Registracija Prijava preko FB
Izložba slika Boemi Marije Đokić (foto: www.mionica.rs)
Izložba slika Boemi Marije Đokić (foto: www.mionica.rs)
22.09.2020, 10:50

Otvorena izložba slika Marije Đokić "Boemi"

č: | fb:

U Gradskom parku u Mionici otvorena je izložba slika "Boemi" autorke Marije Đokić, Mioničanke, nastavnice likovne kulture i umetnice. U nesvakidašnjem ambijentu na otvorenom prostoru posetioci su imali priliku da vide petnaest portreta Marijinih sugrađanki i sugrađana, koji prema rečima istoričarke umetnosti Milice Mihajlović sublimiraju lični izraz i poetiku umetnice koja svoju inspiraciju pronalazi na rodnom tlu.

 

- Ciklus "Boemi" je nastao u protekle dve godine i umetnica u njemu ispituje odnos čoveka i kafane mioničkog društva. Svet Marije Đokić neguje modernu misao, prikaz realnog i ovozemaljskog, ćudljivog i čulnog, a tema kafane vezana je za početke modernizma u slikarstvu i bila je deo prikaza savremenog života. Dinamičnost scene često nadvlada statičnost portretisanog kroz ustreptale pokrete figura, čime umetnica postiže snažan emotivni naboj, njihov zajednički imenitelj - rekla je Milica Mihajlović na otvaranju izložbe.

Izložba slika Boemi Marije Đokić

Izložba slika Boemi Marije Đokić (Foto: www.mionica.rs)

Marija Đokić se u svom obraćanju zahvalila opštini Mionica i ovdašnjem Kulturnom centru na svesrdnoj pomoći u realizaciji izložbe, kao i Mioničanima čiji su se portreti našli na platnu. Takođe, istakla je da je ovo samo prvi deo trilogije "Boemi" koju će u narednom periodu zaokružiti još dve izložbe. Izložbu slika ljubitelji likovne umetnosti narednih nedelja mogu pogledati u Klubu Kulturnog centra u Mionici.

Aktuelno

Koronavirus (Ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 1 dan

U Valjevu još 13 zaraženih koronavirusom

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje od 23. oktobra u Valjevu je još 13 osoba zaraženo kovidom-19, a od ostalih opština Kolubarskog okruga u Lajkvcu je jedna novo zaražena osoba.  · 1 komentar