<p>Viktor Cvetković i Danijel Galun</p> (foto: Dragana Nedeljković)
<p>Viktor Cvetković i Danijel Galun</p> (foto: Dragana Nedeljković)
26.08.2014, 16:31

Rehabilitacija kuća i proizvodnje

č: | fb:

Humanitarna organizacija Karitas najavila je drugu fazu pomoći poplavljenima u ubskoj opštini, kroz rehabilitacioni program. U protekla dva meseca, Karitas je najugroženijim porodicama donirao pomoć u vrednosti od oko 100.000 evra. Za 900 porodica obezbedjeni su  paketi od po 15 kilograma prehrambenih i higijenskih potrepština, dok je sa preko 72 tone stočne hrane pomognuto 170 poljoprivrednih gazdinstava. Posle prve, urgentne pomoći postradalima, Karitas će u narednih nekoliko nedelja započeti realizaciju programa rehabilitacije, koji će trajati do kraja februara, rekli su predstavnici Karitasa Danijel Galun i Viktor Cvetković na sastanku sa članovima Štaba za vanredne situacije Opštine Ub.

- U pitanju je dugoročna pomoć koja treba da stvori uslove za normalan život postradalih. To znači da se moramo usmeriti na rehabilitaciju kuća, pomoć u osnovnom građevinskom materijalu, pokućstvu, ali isto tako pomoć domaćinstvima koja se bave stočarstvom ili bilo kojim drugim poslom od kojeg žive. Bliži se zima, pokušaćemo da u koordinaciji sa drugim organizacijama koje će delovati na ovom prostoru obezbedimo što je moguće više za najugroženije - kazao je Danijel Galun, koordinator programa u Karitasu.

Predstavnici Karitasa istakli su da je aktivnost te humanitarne organizacije na području ubske opštine rezultirala dobrom i uspešnom saradnjom sa Štabom, koja se nastavlja i dalje.

- Zajedno sa članovima Štaba, pokušali smo da napravimo socijalnu kartu, koja će biti osnov za dalji rad, a ima zadatak da da odgovor na pitanje koja su to domaćinstva u najvećoj potrebi. Mi smo se, uglavnom, do sada bavili popisivanjem štete od poplava i klizišta, ali nismo toliko govorili o potrebama ljudi. Medjutim, kada definišemo potrebe, treba mnogo različitih parametra uzeti u obzir, ne samo visinu primanja. Iz tih razloga smatramo da u narednom, rehabilitacionom periodu najvažnije što će Karitas uraditi u saradnji sa lokalnom samoupravom jeste da uspostavi što je moguće potpunije i tačnije socijalne karte, kako bi na osnovu njih mogli da donesmo najbolje odluke – istakao je Galun.

U svojoj bazi podataka, Karitas trenutno ima preko 5.000 poplavljenih domaćinstava iz 11 opština u kojima je prisutan. U protekla dva meseca, ova humanitarna organizacija obezbedila je hranu i higijenska sredstva za 13.000 porodica, a svakoj od njih pomoć je dopremljena na kućne adrese.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 17 sati 14 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 20 sati 3 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.