Plakat, autor Mišel Kaplarević
Plakat, autor Mišel Kaplarević
23.09.2020, 09:08

Tri premijere ubskog "Davitelja"

č: | fb:

Nakon šest meseci zatišja usled pandemije virusa korona, ubsko Pozorište "Raša Plaović" kreće u novu sezonu i nove teatarske pohode premijerom predstave "Davitelj protiv davitelja", po motivima istoimenog filma, u režiji i adaptaciji Duška Aškovića.

 

Pošto je zbog propisanih epidemioloških mera ograničen broj publike u sali Doma kulture, pedstava će imati tri premijere: večeras, potom 25. i 27. septembra sa početkom u 20 časova. Zahvaljujući ovdašnjim pozorišnim entuzijastama, ovo će biti prvo pozorišno izvođenje adaptacije crnohumornog filma "Davitelj protiv davitelja" nastalog 1984. godine po scenariju Nebojše Pajkića i Slobodana Šijana, što je herojski pokušaj za jedan amaterski ansambl.

 

U pozorišnom otelotvorenju, "Davitelj" je spoj iskustva i mladosti, gde osim prekaljenih glumaca igraju i nove snage iz Omladinske scene. Pored Mišela Kaplarevića u ulozi davitelja Petra Mitića, glumčku ekipu čine Aleksandar Lelićanin, Aleksandar Petrović, Snežana Jovanović, Marko Milošević,  Vanja Puletić, Dragana Janković, Slavica Maletić, Nikola Jeremić, Ivan Vilotijević, Tijana Gođevac, Jovan Simeunović, Nađa Milićević, Aleksandar Milićević, Jovana Dimitrijević, Janko Hadžić, Jovana Tadić, Luka Mijatović, Nevena Miličić, Ivana Vlajković, Kristina Miličić...

 

Osim režije i adaptacije, Duško Ašković potpisuje i scenografiju i izbor muzike, a asistent režije je Voja Raonić. Majstor tona je Sanja Stefanović, za svetlo je zadužen Marko Jakovljević, čiji su pomoćnici Stefan Kaplarević i Bogdan Krsmanović, sufler i inspicijent je Mirjana Simić, direktor predstave Vladimir Tadić, dok je idejno rešenje za program i plakat "Davitelja" uradio Mišel Kaplarević.

 

Iz pozirišta "Raša Plaović" poručuju da će premijera "Davitelja" biti ne samo kulturni događaj godine na Ubu, već i šire, pre svega zbog ambicioznosti projekta. I sama ideja da će "Davitelj" prvi put u istoriji srpskog pozorišta  ugledati svetlost dana pod reflektorima i na sceni, probudila  je veliko interesovanje pozorišnih i filmskih stvaraoca, od koji su mnogi najavili svoj dolazak na jednu od tri premijere.

 

Podsećamo, rad na predstavi "Davitelj" započet je krajem 2019. i premijera je bila planirana za 27. mart ove godine, ali je usled pandemije sve moralo biti odloženo za novu pozorišnu sezonu. 

 

Aktuelno

Tužilaštvo (foto: Đorđe Đoković)
Nakon saslušanja Pre 18 sati 44 minuta

Trojici inženjera "Krušika" određen pritvor

Trojici inženjera "Krušika", koji su uhapšeni zbog sumnje da su izvršili krivično delo špijunaža, određen je pritvor do 30 dana, saznaju Kolubarske.rs. Kako se navodi u saopštenju policije, sumnja...  · 9 komentara