Registracija Prijava preko FB
Susreti flautista Tahir Kulenović  (foto: www.muzika.edu.rs)
Susreti flautista Tahir Kulenović (foto: www.muzika.edu.rs)
26.02.2020, 10:06

Valjevo domaćin 22. Susreta flautista "Tahir Kulenović"

č: | fb:

Međunarodni susreti flautista "Tahir Kulenović" su najstarije međunarodno takmičenje flaute na Balkanu, koje više od dve decenije, krajem februara u Valjevu u organizaciji valjevske muzičke škole i Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije, okuplja najtalentovanije učenike i studente flaute iz Bugarske, Mađarske, Poljske, Crne Gore, Bosne, Makedonije, Slovenije i Srbije.

 

Ove godine, najveće balkansko takmičenje flaute, trajaće od 26. februara do 1. marta, i u tom periodu, MŠ "Živorad Grbić" ugostiće preko 150 učesnika, učenika i studenata iz šest zemalja koje će ocenjivati najeminentniji pedagozi flaute ovog dela Evrope, predvođeni profesorom  FMU u Beogradu, mr Miomirom Simonovićem.

 

Pored takmičarskog dela, ovogodišnji susreti flaute posvećeni jednom od najvećih srpskih pedagoga i idejnom tvorcu festivala, profesoru Tahiru Kulenoviću, predviđaju i koncerte, promociju muzičke kuće "Flavtelje" iz Ljubljane i master class profesora muzičke akademije u Majncu, našeg proslavljenog flautiste, Dejana Gavrića.

 

Susreti flautista Tahir Kulenović

Susreti flautista Tahir Kulenović (Foto: www.muzika.edu.rs)

Svečano otvaranje ovogodišnjih susreta zakazano je za sredu, 26. februar u 20 časova kada  će se valjevska publika imati priliku da sluša ansambl flauta "Flautino Lola Klasik" i prof. Ljubišu Jovanovića. Hor flauta Flautino Lola klasik nastao je 2010. godine u okviru AKUD Lola u Beogradu, kao jedan od tri ansambla klasične muzike pod umetničkim vođstvom Ljubiše Jovanovića. Ovaj nestandardni kamerni sastav se oslanja na tradiciju koju je izgradio u Srbiji Hor flauta, osamdesetih godina prošlog veka.

 

Sastavljen je uglavnom od studenata FMU, ali su pridruženi i najtalentovaniji mladi flautisti iz srednjih muzičkih škola. Repertoar sačinjavaju originali i transkripcije velikih dela Bacha, Boismortiera, Haydna, Mozarta, kao i savremena literatura napisana posebno za ovaj sastav.
Flautino Lola klasik promoviše izvodjenje kompozicija isključivo visokih stvaralačkih dometa i neprolaznih umetničkih vrednosti.

 

22. valjevsko zvučanje flaute biće zaokruženo koncertom najuspešnijih takmičara i proglašenjem apsolutnog pobednika ovogodišnjeg festivala koji će dobiti i novčanu nagradu porodice Tahira Kulenovića.

 

Generalni pokrovitelj najstarijeg valjevskog festivala posvećenog umetničkoj muzici i ove godine je grad Valjevo.

 

 

 

Aktuelno

Vakcinacija (foto: Branko Petrović)
Za domove zdravlja u Kolubarskom okrugu Pre 10 sati 51 minuta

Stigle vakcine protiv sezonskog gripa

Prve doze vakcine protiv sezonskog gripa stigle su u valjevski Zavod za javno zdravlje. Isporučeno je 7760 vakcina, u toku je distribucija ka domovima zdravlja na teritoriji Kolubarskog okruga.

Radovi na vodovodnoj mreži (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 7 sati

Bez vode deo Karađorđeve ulice

Zbog radova na izradi vodovodnog priključka u Ulici Karađorđeva 32-34, u utorak, 29. septembra, od 8 do 13 časova bez vodosnabdevanja će ostati potrošači u Karađorđevoj, i to od Dušanove do Ulice...