Bazar za Lanu (foto: Milovan Milovanović)
Bazar za Lanu (foto: Milovan Milovanović)
24.09.2020, 09:50

Računajte na ubske male humanitarce

č: | fb:

Akciji prikupljanja novca za lečenje Lane Jovanović, koja boluje od retke i teške bolesti - spinalne mišićne atrofije, odazvali su se i Ubljani organizovanjem prodajnog bazara, kada je za svega četiri sata prikupljeno čak 388.700 dinara.

 

Posetioci su masovno kupovali igračke, garderobu, cveće, rukotvorine, knjige, nakit, slatkiše i slaniše, vaučere, voće i povrće, koje su nesebično poklonili brojni pojedinci i preduzetnici. Za najmlađe je pripremljena posebna ponuda i zanimljiv program: iscrtavanje lica, pravljenje kikica i lakiranje noktića, a imali su priliku i da uživaju u druženju sa omiljenim crtanim junacima. I oni koji su donirali i oni koji su pazarili, podjednako su, u granicama svojih mogućnosti, doprineli uspehu bazara, te svojom plemenitošću i solidarnošću na ovom planu svrstali Ub među vodeća mesta u Srbiji, jer bazari za Lanu organizuju se širom zemlje, ali je u tek u jednom ili dva grada prikupljena veća suma na sličnim događajima.

 

Posebno raduje činjenica da su pored odraslih, doprinos i podršku ovom događaju pružila i deca, koja su među izlagačima bila i najzapaženija. Plemeniti gestovi, sve zajedno, čine nas boljim, dok humanost najmlađih i ohrabruje, donosi nadu, radost i vraća osmeh na lice. I vredna je posebne pažnje, a nju su svojim činjenjem zaslužili Una Kovačević, Jefimija Glišić, Stefan Marković, Miljan Stanojević, Sara Ljubičić, Dunja Leontijević, Mila Urošević, Milica Stanojević, Lena Radivojević, Jana Urošević, Lara Ljubičić i Lana Urošević.

Mali humanitarci

Mali humanitarci (Foto: Željka Stanojević)

 

Ova četa mala, ali odabrana, sama se ponudila da učestvuju u bazaru, preko viber grupe pozivali su drugare i rodbinu da i oni pomognu, prenosili su i sortirali robu za štandove, prodavali predmete koje su prikupili, napravili sami ili uz pomoć roditelja i nastavnika, a neki su izneli na bazar i poljoprivredne proizvode sa porodičnog gazdinstva.

 

Sa istaknutim sloganom "Pravo iz Sovljaka za Lanu junaka", Stefan Marković (15) iz ovog sela prodavao je paprike, paradajz, plavi patlidžan, salatu, krastavce, kruške i šljive iz svoje bašte i svog voćnjaka. Porodica Marković povrće uzgaja pod 24 plastenika, a Stefan je, po sopstvenim rečima "glavni" u svim poslovima: branju, transportu, pakovanju i pripremi robe za prodaju.

 

"Akciji sam se priključio kako bih doprineo prikupljanju sredstava za Lanino lečenje. Prodaja je išla odlično i  lep je osećaj kada možeš nekome da pomogneš", rekao je učenik prvog razreda ubske Tehničke škole Stefan Marković, koji je prethodno učestvovao i na bazaru za Lanu u Lajkovcu.

 

Stefan Marković

Stefan Marković (Foto: Dragana Nedeljković)

Iza štanda "Igračke manje i veće na putu do Lanine sreće" bio je Miljan Stanojević, učenik petog razreda ubske OŠ "Milan Munjas". Osim sopstvenih, u ponudi je imao i igračke svojih drugara, koje je animirao da se uključe u akciju, doniraju, ali i nešto kupe na bazaru. Kako kaže, drago mu je što može da pomogne, ističući da ga je od malih nogu svojim primerom majka Željka učila vrednostima kao što su empatija i darežljivost, te da i sam želi da se, poput nje, više posveti humanitarnom radu, gde već ima iskustva. 

 

Lara i Sara Ljubičić, učenice drugog i četvrtog razreda OŠ "Milan Munjas" i mala maturantkinja u istoj školi Jefimija Glišić, od materijala kupljenim sopstvenim novcem, napravile su stotinak lepih narukvica od gumica i perlica i gotovo sve uspele da prodaju. Za razliku od sestara Ljubičić, koje su se prvi put uključile u jedan humanitarni događaj, Jefimija već sedam godina, kroz razne akcije, učestvuje u prikupljanju sredstava za bolesne i siromamašne, ali su se sada sve tri angažovale oko istog plemenitog cilja. 

Jefimija, Miljan i sestre Ljubičić

Jefimija, Miljan i sestre Ljubičić (Foto: Dragana Nedeljković)

 

I ostali, gore pomenuti mladi Ubljani, koji su dali svoj doprinos humanitarnom bazaru, svojim postupcima su poslali poruke čovekoljublja, nesebičnosti i saosećanja i pokazali da možemo da računamo na njih. Jer, kao što reče znameniti Marko Miljanov: „Koji i mala dobra čini, on će i velika kad mogne“.

 

Mali grad velikog srca

 

Uvek je pravo vreme za humanost, a akcije poput bazara za Lanu nas samo podsete na to. Po prikupljenoj sumi, Ubljani su se sada posebno istakli, ali su svoju nesebičnost i velikodušnost pokazali i u mnogim drugim prilikama, naročito u kampanjama NURDOR-a za pomoć deci oboleloj od raka, po čemu su postali poznati širom Srbije. Zbog toga je veliki odziv za bazar bio i očekivan, kaže Jelena Milivojević Grujić, organizatorka ovog događaja.

 

"Još jednom smo pokazali koliko možemo kada se udružimo. Pokazali smo da mali grad Ub ima veliko srce. Veliko hvala svima koji su na bilo koji način doprineli da naš bazar bude i više nego uspešan, kao i firmama koje su samoinicijativno uplatile znatna sredstva na Lanin račun".

 

Maksimalnim angažovanjem i svojim aktivnostima, organizaciju bazara pomogli su Miloš Petković, Nikolina Grujičić, Željka Stanojević, Nevena Prodanović, Milica Bogatić, Jovana Đelmaš, Marija Đokić, Snežana Vićentić i Ivana Stanojlović. Na čelu sa Jelenom, svi oni su uložili mnogo entuzijazma, volje, želje i rada da bi animirali i uključili što veći broj sugrađana u ovaj dobrotvorni događaj.

Bazar

Bazar (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Za lečenje Lane Jovanović potrebno je 2,4 miliona dolara, a terapija je najdelotvornija ukoliko se primi do prve godine života. Kako bi što pre prikupili novac, humane Ubljanke organizuju i licitacije na fejsbuk grupi, a postavljene su i kutije za novčane priloge po celom gradu.

 

Akcija i dalje traje i svi koji žele da doprinesu Laninom ozdravljenju mogu to učiniti slanjem poruke 808 na broj 3030. Pomoć svakog pojedinca, za porodicu Jovanović je korak bliže do neohodnog leka za malenu Lanu.

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 3 sati 5 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 10 sati 2 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 10 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara