Izložba slika Boemi Marije Đokić (foto: www.mionica.rs)
Izložba slika Boemi Marije Đokić (foto: www.mionica.rs)
22.09.2020, 10:50

Otvorena izložba slika Marije Đokić "Boemi"

č: | fb:

U Gradskom parku u Mionici otvorena je izložba slika "Boemi" autorke Marije Đokić, Mioničanke, nastavnice likovne kulture i umetnice. U nesvakidašnjem ambijentu na otvorenom prostoru posetioci su imali priliku da vide petnaest portreta Marijinih sugrađanki i sugrađana, koji prema rečima istoričarke umetnosti Milice Mihajlović sublimiraju lični izraz i poetiku umetnice koja svoju inspiraciju pronalazi na rodnom tlu.

 

- Ciklus "Boemi" je nastao u protekle dve godine i umetnica u njemu ispituje odnos čoveka i kafane mioničkog društva. Svet Marije Đokić neguje modernu misao, prikaz realnog i ovozemaljskog, ćudljivog i čulnog, a tema kafane vezana je za početke modernizma u slikarstvu i bila je deo prikaza savremenog života. Dinamičnost scene često nadvlada statičnost portretisanog kroz ustreptale pokrete figura, čime umetnica postiže snažan emotivni naboj, njihov zajednički imenitelj - rekla je Milica Mihajlović na otvaranju izložbe.

Izložba slika Boemi Marije Đokić

Izložba slika Boemi Marije Đokić (Foto: www.mionica.rs)

Marija Đokić se u svom obraćanju zahvalila opštini Mionica i ovdašnjem Kulturnom centru na svesrdnoj pomoći u realizaciji izložbe, kao i Mioničanima čiji su se portreti našli na platnu. Takođe, istakla je da je ovo samo prvi deo trilogije "Boemi" koju će u narednom periodu zaokružiti još dve izložbe. Izložbu slika ljubitelji likovne umetnosti narednih nedelja mogu pogledati u Klubu Kulturnog centra u Mionici.

Aktuelno

Konferencija za novinare POKS (foto: POKS)
Nezvanično Pre 12 sati 56 minuta

POKS: vanredni lokalni izbori u Osečini i Ljigu

Od opština Kolubarskog okruga vanredni lokalni izbori biće raspisani jedino u Osečini i Ljigu, u Mionici se "vodi borba između dve frakcije SNS", raduje to što će Valjevo imati lokalne izbore u...  · 1 komentar

Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
U Domu zdravlja Pre 16 sati 16 minuta

Počela vakcinacija protiv gripa

U Domu zdravlja Valjevo je počela imunizacija protiv sezonskog gripa, koja se sprovoditi radnim danima od 7 do 19 časova u prizemlju Doma zdravlja Valjevo, preko puta glavnog ulaza.