarodnog susreta flautista "Tahir Kulenović", u organizaciji Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije i valjevske muzičke škole, pod generalnim pokroviteljstvom Grada Valjeva.

 

Na sceni valjevske muzičke škole nastupilo je 127 flautista iz 25 muzičkih obrazovnih institucija iz pet država uz podršku 40 pedagoga i 35 klavirskih saradnika.

 

Kako je saopšteno iz valjevske muzičke škole, takmičare je ocenjivao žiri koji su činili profesori muzičkih akademija i srednjih muzičkih škola iz Beograda, Skoplja, Sofije, Novog Sada, Podgorice i Valjeva. Takmičari su pokazali visok nivo izvođaštva koji, po rečima članova žirija, evidentno raste.

Ansambl Flautissimo

Ansambl Flautissimo (Foto: Dragan Krunić)

 

U konkurenciji talentovanih flautista, uzrasta od 7 do 23 godine starosti, od pet pobednika kategorija, tri laureata su osvojili učenici muzičke škole "Živorad Grbić".

 

Kategorija kamerni ansambli osnovne škole: Ansambl "Flautissti", MŠ "Kosta Manojlović" - Zemun i MŠ "Vladimir Đorđević" - Beograd, klasa: prof. Aleksandar Burkert. Kategorija kamerni ansambli srednje škole: Ansambl "Flautissimo", klasa: prof. Tijana Radović, MŠ "Živorad Grbić" - Valjevo

 

U kategoriji osnovne muzičke škole pobedila je Marija Obradović, učenica 5. razreda iz klase prof. Tijane Radović koja je na festivalu  nastupala uz klavirsku saradnju prof. Olivere Pantelić, MŠ "Živorad Grbić" - Valjevo.

 

U kategoriji srednje muzičke škole pobedila je Anica Mićić, učenica 2. razreda srednje muzičke škole, klasa Tijana Radović, uz klavirsku saradnju prof. Marko Bogdanović, MŠ "Živorad Grbić" - Valjevo

 

U kategorij Muzičke Akademije najbolja je bila Sanja Marić, student  4. godine, klasa prof. Miomir Simonović, klavirska saradnj prof. Dragana Raić.

 

Valjevski festival Flaute je specifičan i zbog nagrađivanja pedagoga i klavirskih saradnika, ličnosti bez čije podrške mladi umetnici ne bi bili u mogućnosti da spoznaju lepotu bavljenja muzikom.

 

Najbolji pedagog ovogodišnjeg valjevskog festivala flaute je prof. Slobodanka Vasiljević  Ljujić, šef duvačkog odseka MŠ "Živorad Grbić", dok je nagradu za najboljeg klavirskog saradnika dobila prof. Tatjana Božkova, profesor srednje muzičke škole u Sofiji.

 

Apsolutni pobednik ovogodišnjih susreta flautista i dobitnica nagrade koju dodeljuje porodica profesora Tahira jeste Anica Mićić, učenica 2. Razreda srednje muzičke škole "Živorad Grbić".

 

Anica Mićić

Anica Mićić (Foto: Dragan Krunić)

Ova devojka, od samog početka školovanja, jedna od najjačih mladih ličnosti u srpskom svetu flaute, dobitnica mnogih republičkih i međunarodnih laureata, apsolutnom nagradom na festivalu u svojoj školi i u svom gradu, po rečima direktorke valjevske muzičke škole, mr Suzane Radovanović Perić, prilikom svečanog proglašenja pobednika održanom u nedelju 24. februara, jeste sve ono što jesu i valjevski susreti flaute.

 

"Lepota, talenat, mudrost, profinjenost i elegancija kao najvidljivija obeležja muzičke umetnosti ali, takođe i snaga, upornost, požrtvovanost i spremnost da se u vremenu koje demantuje  najveće vrednosti ljudskog  duha i stvaralaštva, ostane jak i dosledan dobrom, vrednom i najuzvišenijem u čoveku", rekla je Radovanović Perić.

 

Dodala je da je Anica Mićić nagradom Tahir Kulenović krunisala svoj boravak i profesionalno sazrevanje u MŠ "Živorad Grbić", vođena dugogodišnjim radom prof. Saše Burkerta a sada mentorstvom prof. Tijane Radović. Ova izuzetna mlada flautistkinja će od oktobra 2019. godine nastaviti svoje školovanje na Akademiji za glasbo u Ljubljani, u klasi prof. Mateja Zupana", rekla je .

 

Pored Anice Mićić, Marije Obradović i ansambla  Flautissimo, valjevsku muzičku školu je na ovom festivalu predstavilo još 34 učenika i tri kamerna ansambla iz klasa profesora Slobodanke Vasiljević Ljujić, Tijane Radović, Mine Radić i Đorđa Marinkovića, koji su osvojili 27 prvih nagrada, pet drugih i tri treće nagrade.

 

Aktuelno

Dečje igralište u parku Pećina (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Raspisana javna nabavka Pre 9 sati 18 minuta

Dečje igralište dobiće četiri valjevska naselja

Četiri valjevska naselja, "Milorada Pavlovića", "Sretena Dudića", Novo naselje i Peti puk, u blizini tržnog centra, dobiće mini dečje igralište. Reč je o tipskom igralištu, površine oko 50 metara...  · 10 komentara

Plato Centra za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
Odbornici uvažili kritiku Pre 7 sati 56 minuta

Nije teško poštovati zakon

Za razliku od prethodnih skupštinskih zasedanja, na sednici Skupštine grada u četvrtak svi odbornici su nosili masku, a na platou Centra za kulturu nije bilo parkiranih automobila. Tako su...  · 5 komentara

Kovid ambulanta  (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 11 sati 23 minuta

U Valjevu je za sedam dana obolelo 95 osoba

U Valjevu je još deset osoba zaraženo korona virusom, što je ukupno od početka pandemije 1370. U Lajkovcu je troje novoobolelih, u Mionici dvoje, i po jedno u Ljigu i Osečini.  · 7 komentara