Susreti flautista Tahir Kulenović  (foto: www.muzika.edu.rs)
Susreti flautista Tahir Kulenović (foto: www.muzika.edu.rs)
26.02.2020, 10:06

Valjevo domaćin 22. Susreta flautista "Tahir Kulenović"

č: | fb:

Međunarodni susreti flautista "Tahir Kulenović" su najstarije međunarodno takmičenje flaute na Balkanu, koje više od dve decenije, krajem februara u Valjevu u organizaciji valjevske muzičke škole i Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije, okuplja najtalentovanije učenike i studente flaute iz Bugarske, Mađarske, Poljske, Crne Gore, Bosne, Makedonije, Slovenije i Srbije.

 

Ove godine, najveće balkansko takmičenje flaute, trajaće od 26. februara do 1. marta, i u tom periodu, MŠ "Živorad Grbić" ugostiće preko 150 učesnika, učenika i studenata iz šest zemalja koje će ocenjivati najeminentniji pedagozi flaute ovog dela Evrope, predvođeni profesorom  FMU u Beogradu, mr Miomirom Simonovićem.

 

Pored takmičarskog dela, ovogodišnji susreti flaute posvećeni jednom od najvećih srpskih pedagoga i idejnom tvorcu festivala, profesoru Tahiru Kulenoviću, predviđaju i koncerte, promociju muzičke kuće "Flavtelje" iz Ljubljane i master class profesora muzičke akademije u Majncu, našeg proslavljenog flautiste, Dejana Gavrića.

 

Susreti flautista Tahir Kulenović

Susreti flautista Tahir Kulenović (Foto: www.muzika.edu.rs)

Svečano otvaranje ovogodišnjih susreta zakazano je za sredu, 26. februar u 20 časova kada  će se valjevska publika imati priliku da sluša ansambl flauta "Flautino Lola Klasik" i prof. Ljubišu Jovanovića. Hor flauta Flautino Lola klasik nastao je 2010. godine u okviru AKUD Lola u Beogradu, kao jedan od tri ansambla klasične muzike pod umetničkim vođstvom Ljubiše Jovanovića. Ovaj nestandardni kamerni sastav se oslanja na tradiciju koju je izgradio u Srbiji Hor flauta, osamdesetih godina prošlog veka.

 

Sastavljen je uglavnom od studenata FMU, ali su pridruženi i najtalentovaniji mladi flautisti iz srednjih muzičkih škola. Repertoar sačinjavaju originali i transkripcije velikih dela Bacha, Boismortiera, Haydna, Mozarta, kao i savremena literatura napisana posebno za ovaj sastav.
Flautino Lola klasik promoviše izvodjenje kompozicija isključivo visokih stvaralačkih dometa i neprolaznih umetničkih vrednosti.

 

22. valjevsko zvučanje flaute biće zaokruženo koncertom najuspešnijih takmičara i proglašenjem apsolutnog pobednika ovogodišnjeg festivala koji će dobiti i novčanu nagradu porodice Tahira Kulenovića.

 

Generalni pokrovitelj najstarijeg valjevskog festivala posvećenog umetničkoj muzici i ove godine je grad Valjevo.

 

 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 12 sati 17 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 9 sati 27 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 12 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara